Sayfa 553/1113 İlkİlk ... 534535035435515525535545555636036531053 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 4,417 - 4,424 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by umtbra Yazıyı Oku
    Aylık alımları 4 e bölüp, 3 hisse + gram altın yapmak doğru bir tercih olur mu sizce?
    Asels %25
    Alark %25
    Soda %25
    Gram altın %25 olacak şekilde.

Hisseler ömürlük değil, uygun yere gelince satarım, varsa daha uygun bir hisseye geçerim.

Gönlümden bu şekilde yapmak geçiyor ama hisse sayısının azlığı huzursuzluk yaratıyor. Aslında ortak olmak istediğim 12 şirket var. Alım gücü düşük olunca bu şekilde uygun gördüm siz ne dersiniz?

Şu an mevcut portföyümde asels, eregl, froto, soda, toaso ve tuprs var. Altın yada başka bir enstrüman yok.
    Uygun yeri nasıl anlayacaksınız? Hem elinizdeki için hem de alacağınız hisse için. Kazanınca mı uygun kaybedince mi? Bilanço ile mi haberle mi takasla mı teknikle mi? Elinizdeki malın ederi nedir fiyatı nedir sizce? Aselsan mesela kaç üstü pahalı kaç altı ucuz nedir ne değildir? Bunları bilmeden borsa yatırımınıza yorum yapmak kolay değil.

2.  Alıntı Originally Posted by umtbra Yazıyı Oku
    Aylık alımları 4 e bölüp, 3 hisse + gram altın yapmak doğru bir tercih olur mu sizce?
    Asels %25
    Alark %25
    Soda %25
    Gram altın %25 olacak şekilde.

Hisseler ömürlük değil, uygun yere gelince satarım, varsa daha uygun bir hisseye geçerim.

Gönlümden bu şekilde yapmak geçiyor ama hisse sayısının azlığı huzursuzluk yaratıyor. Aslında ortak olmak istediğim 12 şirket var. Alım gücü düşük olunca bu şekilde uygun gördüm siz ne dersiniz?

Şu an mevcut portföyümde asels, eregl, froto, soda, toaso ve tuprs var. Altın yada başka bir enstrüman yok.
    hisse secimleriniz icin bir sey soylemek istemem ama hisse&altin portfoyu kesinlikle mantikli bir secenek. alim gucu dusuklugunuzun hisse sayinizi etkilemesi gerekmiyor. daha az adette ancak daha fazla sirkete ait hisse alabilirsiniz. ben cesitlendirmenin faydali oldugunu dusunuyorum kesinlikle hisseler icin. esit agirliklandirma da basit ama faydali bir yontem.

asagida 2000 yilinda 1 $ yatirilmis ve her sene basinda 25% altin, 25% hisse-1, 25% hisse-2 ve 25% hisse-3 seklinde yeniden dengelenen bir portfoyun dolar bazli toplam gelisimi grafigi var: (yesil olan amerikan SP500 grafigi)
    Ek 24086

altta da bu portfoye farkli yillarda baslanmasi durumunda 2020 ye kadarki USD bazli yilliklandirilmis kazanc grafikleri var. (enflasyon etkisi icin 2% dustum kazanctan)
    Ek 24087

altin ulkemizde hem enflasyon korumasi hem de kriz donemlerinde likidite saglamasi icin iyi bir arac, ancak ucuzlama ve pahalanma durumuna gore belirlediginiz oranlara gore yeniden dengeleme yapmak portfoyun genel oynakligini kontrol altina almaniza yardimci olur.

altta da bu portoyden altin cikarilmis durum var, 2000 krizinde altinin sagladigi koruma ortadan kalkinca nihai performans daha dusuk olmus.
    ---------------
    Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla

3.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Uygun yeri nasıl anlayacaksınız? Hem elinizdeki için hem de alacağınız hisse için. Kazanınca mı uygun kaybedince mi? Bilanço ile mi haberle mi takasla mı teknikle mi? Elinizdeki malın ederi nedir fiyatı nedir sizce? Aselsan mesela kaç üstü pahalı kaç altı ucuz nedir ne değildir? Bunları bilmeden borsa yatırımınıza yorum yapmak kolay değil.
    Söylediğiniz gibi birçok etken var uygunluk açısından. İlk olarak kâr/zaman durumuna bakarak karar verebilirim. Kısa sürede tatmin edici kâr diyelim. Aslında söylemek istediğim ömür boyu bu 3 hisseyi almayacak olmam. Dönemsel bazlı değişimler olabilir.

4. Ek 24085

2018 zirvesi zamanına giderken yazdıklarımız o zaman zirveye giderken endeks .

Yazdığım yazıya gelen cevaplar .

3 -4 te birine düşmüş sürüsüne bereket hisse olurdu .

O zaman yazdığım bir yazı vardı bir gübre bir Sabancı şirketi bir otomotiv ticareti yapan hissesi alıyorum diye .

Uzun vadeli güruhları dalga geçmişlerdi bizimle burada bunlardan cacık

Demek ki neymiş piyasa da ucuzsa var bir nimeti pahalı ise vardır bir illeti geçerli değilmiş .

Çağrı o zaman sormuştu bunlar mantıklı mı diye .

Hayat bir kumardır ya düşeş atarsın yada hep yek .

Sonuçta her zaman hissede olmak zorunda değiliz değil mi

O zaman geldi ve ve geçti önümüzdeki maçlara bakacağız artık

Uzun vade yatırım tek eşlidir. Trader ise her Çiçek'ten bal alan arı gibidir

5. 7 sene önce yaptığım bir konut yatırımı ile parelelde yaptığım hisse senedi yatırımını karşılaştırdım. çok rakam detayı vermeyeceğim ama kısaca sonuç şu şekilde;

konuta yatırdığım parayı elimdeki hisse portfoyüne eşit olarak dağıtsaydım evin güncel değerinin 3 katı, dolara göre karşı 2 kat, mevduata göre yaklaşık 2,5 kat kazanmış olacaktım.

hisselerin neredeyse tamamı sanayii hisseleri, 2013-2020 arası borsa ve ekonomi açısından çok parlak bir dönem olmamasına rağmen getiri karşılaştırmasında hisse diğerlerini ezmiş geçmiş.

sonuçta güzel bir hisse portföyü gerçekten gelecek yatırımı açısından iyi gözüküyor, bakalım hep böyle devam edecek mi belki de asıl mesele bu.

6. Iki farklı kişi portfolio larının döviz ve altını epey geçtiğini yazmış. Endekse bakınca ne kadar doğru hisse seçimi yaptıklarını görmek mümkün. Tebrikler.

SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

7.  Alıntı Originally Posted by umbamba Yazıyı Oku
    Iki farklı kişi portfolio larının döviz ve altını epey geçtiğini yazmış. Endekse bakınca ne kadar doğru hisse seçimi yaptıklarını görmek mümkün. Tebrikler.

kendi adıma şimdilik öyle olmasından memnunum. ancak başlarda döviz ve altın karşısında uzun bir süre eksilerde gezdim. 2018 yazında -%20'ler yazıyordu. o dönem yüklü hisse almıştım. belki bugünki oranlarda katkısı vardır. ancak şu da var olası bir kur şokunda tablo yine tersine dönebilir. dolayısıyla bu oranları çok fazla ciddiye almıyorum kısa vadede. belki yıllar sonra anlamlı hale gelebilir.
    özellikle altını geçtiğime çok seviniyorum. yoksa her ay paranla çeyrek altın al yat diyen çevremdeki insanlara ne derdim.

8.  Alıntı Originally Posted by umbamba Yazıyı Oku
    Iki farklı kişi portfolio larının döviz ve altını epey geçtiğini yazmış. Endekse bakınca ne kadar doğru hisse seçimi yaptıklarını görmek mümkün. Tebrikler.

Aslında kısmen öyle. Sınai endeksi banka endeksini şu an 3'e katlamış durumda 2009 dibinden bakılınca. Özellikle son dönemde ayrışma çok daha net. Ama BIST endeksinin ağırlığı hala bankalarda olduğu için, borsa çok gitmedi algısı oluşuabiliyor. Banka dışı ne alsan bankaları 3'e katladı daha ne gitsin, yani sınai endeks ağırlığı banka kadar olsaydı 200 binlerde idi borsa endeksi. Tamamen sınai endeks olsa 300 ü geçmişti muhtemelen.

Bunun yanında bir de küçük şirketler büyük şirketlere oranla çok büyük ralli yaptı onu da söylemek gerekir.

Sayfa 553/1113 İlkİlk ... 534535035435515525535545555636036531053 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •