Originally Posted by
umtbra
Aylık alımları 4 e bölüp, 3 hisse + gram altın yapmak doğru bir tercih olur mu sizce?
Asels %25
Alark %25
Soda %25
Gram altın %25 olacak şekilde.
Hisseler ömürlük değil, uygun yere gelince satarım, varsa daha uygun bir hisseye geçerim.
Gönlümden bu şekilde yapmak geçiyor ama hisse sayısının azlığı huzursuzluk yaratıyor. Aslında ortak olmak istediğim 12 şirket var. Alım gücü düşük olunca bu şekilde uygun gördüm siz ne dersiniz?
Şu an mevcut portföyümde asels, eregl, froto, soda, toaso ve tuprs var. Altın yada başka bir enstrüman yok.
hisse secimleriniz icin bir sey soylemek istemem ama hisse&altin portfoyu kesinlikle mantikli bir secenek. alim gucu dusuklugunuzun hisse sayinizi etkilemesi gerekmiyor. daha az adette ancak daha fazla sirkete ait hisse alabilirsiniz. ben cesitlendirmenin faydali oldugunu dusunuyorum kesinlikle hisseler icin. esit agirliklandirma da basit ama faydali bir yontem.
asagida 2000 yilinda 1 $ yatirilmis ve her sene basinda 25% altin, 25% hisse-1, 25% hisse-2 ve 25% hisse-3 seklinde yeniden dengelenen bir portfoyun dolar bazli toplam gelisimi grafigi var: (yesil olan amerikan SP500 grafigi)
Ek 24086
altta da bu portfoye farkli yillarda baslanmasi durumunda 2020 ye kadarki USD bazli yilliklandirilmis kazanc grafikleri var. (enflasyon etkisi icin 2% dustum kazanctan)
Ek 24087
altin ulkemizde hem enflasyon korumasi hem de kriz donemlerinde likidite saglamasi icin iyi bir arac, ancak ucuzlama ve pahalanma durumuna gore belirlediginiz oranlara gore yeniden dengeleme yapmak portfoyun genel oynakligini kontrol altina almaniza yardimci olur.
altta da bu portoyden altin cikarilmis durum var, 2000 krizinde altinin sagladigi koruma ortadan kalkinca nihai performans daha dusuk olmus.
---------------
Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla
Yer İmleri