Özür dilerim yanlış link.
Bankaların temettü dağıtmasına çıkan izin haberi aşağıdadır.
https://twitter.com/senolbabuscu/sta...34296734076928
https://bankadunyasi.com/bankalarin-...na-izin-cikti/
92 günlük vadeli mevduat %27den %32 ye çıkarıldı.
Bugün garanti bankasına gittim. İhtiyaç kredisini %3.60 den ihtiyaç kredi veriyordu.
https://twitter.com/senolbabuscu/sta...79698770640896
Bankalara kendi değerleme raporum.
Şunu önce belirleyelim. Bankaların bilanço değerlemesi FK ile değil, özvarlık karlılığı'nın PDDD oranı baz alınır.
NEDEN? Çünkü Ereğlinin maaliyeri demir cevheri ise, Fordun maaliyeti cam, çip, lastik ise, Apple'ın maaliyeti ekran, işlemci ise Bankanın maaliyetide TL dir.
Örnekle gidelim.
100 milyar TL olsun bankanın kasasında. Siz bunu kredi vererek çalıştınız, didindiniz 1 yılda 160 milyar TL ye çıkardınız.
Özvarlık karınız %60 oldu (Örnektir. gerçekte Akbank'ın özvarlık karı %40). Enflasyona bakıyorsunuz %60. (Kısaca boşa çalıştınız). Enflasyon ile özvarlık karı eşitse PDDD 1 olmalıdır. Akbank şuan 0.7 PDDD oranında. (Yani %30 ucuz) Peki neden?
Bunun anlamı, kasadaki 100 milyar TL yi 70 milyar TL ye alıyorsunuz demektir. Peki neden böyle? Çünkü Akbank'ın özvarlık karı %40larda ilen enflasyon %65 (TUIK'E göre gidiyoruz). Yani siz her yıl TL nizi arttırmanıza rağmen enflasyona karşı kaybediyorsunuz. Bu yüzden 0.7 PDDD. Siz 100 milyarı 140 milyar yaptınız ama enflasyonla (165 milyar olması gerekir nötr için) yani siz ortalama %15 zarardasınız. Piyasada bunu 0.7 pddd ile fiyatlayarak adil duruma getirmiş.
Pekiiiiiii asıl gelelim konumuza.
Bu yıldan ne bekliyoruz?
Bu yıl seçim senesi olduğu için iktidar enflasyonu olabildiğinde düşürecektir. Zaten doların artmaması enflasyonun düşeceğini gösterir. Bu ay enflasyonu %40, %20 olarak gösterilmesi bekleniyor. (Şenol Babuşçu'ya göre. Ben de katılıyorum)
Yani => Akbank'ın özvarlık karı %40 ken, enflasyon %20 ise
Örnekle, 100 milyar tl nizi 140 yaptınız, enflasyona karşı 20 milyar tl kazandığınıza göre (reel olarak 100 den 120 yaptığınız için %20 kazandınız) PDDD niz 1'in üstünde olmalıdır. Çünkü siz her sene kasadaki parayı, enflasyonun üstünde arttırabildiğiniz için mantık olarak Akbank'ın kasadaki 100 milyar TL, sizin cebinizdeki 100 milyar TL 'den daha değerlidir. Çünkü Akbank'ın kasasındaki para her sene artarken, sizin cebinizdeki paranız 100 milyar tl olarak sabit kalacaktır. Bu yüzden piyasa PDDD 1'den daha yüksek fiyata hisse almaya razı olacaktır.
Hissenin artmasının 2. sebebi => Bankalar regülasyona tabidir. BDDK sürekli bankalara emir verir ve banka önünü göremez. Yatırımcı tabiki bu tür zorbalıkları sevmez. Bu zorbalık zaten hisse fiyatının içindedir. Seçimden sonra (Şenol Babuşçuya göre) iktidar veya muhalefet kim gelirse gelsin, bankalar rahat bırakacaktır. Bankaların bu kadar regülasyonun içinde olma sebebi, mevcut iktidarın doların artmaması için elinden geleni yapma isteği yüzündendir. (Özet: Seçimden sonra bankaların üzerindeki regülasyon yükü kalkacak, daha özgür olacaklardır.)
Hissenin artmasının 3. sebebi => Bu sene BDDK, bankalara temettü vermesini kabul etti. Regülasyon o kadar yüksekki, temettü vermemize bile karışıyorlar
Hissenin artmasının 4. sebebi =>Hisselerin gidecek yer araması. Mevduatlar artarken, bu güllük gülistanlık borsa bozulacak malesef ve herkes kaçışmaya başlayacak. Mevduat faizi borsanın en büyük düşmanıdır. Özellikle yüksek FK lı şirketler büyük düşüş içinde olacağını tahmin ediyorum. Eskiden yaşadığım olayı anlatayım. 2021 yılında demir-çelik sektörü inanılmaz kar içindeydi. Birgün bütün borsa kırmızı (büyük oran değil, %-0.4, -%1.5 gibi), Ereğli ise %8 yeşil di. Ereğli o zamanlar borsanın en büyük şirketi olduğu için BIST100 ü tek başına %0.04 ile yeşil yaktırmıştı. Bunun anlamı => insanlar elindeki hisseleri bozup Ereğli almasıdır.
Bu senede eğer para gideceği yer bulamazsa (yani 2021 demir-çelik, 2022 enerji gibi bir sektör patlama yapmazsa) para bankalara gidecektir. Kısaca 2023 yılının sektörü banka olmaya adaydır. Krediler kapış kapış satılıyor. (Eskiden sürekli bankacılar bizi arayıp size özel kredi var diye taciz ederlerdi. Bu sene bizi tınlamıyorlar bile. Millet kapıda kuyruk olduğu için. )
Hissenin artmasının 5. sebebi => Eskiden banka müşteri ararken, artık bankalar müşteri seçiyor. Buda kredi temerrüt oranını düşünüyor. Bankalardaki en önemli olan bu rasyo da bu sene olumlu olacaktır.
Hissenin artmasının 6. sebebi => 4. çeyrek daha gelmedi. 31 ocak diye tahmin ediliyor. 2021 4. çeyrekten daha karlı geleceği için, bu bilanço ile birlikte PDDD rasyosu 0.7 nin altına düşecek ve daha ucuz olacaktır.
Peki dezavantajlarımız nelerdir?
1) Mevcut iktidar bankacılık sektörünü seçime kadar olabildiğince zorlayacaktır.
2) Vadeli mevduatların artması bankacılık sektörünün dezavantınadır. Cebimizden sürekli para gitmesidir. Ancak ihtiyaç kredisi şuan %3.6 dan satılıyorsa bu vadelinin artması çok da önemli değil. Piyasa bunu negatif fiyatlasada bilançoda çokta önemi olmayacak.
3)Kazançlarımız sınırlı olduğu için bu fiyatlanmayabilir. Peter Lynch derki : "döngüsel şirketler düşük FK daysa zirve yaklaşmış demektir" bu yüzden döngüsel şirketler gibi fiyatlanırsak bu sene boş geçebilir.
Ben bu durumda 2023 sene sonuna bankaların PDDD 1.5 yani, 2 katı olmasını bekliyorum.
DİPNOT:
Bu raporumun oluşmasındaki 2 ana unsur aşağıdadır.
1)Senol Babuşçu Twitter Space. (Kendisi 18 yıldır bankada çalışmış) https://twitter.com/BRCNYLDRM78/stat...62933096239104
2) Fintables aylık sohbetler. (Ücretli platform olduğu için link atamıyorum)
Son düzenleme : nurullahCaliskan; 17-01-2023 saat: 21:45. Sebep: yazım yanlışı
Bofa nasıl satıyor .Kaç gündür mal bitmedi adamlarda.Yada başkasının malları
sayın çalışkan yazdıklarınız çok kıymetli. bankalar iktidarın kıskacında geleceği belirsiz.şahsen yaşlı bir emekli olarak bilerekte olsa akbank aldım %30 zarar yazdım.bir umudum var şayet olursa eğer mevcut iktidar değişirde bankaların üzerindeki iğrenç baskı sonlanırsa bankaların özkaynak karlılığı enflasyonun üzerinde olursa ozaman çok güzel yerlere varacağız ümidindeyim.üç aylık bir kumar oynadım ben. belki tutar? belli mi olur.14 mayısa az kaldı. görelim mevlam neylar neylerse güzel eyler.....
Sayın bozoklu ben de KMPUR da %50 zarar yazıp geldim150 bin akbank ile bu yoldayım. Sebebim Avrupa'da büyül resesyon var. Üretici kan ağlıyor özellikle asgari 8500 olduktan sonra işçi çıkarımları başladı. Tek sektör banka olarak görüyorum. Seçime kadar hiç bir hedefim yok. Nereye gideceği belli değil. Seçimden sonra mantıklı hareket edecektir diye düşünüyorum.
yabancı sermaye borsadan kaçıyor. seçim sonrası senaryolara göre kurguları var.cıtı bankof aracılığı ile mal boşaltıyor. tabiki bir yıl satsa bitiremezz.inşallah olumlu bir seçim olursa çıkan yabancı tekrar gelir.yil sonu kar beklentisi ile fk 1,5 pdd 0,5 olur sanırım
Yer İmleri