Originally Posted by
feray007
sayın forumdaşlar, hep abd ve diğer ülkeler de enflasyon yaratmak gerektiği eğer bu olmazsa deflasyonist bir sürece girileceği konuşuluyor. Bu durumda gelişmekte olan ekonomiler de müthiş bir devalüasyon ve sonrasında çöküş seneryoları var. Peki bir seneryo da benden . Eğer müthiş bir icat yapılır ve bu icat sayesinde üretim maliyetleri dip yapar ,özellikle gelişmiş ekonomilerde gelirler müthiş şekilde artarsa ülkelerin GSYH iki kat artarsa bu durumda da bu QE'ler enflasyonlar deflasyonlar konuşulmaya devam eder mi sizce. yoksa ekonomiler farklı bir mecraya doğru mu evrilirler ? Bu konuda ne düşünürsünüz.
NOT: YAPAY ZEKA (YZ)bu işe yarayacak gibi düşünüyorum ben.
yeni bir buluşun piyasalara engaje olması en az 10-15 yıl süzer...yani o senaryo tutmaz. MB ler borç batağındaki bankaların borçlarını silmesi daha olağan gibi duruyor. Fakat o zamanda kendi bilançoları sarsılacak ve vatandaşlarına ek mali yük getirecektir.Bu durum iktidarları dahi değiştirebilir.
Fakat burda son zamanlarda yapılan ciddi bir hata var. Oda türkiye ile dünya ekonomisi arasındaki korelasyonun çok yüksek olduğu kavramı.Evet korelasyon var.Ama dünya çok iyiye bile gitse bizim bu ekonomi politikaları ile iyiye gitmemiz zor.Çünkü en önemli kavramı dışladık.GÜVEN kavramını.Piyasayı asıl şekillendiren güvendir.Ekonomide güven yoksa ne yaparsanız yapın ne faizleri indirebilirsiniz nede yeterince büyümeyi sağlayabilirsiniz.hatta büyüseniz bile kimse size güvenmez.Çünkü istatistiki bilgilerin güvenirliği hep sorgulanır.
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri