-
22 EKİM 2024 Tarihinde 2.Temyiz mahkemesi RED kararını açıklamıştı.Halkbankasının kap ta paylaştığı habere göre 2.kez ABD Anayasa mahkemesine temyize dosyanın gitmesi için, 2.Temyiz mahkemesine başvurulacak.Kararın açıklandığı günden bugüne 14 gün geçti. (Tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün içinde başvuru yapılması gerekiyor).Bir kaç güne haber düşmesi lazım..
New York İkinci Bölge Temyiz Mahkemesinin üç yargıcı, oy birliğiyle alacakları kararla Halkbankın ABD Anayasa Mahkemesine temyiz başvurusunu DEĞERLENDİRECEK.(OLUMLU-OLUMSUZ)..ABD Başsavcılığı, 2. Bölge Temyiz mahkemesine Halkbankın dosyasının ABD Anayasa mahkemesine sevk edilemeyeceğini yani yine karşı çıkacaklarını tahmin ediyorum.Geçmişte 2.Temyiz mahkemesi kararını 3-4 günde açıklamış.
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.YTD
Son düzenleme : ozannn; 05-11-2024 saat: 20:54.
-
KAYNAK: https://t24.com.tr/haber/abd-temsilc...asandi,1146150
TARİH: 05 OCAK 2024
ABD Temsilciler Meclisinden Trump raporu: Halkbank davası sürecinde Ankara-Washington hattında neler yaşandı?
Rapora göre Türk hükümeti ve Halkbank, Trump seçildikten sonra Trump yönetimini davaya müdahale etmeye ikna etmek için pahalı bir lobicilik girişimi başlattı. 2017'nin Ağustos ayında soruşturma devam ederken, Halkbank'ın dünyanın en ünlü lobicilik firmalarından Ballard Partners'la anlaştığı vurgulandı. Kamuya açık kaynaklara göre firmayla ayrı kontratlar yapan Türkiye ve Halkbank, iki yıl içinde Ballard Partners'a toplamda 4.6 milyon dolar ödeme yaptı.
New York Times'ın raporda atıfta bulunulan haberine göre lobicilik firması, bu süreçte Beyaz Saray yetkilileri, ABD Dışişleri Bakanlığı mensupları, Kongre üyeleri ve Trump'ın o dönemki kişisel avukatı Jay Sekulow ile Halkbank konusunda temaslarda bulundu
KAYNAK: https://www.setav.org/5-soru/5-soru-...alkbank-davasi
TARİH: 19 AĞUSTOS 2020
Trump yönetiminin konuyla ilgili politikası nedir?
New York Güney Bölgesinde açılan ceza davaları ABD Hazine Bakanlığı tarafından uygulanması gündeme gelen yaptırımlardan farklılık gösterir. Washingtonda bulunan Hazine Bakanlığındaki yaptırımlar konusu bir çeşit idari süreçken bu yazıda konu edilen Halkbank davası ise yargısal bir süreçtir. Başkan Donald Trumpın talimatı ve politikasına göre hareket eden Hazine Bakanlığı Halkbank hakkında henüz bir yaptırım getirme kararı almamıştır.
Trump yönetimi tarafından Halkbankın yaptırımları ihlal ettiği iddiası ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Bu konuyla ilgili olarak Senato Mali İşler Komisyonu Üyesi Demokrat Senatör Ron Wyden, Hazine Bakanlığından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Hazine Bakanlığının yasama işlerinden sorumlu bakan asistanı yardımcısı Frederick Vaughan tarafından 20 Kasım 2019da yapılan açıklamada Başkan Trumpın Hazine ve Adalet bakanlıklarından ABD yaptırımlarının Halkbanka olan etkisinin detaylarını araştırmasını istediği belirtildi. Söz konusu araştırma dışında Trump yönetiminin Halkbank meselesine ne kadar müdahil olduğu ise resmi açıklamalarda söz edilmedi.
İç politikada Trump yönetimi üzerinde Halkbank meselesi nedeniyle bir baskı var. Özellikle Kongre üyeleri kanunen İran yaptırımlarını ihlal eden şahıslara ve kurumlara verilen idari cezaları Halkbanka karşı uygulamadığı için Trump yönetimine tepki gösteriyor. Dış politikada ise bankalara verilen cezalar ABD nin ikili ilişkilerinde gündeme geliyor. Yaptırımların ihlali iddiası ile açılan ceza davaları ABD nin sadece Türkiye politikasında gündeme gelmiyor. Örneğin eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, mevkidaşı eski Başkan Barack Obama ile görüştüğünde Fransız bankası BNP Paribas aleyhinde verilen para cezasına karşı çıktığını söylemiştir.
ABD nin Türkiye ile ilişkilerde benzer şekilde gerilime yol açan Halkbank davası yaklaşık dört senedir gündemden düşmüyor. Trump yönetiminin Halkbank konusunda Türkiye ye karşı sert bir tutum takınmadığı gözleniyor. Halkbank davası genel olarak yargısal alanda yürütüldüğü için Washington yönetimi bu davaya her türlü müdahale etmekte kendisini sınırlı görüyor. İkili görüşmelerde Amerikan yönetiminin Türkiyenin endişelerini göz önünde bulundurduğu söylenebilir. Bu şekilde Washington yönetimi yargısal alanda ortaya çıkan Halkbank krizini siyasi alanda yumuşatmaya çalışıyor.
KAYNAK: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54748973
TARİH: 30 EKİM 2020
New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine uzun bir süre Halkbank'a karşı suçlamaların düşürülmesi için çalıştığını kaleme aldı.
Gazetenin olayları kronolojik bir sırayla anlattığı kapsamlı haberine göre Türkiye'nin lobi faaliyetleri sonucu Trump uzun bir süre boyunca yargı üzerinde Halkbank'a karşı suçlamaların yöneltilmemesi için çaba harcadı.
Gazeteye göre ABD Adalet Bakanı William Barr, Haziran 2019'da Halkbank soruşturmasını yürüten New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman ile bir toplantı yaparak Halkbank ile bir anlaşma yapılmasını istedi.
Barr'ın, Halkbank'ın suçlamanın bir kısmını kabul ederek ve bir miktar ceza ödemesiyle Türk yetkililere ve banka yöneticilerine yönelik suçlamaların düşürülmesini ve bir anlaşmanın yapılmasını istediği öne sürüldü.
Gazeteye göre Trump yönetimi, New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman'a Halkbank'a ve Türk yetkililere yönelik suçlamaların düşürülmesi için baskı yaptı.
Bunun nedeni olarak ise Trump'ın Erdoğan'ı memnun etme çabası gösterildi.
Haberde, Beyaz Saray'dan kimi üst düzey yetkililerin bile Trump'ı, Erdoğan'la bu kadar samimi bir ilişkisinin olmasını eleştirdiği belirtildi.
-
1 kez 1.Temyiz mahkemesinden---3 kez 2.Temyiz mahkemesinden ve 1 Kez de ABD Anayasa mahkemesinden RED kararı verilmişti. Üst Temyiz mahkemelerinden ve en üst Temyiz mahkemesi olan ABD Anayasa mahkemesinden olumsuz kararlar çıktıktan sonra Hukuk yönünden artık gidilecek fazla bir yol kalmadığını tahmin ediyorum. ABD seçimlerini DONALD TRUMP kazanırsa, yukarıda kaynak ve tarihleri ile geçmiş haberlere göre olası anlaşma-uzlaşma seçeneği çok yakın olabilir mi?
-
22 Ekim 2024 tarihinde 2.Temyiz mahkemesi kararını açıklamıştı. 22 Ekimden bugüne kadar geçen süre 18 gündür. 15 gün içinde 2.Temyiz mahkemesine, dosyamızın ABD Anayasa mahkemesine gönderilmesi için başvuru yapılması gerekiyordu.Belki de başvuru yapılmıştır,bilemiyorum. YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YTD
-
22 Ekim 2024 tarihinde 2.Temyiz mahkemesi kararını açıklamıştı. 22 Ekimden bugüne kadar geçen süre 19 gün oldu. Bu hafta içinde başvuru yapılıp- yapılmadığı konusunda bilgi alma ihtimalimiz yüksek.Başvuru yapılmazsa Dosyamızın Federal( bölge) mahkemesine sevk edileceği ifade edilmişti. Burada da ya ANLAŞMA ya da verilecek kararı bekleyeceğiz. Başka ihtimal olmadığından özetle nihai sonuca ulaşılacağından hisse fiyatında bir hareketlilik olabileceğini düşünüyorum. Şayet bu hafta dosyamızın Abd Anayasa mahkemesine sevki için başvuru yapılmış ise öncelikle 2. Temyiz mahkemesinin 3 üyesinin dosyanın sevki için olumlu / olumsuz kararını bekliyeceğiz.. ( 1 haftada açıklanabilir ) .Olumlu cevap gelirse bu kez Abd Anayasa mahkemesinin kararını bekliyeceğiz.Daha önce Anayasa mahkemesi RED kararı verdiği için tekrar kabul etme ihtimali düşük gibi görünüyor. Eğer Halkbankası avukatları ek süre vs istemez ise Abd Anayasa mahkemesinin dosyamızı kabul edip/ etmeyeceklerini 20 Ocak/ 20 Şubat 2025 gibi açıklayacağını tahmin ediyorum. Hukukçu değilim. 2023 yılı başvuru sürecinden böyle bir tarih salladım. Ben ANLAŞMA/ UZLAŞMA yolunda fazla bir zamanın kalmadığını tahmin ediyorum. Çünkü üst mahkemelerin ( Anayasa mhk. dahil) hepsi kararını açıkladı. YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.YTD
-
22 Ekim 2024 tarihinde 2.Temyiz mahkemesi kararını açıklamıştı. 22 Ekimden bugüne kadar geçen süre 20 gün oldu.Tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde başvuru yapılması gerekiyor. Başvurunun yapılıp/ yapılmadığı-yapıldı ise başvurunun içeriği konusunda bugünlerde bilgi sahibi olabiliriz. 1 kez 1.Temyiz mhk // 3 kez 2. Temyiz mhk.//ve 1 kezde en üst temyiz mahkemesi olan Abd Anayasa mahkemesinden RED cevabı aldıktan sonra yeni başvurudan olumlu karar beklemek.. bilemiyorum. YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YTD
-
22 Ekimden bugüne kadar geçen süre 21 gün oldu. Başvuru yapılıp/ yapılmadığına dair herhangi bir bilgi bulamadım.Başvuru YAPILMAMIŞSA şayet dosyamız bölge ( federal ) mahkemede jürili duruşmalar ile kaldığı yerden devam edecektir deniliyordu basında. Burada da 1- Verilen kararı bekliyeceğiz 2- Anlaşma- uzlaşma yoluna gidilecek. Şu an Biden hükümeti mevcut, anlaşma ihtimali görüşülüyor mu bilemeyiz.. 20 Ocak 2025 tarihinden sonra da Trump hükümeti olacak. Anlaşma yolu için en uygun zaman şimdi mi yoksa 20 Ocak 2025 ten sonra mı? Bu konular hep kafamda ve hayalden öte değildir. Tahmindir ya tutarsa misali. Dün bilançoların son tarihi idi. İnşallah bugün bilançomuzda gelir. Hissedar olarak kesinlik ifade etmeyen paylaşımlarımı ara ara yazıyorum. Tuttuğu da yok ayrı konu
))) YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YTD
-
Hukukçu olmadığım bilgim ile ; 22 Ekim 2024 tarihinde karar tebliğ edilmiş ise 15 gün içinde 2. Temyiz mahkemesine başvuru yapılması gerekiyordu diye okumuştum. Bu önemli bir ayrıntı...Çünkü başvuru yapılmamışsa nihai sonuca 1 adım daha yaklaşıyoruz diye tahmin yürütüyorum..YTD
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri