Merak edenler olursa biz bu konuları derinliğine tartışıp yazmıştık geçmişte.
Yatırım fonu almanın inançlı mülkiyet devri olduğu.
Fonun varlığının yönetim şirketinin mal varlığından ayrı olduğu
Fonlarda herhangi bir devlet güvencesinin olmadığı
YTM'ndeki güvencenin fonla alakalı olmayıp aracı kurumdaki hesabınızdaki parayla alakalı olduğu
vs vs
Bu konular derinlemesine konuşuldu burada ama tabi geçmişte kalan bu açıklamaları geriye doğru gidip bulmak çok zor.
Tarihin tozlu sayfalarında kayboldu güzelim bilgiler.
Tabiki işlem hacmi olarak iş pörtföy.
Mükafat pörtföy de, Ortaklık yapısı %80 oranında Aktif Bank ve %20 oranında İslam Kalkınma Bankası’nın (IDB - Islamic Development Bank) iştiraki olan Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu’dur (ICD - Islamic Corporation for the Development of the Private Sector )
Genel Müdür'ü Bahadır bey uzun süre Garanti pörtföy de Onemli tecrübesi olan biridir.
Aktifbank bir Çalık holding kuruluşudur.
Biraz reklam kokan bir mesaj oldu ama, Mükafat pörtföy'de, çoğu pörtföy yönetim şirketinden daha sağlam bir yapısı vardır, belirtmek istedim.
Sen sıkıntılı mısın arkadaşım, okuduğunu anlayamıyor musun ? şirket batarsa takasbank seni niye kurtarsın. Takasbank paranın değil, hissenin kaydını tutuyor diyorum. Yatırım fonu alırken ise , fonun parasını yöneten
şirkete vermiyorsun , para takasbankta, paranın yönetim hakkını devrediyorsun diyorum. hala yok mükafat yok yok refakat. Fon kötü yönetilirse oradaki para batar diyorum zaten. Ama fonu yöneten şirketin batması ile fonun batması arasında bir ilişki, bir illiyet bağı yok diyorum.
Yazdığımı anlayarak oku, söylediğin herşeyin açıklamasını yaptım uzun uzun .
kimse senle aynı şeyi söylemiyor şu an.
uyduruyorsun diyorum, çünkü uyduruyorsun, şirketlerin bakiyesi takasbankta saklanıyor ne demek ? Takasbankta saklanan hissen diyorum , para değil, hisse diyorum, hala dikine dikine yazıyorsun.
Ama fonlar denetleniyor vs. demiyorum. Fonun tüm menkul ve menkul olmayan her şeyi takasbankta duruyor. Şirket parayı gün boyu yönetiyor, akşam devrediyor tekrar diyorum.
ahmetin 10 lirası var, ahmet parasına para kazanmak istiyor. 10 lirasını yıldız portföy şirketinin güneş fonuna yatırıyor. ( ama para yine takasbanka gidiyor, yıldız şirketinin kasasına değil ) 10 lirası takasbankta duruyor. yıldız şirketi ahmetin takasbanktaki 10 lirasını gün boyu yönetip 11 yapıyor, yada 9 liraya düşürüyor. o para hep orada. ertesi gün yıldız şirketi batıyor. 11 lira ya da 9 lira takasbankta. ama yönetecek kimse yok. takasbank diyor ki güneş fonunun parası var burada, bunu yonetmek isteyen var mı ? yok. o zaman tasfiye oldu al paranı ahmet. para hiç bir aşamada yıldız portföy şirketine geçmedi. ( fon çeşitleri denen şey yöneten şirkete verdiğin yönetleme kısıtları sözleşmesi , ppf sözleşmede diyorsun ki benim paramı yönet ama sadece mevduat repo falan yap, hisse alma vs. gibi )
ahmetin 10 lirası var. bir şirketin 10 hissesini alıyor. çünkü şirketin bir hissesi piyasada 1 lira. ahmetin 10 hissesi olduğunu kaydediyor takasbank. ahmet in hissesini aldığı şirket bok gibi yönetilip, batıyor. hisse değeri sıfır lira oluyor. takasbank diyor ki senin 10 adet hisseni gül gibi sakladım al geri. ahmetin elinde hisseleri var ama piyasada ahmetin hissesine para verecek kimse yok.
Son olarak portföy yönetimi için verdiğiniz para ise tamamen başka bir mevzu ve yatırdğınız tüm para, portföy yöneticisi şirketin kasasına gider o yüzden şirketin riskini de almak zorundasınız.
Örnek Raymond James battı . Raymand James üzerinde repo yapan, portföy yönetim anlaşması yapan , açıkta para tutanların akıbeti meçhul. Ama battığında, fonları tasfiye oldu. Tasfiye, iflas demek değil, herkes malını alsın gitsin demek.
11. Raymond James Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.â€âââ ¡¬¢nin kurucusu olduğu â€Åâ€Åâ €œRaymond James Yatırım Menkul Kıymetler
A.Ş. A Tipi Değişken Fonuâ€, â€Åâ€Åâ €œRaymond James Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. B Tipi Değişken Fonuâ€, â€Åâ€Åâ €œRaymond James Yatırım
Menkul Kıymetler B Tipi Likit Fon†ve â€Åâ€Åâ €œRaymond James Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. A Tipi Karma Fonâ€un tasfiye edilmesine
ilişkin talebi olumlu karşılanmıştır..
Peki tasfiye ne demek ?? Tasfiye kelimesi battı , bitti kül oldu anlamında sanıyor çoğu kişi. İş portföy her yıl 3-4 fonu tasfiye ediyor. İŞ portföyün örnek tasfiyesi aşağıda. Diyor ki ben bu fonları artık yönetmeyeceğim, kimse yeni fon alamaz, altı ay içinde sen de fon fiyatından satıp git.
tdk. tasfiye : bir ticaret kuruluşunun batması, kapanması gibi nedenlerle hesapların kesilerek ortada kalan maldan ve paradan alacaklılara paylarına düşen miktarın verilmesi işlemi. ( yani ben kapanıyorum, ya da battım, herkes payını alsın çıksın.
Değerli Yatırımcılarımız,
İş Portföy İkinci Para Piyasası Fonu ve İş Portföy Birinci Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu'nun tasfiye edilmesi talebi SPK'nın 02.10.2015 tarih ve 27/1215 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur. Söz konusu yatırım fonları, 6 aylık yasal sürenin bitimini takip eden ilk iş günü olan 14.04.2016 tarihinde tasfiye edilecektir. Ancak bu süre zarfında bu fonlarda yeni fon katılma payı alım işlemleri yapılamayacak olup, fon paylarının geri iade işlemleri ise 14.04.2016 tarihine kadar devam edecektir. Tasfiyesi gerçekleşecek olan yatırım fonlarına alternatif olarak aşağıda belirtilen muadil yatırım fonlarını bilgilerinize sunarız.
Anlatıyoruz, açıklıyoruz kelime kelime bir de azar yiyoruz adamdan.. Şaka gibi.
Son düzenleme : hellistheothers; 17-06-2020 saat: 00:49.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
kıymetli dostum ; aşağıdaki fotğrafta üç ok ile işaretleyip yuvarlak içine aldığım yatay üç çizgiyi tıkla , açılan menüden yatırımı tıkla , orada açılan menüden yatırım fonunu tıkla , açılan menüden talimatlar ve iptali tıkla.... orada alış talimatı verdiğin fonlar gözükecek...
ayrıca iş bankası mobil şube olduğunu biliyordum ... bir sorayım dedim bakayım sen biliyor musun ...
samurayların pirinç tarlalarındaki çay seremonilerinde, çay kaselerinin içine dalıp, suikast için vakit kollayan hain ninjalardık.
hamza sütbıyık; rasyonel akla atılan imza.
Yer İmleri