-
Ray Dalio, Fed'in elinin bağlı olduğu ve yüksek ABD enflasyonunun etrafta dolaştığı konusunda uyarıyor. Demokrasi, belki de değil.
12/15/2021
Bir yatırımcı olarak Ray Dalio, ileride ne olduğunu görmek için dikiz aynasına bakıyor. Bu paradoks bir anlam ifade ediyorsa, o halde, geçmişi hatırlayamayanların onu tekrarlamaya mahkûm olduğu şeklindeki tarih görüşüne muhtemelen katılıyorsunuzdur.
Başka bir deyişle, nerede olduğunuzu bilmiyorsanız nereye gittiğinizi bilmek zordur. Riskten korunma fonu Bridgewater Associates'in kurucusu ve eş başkanı Dalio, "Değişen Dünya Düzeni ile Başa Çıkma İlkeleri: Neden Milletler Başarılı ve Başarısız" adlı son kitabında, yatırımcılara, yükselişi incelemek için onları zamanda geriye götürerek geleceklerini gösteriyor. ve büyük ülkelerin ve güçlü para birimlerinin düşüşü. Çünkü ne paranız ne de hayattaki durumunuz hakkında asla sormak istemediğiniz bir soru: “Buraya nasıl geldim?
Kitap, yaklaşık 600 sayfalık anlatı ve çizelgede, Dalio'nun şimdi küresel siyaseti ve finansal piyasaları yeniden şekillendiren tektonik değişimlere ilişkin yorumunu, geçmişi yüksek sesle yansıtan, ancak henüz belirlenmemiş, yani ABD ile Çin arasındaki rekabetçi, karmaşık ilişki biçiminde resmediyor. .
Dünyanın en heybetli iki ulusunun bir arada nasıl var olduğu - ya da olmadığı - 21. yüzyılda sadece sizin servetinizi ve fırsatlarınızı değil, aynı zamanda çocuklarınızın ve onların çocuklarını da etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.
Dalio şöyle diyor: “[Amerikalıların] yapması gereken üç şey var: Üretken olarak harcadığımızdan daha fazlasını kazanmalı ve mali durumumuzu düzene sokmalıyız; ekonomik ve politik olarak birlikte iyi çalışmalıyız ve Çin ile savaştan kaçınmalıyız.
Açıklık ve uzunluk için düzenlenmiş olan bu röportajda Dalio, mevcut ekonomik ve siyasi döngü ile öncekiler arasındaki benzerlikler, Amerikan demokrasisi ve etkisine yönelik rahatsız edici dış ve iç tehditler ve nasıl ve neyin içinde tutulacağı hakkında içgörüler sunuyor. tarih ilerledikçe bitcoin dahil yatırım portföyünüz.
Pazar İzleme: Yeni kitabınız, dünyaya yatırım yapmak ve dünyayı olduğu gibi yaşamak için temel ilkelerinizi paylaştığınız bir dizideki en son kitaptır - aslında size dağıtılan eli kabul etmenin ve oynamanın yolları. Yatırımcıların anlamasını istediğiniz ABD'yi şu anda hangi koşullar ve koşullar ilgilendiriyor ve cevaplar için neden geçmişe bakıyorsunuz?
Dalio: Yatırım yaparken, beni şaşırtan birçok şeyin hayatım boyunca değil de daha önce gerçekleştiğine dair bir ders aldım. İlk kez Ağustos 1971'de ABD, çok para basabilmek için doları altınla takas etme sözünü bozduğunda, bu da ABD dolarının devalüasyonuna yol açtı. New York Menkul Kıymetler Borsası'nın katında çalışıyordum. Borsanın çok yükselmesine şaşırdım, o yüzden tarihe baktım ve aynı şeyin Mart 1933'te olduğunu gördüm. Ve nedenini öğrendim.
Bunun bir sonucu olarak, her zaman tarihteki büyük ekonomik ve piyasa hareketlerini neyin yönlendirdiğini araştırırım.
Büyük Buhran üzerine yaptığım çalışma, 2008 mali krizini öngörmemizin nedenidir.
Pek çok insan günün haberleriyle ilgileniyor, ancak geçmişin tarihi ve dersleriyle ilgilenmiyor. Ama sadece günün haberlerine tepki verirsen neler olduğunu anlayamazsın. Yaklaşımım her zaman bir doktor [ki gibi] olmuştur, daha önce pek çok vaka görmediysem, geri dönüp tarihteki tüm vakaları incelemek istiyorum, böylece bugün kararlar verebilirim.
Şu anda çalışmam gereken üç şey oluyor:
Bir sürü borç yaratılmasıyla sıfır faiz oranları ve bu borcu finanse etmek için çok para basılması.
ABD'de 1900'den bu yana en yüksek düzeyde bir çatışma yaratan sol ve sağ, zengin ve fakir, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki iç çatışma. Bunun vergi sonuçları da var.
ABD vergi politikasını, insanların nerede yaşadıklarını ve birbirleriyle nasıl olduklarını etkileyecek bir anti-kapitalist dalgalanma sürüyor.
Mevcut bir büyük güce ve mevcut dünya düzenine meydan okumak için büyük bir gücün yükselişi.
Mevcut dünya düzeni 1945'te başladı ve Amerikan dünya düzeniydi. Şimdi Çin, ABD'ye meydan okumak için yükseliyor.
Bu şeyler büyük. Neredeyse her gün bu üç şeyden ve onlara neler olduğu hakkında konuşacağız.
En son 1930-1945 döneminde oldu. Temelde aynı nedenlerle aynı şekilde tarihte birçok kez oldular.
Pazar İzleme: ABD'deki siyasi ve sosyal bölünmeler, Amerikalıların doğal olarak kabul ettikleri şeylerin çoğunu etkiliyor ve belki de şu anda bizimle karşı karşıya kalmalarının nedeni, doğal olarak kabul edilmeleridir.
Bu ülke birlikte ilerleyebilir mi?
Dalio: Temeller açıktır. Üç şey yapmalıyız:
Üreterek ve mali durumu düzene sokarak harcadığımızdan fazlasını kazanmalıyız, ekonomik ve politik olarak birlikte iyi çalışmalıyız ve Çin ile savaştan kaçınmalıyız.
Farklı ülkelere baktığımda, onları iyi mali, iç düzen ve dış barışa sahip olup olmadıklarına göre değerlendiriyorum.
"'İnsanların arkasında oldukları nedenler onlar için sistemden daha önemliyse, sistem tehlikede demektir.
ABD'nin şu anda bulunduğu yerin bu olmasından endişeleniyorum.'başlıklı bir kılavuz yayınladı
Bunları yapabilecek gücümüz var ama kendimizin en büyük düşmanımız olmasından endişe ediyorum.
Tarih göstermiştir ki, insanların arkasında oldukları nedenler onlar için sistemden daha önemliyse, sistem tehlikededir.
ABD'nin şu an bulunduğu yerin orası olmasından endişeleniyorum.
Büyük bir kutupluluk, her ne pahasına olursa olsun savaş ve kazan zihniyeti var.
İleriye baktığımızda, 2022 seçimlerinde her iki siyasi partide de aşırılık yanlıları ve ılımlılar arasındaki birincil savaşı göreceğiz ve muhtemelen daha fazla aşırılığa doğru hamleler göreceğiz.
Genel seçimde, iki tarafın da kaybeden olmayı kabul etmemesi için yüksek bir şans var.
Bu tür ölümüne savaş zihniyeti, bir tür “iç savaşa yol açabilir. İç savaşla kastettiğim, demokrasimizin işlememesi de dahil olmak üzere, bunun yerine gücün kullanıldığı, yasalar veya Anayasa tarafından çözülmeyen bir dizi savaştır.
Ayrıca, ABD için ekonomik olarak ileriye baktığımda durumun daha da kötüleştiğini görüyorum.
Dışarı pompalanan tüm para nedeniyle şu anda yüksek bir şekerdeyiz, ancak enflasyonun artacağını ve gelen teşvik çeklerinin aynı oranda gelmeyeceğini ve koşullara neden olduğunu görmeye başlıyoruz.
kötüleştirmek için.
Her şey birkaç temele iniyor. Başarılı olmak için finansal olarak güçlü olmamız ve birbirimizle iyi olmamız gerekiyor. Bu kadar.
Pazar İzleme: Söylemesi yapmaktan kolay. Şu anda Washington'da veya ABD eyaletleri arasında birlikte çalışmak için çok fazla siyasi irade yok gibi görünüyor.
Dalio: Biliyorum. Bu durumlarda - örneğin Fransız Devrimi, Rus Devrimi, Çin Devrimi - bölünmeler giderek büyüdü.
Sonra bir taraf seçip o taraf için savaşmalısın. Bunu ABD'de Amerikalıların farklı eyaletlere taşınmasıyla görmeye başlıyoruz.
Bu sadece bir vergi meselesi değil. Bu bir değerler sorunudur.
Büyük olasılıkla, federal hükümet ve eyalet hükümetleri arasında, eyaletlerin haklarının ne olduğu konusunda, muhtemelen tamamen yasal olarak çözülmeyecek anlaşmazlıklar göreceksiniz, bu yüzden güç testleri yoluyla çözülecekler.
Tehdit edici olacağı için insanların olmak istemeyeceği yerler olacak. İnsanlar kendi türleriyle birlikte olmak isteyecekler.
Bakınız: Illinois'le işim bitti! Komşu bir eyaletteki küçük bir kasabada emekli olmak istiyorum - peki nereye gitmeliyim?
Ayrıca: Güneye taşınmak istiyorum, sahil istiyorum - ve liberal bir zihniyet. Nerede emekli olmalıyım?
Ve: 'Liberal düşünce alanında', kira dahil ayda 3,000 dolarla emekli olmak istiyorum - nereye gitmeliyim?
Bireylerin bunun mekaniğini anlamalarını istiyorum, bu yüzden kitabı yazdım.
Örneğin, çok borç ve çok para üretmenin ne anlama geldiğini anlamak için tarihsel vakaları ve temel neden-sonuç ilişkilerini görmelerini istiyorum, bu yüzden paranın değeri hakkında bir bölüm yazdım.
Pazar İzleme: Bu durum ABD'li yatırımcılar için ne anlama gelebilir? Düşünülmesi gereken çok farklı bir Amerika'yı tarif ediyorsun.
Dalio: Sağ. İnsanların iyi bilgilendirilmiş olmalarını ve endişelenmeleri gereken şey hakkında endişelenmelerini istiyorum.
Bir prensibim var: Endişeleniyorsan endişelenmene gerek yok. Ve eğer endişelenmiyorsan, endişelenmelisin. Endişeleniyorsan, endişelendiğin şeyle ilgileneceksin. İnsanlar kavga için endişeleniyorlarsa ve mali konular hakkında endişeleniyorlarsa, birlikte çalışabilir ve bunlarla başa çıkabilirler.
"'İnsanlar en güvenli yatırımın nakit olduğunu düşünüyor, ancak enflasyona göre düzeltilmiş getiriye bakmıyorlar.'başlıklı bir kılavuz yayınladı
Mali açıdan, çalışma şekli, hükümetin çek göndermesi gerektiğinde, parayı ya vergilerden ya da borçlanmadan alabilir. Borçlanmadan ihtiyaç duyduğu tüm parayı alamazsa, merkez bankası parayı basabilir. Bu da paranın değerini düşürür.
Merkez bankaları çok daha fazla para ve borç yaratabilir, ancak bu yaşam standartlarını yükseltmez.
İnsanlara, para ve kredinin bir şeyleri yönlendirmek için sistemde nasıl hareket ettiğini görmelerine yardımcı olmak istiyorum.
İnsanlara para ve kredinin nasıl yaratıldığını ve parayı ve krediyi alan bir kişinin malları, hizmetleri ve finansal varlıkları nasıl satın aldığını ve bu şeylerin fiyatlarının artmasına neden olduğunu göstermek istiyorum.
Bu tür bir ortamda nakit paranın neden bu kadar kötü olduğunu anlamalarına yardımcı olmak isterim.
İnsanlar en güvenli yatırımın nakit olduğunu düşünüyor, ancak enflasyona göre düzeltilmiş getiriye bakmıyorlar.
Nakit tutmayın. Dengeliyse, likit, çeşitlendirilmiş bir varlık portföyü tutmak daha iyidir.
Nakit dışında iyi çeşitlendirilmiş olduğunuzdan emin olun HİSSE SENETLERİ
ve birçok ülkede, özellikle daha güçlü gelir tablolarına ve bilançolarına sahip olanlar. "Tüm hava koşullarına uygun" bir portföyde para birimi çeşitlendirmesi, varlık sınıfı çeşitlendirmesi, ülke çeşitlendirmesi ve endüstri çeşitlendirmesi bulunur.
Pazar İzleme: Yani yüksek ABD enflasyonunun geçici olmadığını düşünüyorsunuz. Yapışacak.
Dalio: Evet. İki tür enflasyon vardır. Mal ve hizmetlere olan talep, onları üretme kapasitesine karşı yükseldiğinde enflasyon oluşur.
Bu normal, döngüsel enflasyon. Sonra parasal enflasyon var - mal ve hizmetlerin miktarına göre çok para ve kredi yaratılması. ABD ikisine de sahip.
Ülkenin ileriye dönük mali durumuna, açığın büyüklüğüne ve ne kadar para üretildiğine baktığımda bu bir endişe kaynağı.
Ayrıca, nakit ve tahvilleri elinde bulunduranların, başka şeylere geçmek için bunları satmayı seçme riski, hatta olasılığı da var.
Bu olursa, ABD merkez bankasının faiz oranlarını yükseltip yükseltmeyeceğine karar vermesi gerekecek, bu da ekonomiye zarar verecek ve bunu önemli ölçüde yapabileceklerine inanmıyorum.
Faiz oranlarının yükselmesine izin vererek bunu düzeltmeye çalışırlarsa ekonomi, siyaset ve piyasalar için kötü olur.
Yani MUHTEMELEN DAHA FAZLA PARA BASMAK ZORUNDA KALACAKLAR ve bu da daha fazla parasal enflasyona neden olacak.
-
10 yıllık Hazine getirilerindeki düşüşün arkasında ne var?
GERÇEK EKONOMİ
10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, 31 Mart'ta %1.74 ile son zirvesine ulaşıp Haziran sonunda %1.50'nin altına düştüğünden bu yana hız treni üzerinde.
Bu zirveye ilk hareket, daha yüksek büyüme ve enflasyon etrafındaki risklere bir yanıt olarak rasyonalize edilebilirse, ekonomik toparlanmanın ortasında %1,50'nin altına hareket, bu endişelerin sıfırlanmasını içerir.
Faiz oranları bu kadar düştüğünde Amerikan ekonomisinin üretkenliğini ve rekabet gücünü artıran bir altyapı paketi kendini amorti edecektir.
Bu düşüş döngüsündeki faktörler muhtemelen şunları içerir:
Politika: Bir altyapı paketini geçmek her geçen gün daha da zorlaşıyor ve bu da trilyonlarca dolarlık bir paketin olasılığını azaltıyor.
Enflasyon beklentileri: Profesyonel yatırımcıların enflasyon ticaretinden ve 1970'lerin tarzı enflasyona geri dönüş olasılığından geri adım attıkları görüldüğünden, enflasyon önemli bir risk değil ve pandemi sonrası ilk toparlanmanın bir özelliğidir.
Tahvil talebinin artması: Hazine tahvillerinin giderek daha riskli hale gelen ekonomik ve ulusal güvenlik ortamında güvenli bir getiri sağladığının kabul edilmesi
Verimlilik: Evden çalışmanın yanı sıra pandeminin en çok etkilediği bazı sektörlerdeki iyileşme, büyük olasılıkla yeniden optimize edilmiş çalışma düzenlemeleri ve verimlilikte orta vadeli güçlü bir artış, ücretlerin ve yaşam standartlarının yükselmesiyle sonuçlanacak. ( Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosundan “ Evden Çalışmak Neden Yapışacak â€a bakın .)
Ne olursa olsun, %2'nin altındaki faiz oranları, sağlıklı bir ekonominin destekleyeceği şey değildir ve maliye ve para otoritelerinden sürekli desteğe ihtiyaç olduğunu düşündürür. ABD ekonomisinin üretkenliğini ve rekabet gücünü artıran bir altyapı paketi, faizler bu kadar düşükken kendini amorti edecektir.
Gerçek verimdeki değişiklikler
Enflasyonun Nisan'daki %4,2'den Mayıs'ta %5,0'a yükselmesi, 10 yıllık Hazine tahvillerinin reel (enflasyona göre düzeltilmiş) getirisini daha da aşağılara, eksi %3,5'e itti. Para politikasının amacı, faiz oranlarını düşürerek yatırımları kolaylaştırmaktır. Negatif bir reel getiri eğrisi ve büyüyen bir ekonomi ve normal enflasyon seviyeleri için beklentiler, bu yatırımların enflasyonla amorti edilmiş dolar olarak geri ödenmesine izin verecektir.
Büyüme endişeleri, enflasyon riskleri ve faiz oranları
İyileşmeye duyulan güven, algılanan ekonomik çöküş ve deflasyon riskini neredeyse ortadan kaldırdı. Aynı zamanda, Federal Rezerv'in rehberliği sürekli olarak uzun vadeli düşük para piyasası oranları için çağrıda bulunuyor.
Her şey planlandığı gibi giderse, sonuç, daha yüksek uzun vadeli faiz oranlarını destekleyebilecek bir ekonomi olurken, para politikası kısa vadeli tahvil getirilerini düşürür. Bu, diğer varlık sınıflarındaki daha riskli yatırımlara alternatif olarak tahvil ticareti için elverişli olacak 10 yıla kadar dik bir getiri eğrisi yaratacaktır.
Ancak varlık fiyatlandırmasında asla düz çizgiler yoktur. 10 yıllık Hazine getirilerine fiyatlandırılan vade priminde yakın zamanda yapılan bir ayarlama ve önümüzdeki 10 yıldaki kısa vadeli oran beklentilerindeki düşüş, her ikisi de toparlanmanın gidişatının yeniden düşünüldüğünü yansıtıyor.
Fiyatlar artıyor, bu da artan talebin ve normal ekonomik aktivitenin hoş bir işareti olmalı. Enflasyon beklentileri hem pandemi sırasında hem de toparlanmanın etkisini gösterdiği için istikrarlı seyretti. Bu, hem para otoritelerinin ortaya çıkması durumunda enflasyon baskılarıyla nasıl başa çıkacaklarını bileceklerine olan güveni hem de durgunluğa verilen mali tepki ve toparlanmanın hızına ilişkin belirsizliği yansıtıyor.
Philadelphia Fed'in önümüzdeki 10 yıl için enflasyon beklentilerine ilişkin ATSIX tahmini, geçen Ağustos ayındaki %2,10'dan Mayıs'ta %2,30'a yükseldi. Pandemi üretim kıtlıkları ve tedarik zinciri darboğazları nedeniyle ekonomistlerin geçici fiyat artışları olarak gördüklerine bir tepki olarak en son tik artışını görüyoruz.
ORTA PİYASA ANLAYIŞI
Enflasyonun bu yaz 2020 baz yılı etkilerine kadar %5'in üzerine çıkmasını veya bir yıl önceki düşük seviyelerle kıyaslamaların artık bir etken olmadığını tahmin ediyoruz.
Fed, enflasyon ve talebin uzun süredir anormal derecede düşük olması nedeniyle, faiz oranlarını artırmadan önce %2 hedefinin üzerindeki enflasyon oranlarını tolere edeceğini söyledi.
Enflasyonun bu yaz 2020 baz yılı etkilerine kadar %5'in üzerine çıkmasını veya bir yıl önceki düşük seviyelerle kıyaslamaların artık bir etken olmadığını tahmin ediyoruz.
Ve çocuklar okula döndüğünde, tedarik zinciri sorunları kendi kendine çözülmeye başlayacak ve tüketiciler mevcut diğer seçeneklere yönelmeye başlayacak.
Beklentilerimiz, gençlerin aşılarının devam etmesi ve hayatın normale dönmesiyle 10 yıllık verimin yıl sonuna kadar %2'ye yaklaşması yönünde. O zaman bile, getiriler, aşağıdaki analizde gösterilen faiz oranlarındaki düşüş eğiliminin altında olacaktır. %2'nin üzerinde bir kırılma, sağlıklı ve rekabetçi bir ekonominin işareti olacak ve diğer varlık sınıflarında balonların gelişmesini engellemek için uzun bir yol kat edecektir.
Ekonomi ne zaman daha yüksek faiz oranlarını destekleyecek?
Küresel ekonomideki yapısal değişiklikler (otomasyon, küresel tedarik zincirinin ortaya çıkışı ve merkez bankaları tarafından enflasyon hedeflemesinin uyarlanması) nedeniyle, beklenen yatırım getirisi, özellikle finansal kriz ve Büyük durgunluk Gelişmiş ekonomiler, tartışmalı olarak, önceki on yılların yüksek reel (enflasyona göre ayarlanmış) getiri oranlarını artık destekleyemezler.
Göre bir analiz San Francisco Fed Kathryn Holston Thomas Laubach ve John C. Williams, ilgilenilen doğal oran olarak tanımlanır “yok geçici rahatsızlıklara hakim olacak gerçek kısa vadeli faiz oranıâ€. Richmond Fed'den Thomas A. Lubik ve Christian Matthes tarafından yapılan başka bir analize göre, doğal faiz oranı, “ekonomik ve fiyat istikrarı ile tutarlı†olan varsayımsal bir faiz oranıdır.
Holston, Laubach ve Williams, doğal oranın para politikası için bir ölçüt sağladığını yazdı. Doğal oranın altındaki kısa vadeli reel oranlar genişlemeci bir politikaya işaret ederken, doğal oranın üzerindeki reel kısa vadeli oranlar bir daralma politikasına işaret etmektedir. Lubik ve Matthes'in yazdığı gibi, "önemli olan doğal oranın seviyesi değil, diğer faiz oranlarına göre değeridir."
Büyük Durgunluktan on yıl süren toparlanma sırasında, ABD kısa vadeli reel faiz oranları negatifti ve birkaç durum dışında hepsinde doğal oran tahminlerinin altında kaldı. Bu, para politikasının çok fazla eleştiri alan son konjonktür döngüsünün sonuna yakın faiz oranlarının normalleşmesi döneminde bile uyumlu olduğunu gösteriyor.
Hem fiziki hem de entelektüel anlamda bir sonraki ekonominin temelini oluşturmamız gerekiyor.
Kanaatimizce, Büyük Durgunluktan kaynaklanan doğal faiz oranındaki düşüş ve eşzamanlı olarak 10 yıllık getirilerde ve gayri safi yurtiçi hasıla artışındaki seküler düşüş (aşağıdaki rakamlarda gösteriyoruz), ekonomide henüz sahip olmadığımız yapısal sorunlara işaret ediyor. üstesinden gelmek. Para otoritelerinin en iyi çabalarına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri bu yüzyılın Japonya'sı olmaktan kaçınmak istiyorsa, mali otoritelerin daha fazlasını yapması gerekiyor.
Hem fiziksel anlamda -enerji ve geniş bant şebekelerini yeniden düşünmek gibi geleneksel yapısal iyileştirmeler yoluyla- hem de eğitim ve işgücünün sağlığındaki eksiklikleri ele alarak entelektüel anlamda bir sonraki ekonominin temelini oluşturmamız gerekiyor. ABD artık dünyanın önde gelen ihracatçısı değil. Basitçe eski ekonomiyi yeniden inşa etmek dar görüşlülüktür ve kaynak israfıdır.
Tahminimize göre, ilk çeyrekte doğal oranda bir artış , faiz oranlarının normalleşmesine yönelik olumlu bir ilk adımdır ve yeterli bir yatırım getirisi ve ABD ekonomisinin yeniden tasavvur edilmesi için potansiyel sunmaktadır.
Tahvil piyasası gelişmeleri
Aşı programına duyulan güvenin körüklediği toparlanma, yüksek getirili şirket tahvilleri ile Hazine tahvilleri arasındaki farkta kendini gösteriyor. Büyüyen bir ekonomi, kurumsal temerrüt riskinin azaldığını ve bu tahvilleri elde tutmak için gereken primin azaldığını gösterir.
Alım/kapama oranı, daha riskli diğer varlıklara göre getirisi olmamasına rağmen Hazine menkul kıymetlerine olan talebin bir göstergesi olarak 2'nin üzerinde rahatça kaldı.
Yabancı yatırımcıların Hazine bonosu alımları artmaya devam ediyor. Bunu, ABD menkul kıymetlerinde (Amerikalı ithalatçılarla ticaretten) park etme kazançları için artan ticari talebe ve bu satın alımların zımni güvenli liman talebine bağlıyoruz. Herhangi bir biçimde artan talep, getiri artışlarını sınırlamaya yardımcı olacak ve Fed'in uzun vadeli tahvil alımlarını azaltmayı düşünmesine izin verecektir.
-
Borç krizindeki Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande, konut sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanacak büyük bir krizin fitilini ateşledi
endüstriyel motorunun hayati bir arteri olan çelik sektörüne sıçradı ve diğer kritik sektörlere de yayılmaya başladı.
Çin'in aylık ham çelik üretimini Eylül ayından bu yana %20'den fazla düşürdü.
elik tüccarı Qi Xiaoliang, "Normalde çelik ürünleri kışın nispeten daha düşük fiyatlarla stoklarız ve tüketimin yeniden başladığı yeni yıl tatilinden sonra satarız. Ancak bu yıl beklemeye devam ediyoruz" dedi.
Çin'in en büyük 100 şehrinde satılmayan konut stokunu son 5 yılın zirvesine taşıdığı belirtiliyor. 2022 yılında talebin daha da dip seviyelere inmesi öngörülüyor.
çimento üretimi ise Eylül-Kasım döneminde yıllık bazda yaklaşık %16 düştü. Üretim rakamları 2017 ile 2019 arasındaki seviyeye kadar düşüş kaydetti.
[daralma devam ederse, Çin'in kritik üretim üssünün önemli bir bölümünü oluşturan beyaz eşya ve beyaz eşya üreticilerinin de olumsuz etkileneceğine dikkat çekiyor.
çelik fiyatlarının düşmeye başlaması talebin gevşetilmesi ve hammadde fiyatlarının düşmesiyle son aylarda en fazla değer kaybedenler arasına girdi.
-
çelik tüccarı Qi Xiaoliang, "Normalde çelik ürünleri kışın nispeten daha düşük fiyatlarla stoklarız ve tüketimin yeniden başladığı yeni yıl tatilinden sonra satarız. Ancak bu yıl beklemeye devam ediyoruz" dedi.
2022 ocak ayında ÇİN çelik ürünlerine talep artarsa DÜNYA ÇELİK FİYATLARINI çok yükseltebilir.
çinde çelik tüccarları stok yapmamışlar ,2022 güçlü bir çelik talebi gelirse ÇELİK ÜRETİMİ talebe yetişemeyebilir.Çünkü stoklar BOŞ.
TÜCCARLARIN ENDİŞESİ emlak krizinin uzun sürerse beyaz esya sektörüne sıçraması ve ÇELİK FİYATLARININ DÜŞMESİ en büyük korkuları.Şayet stok yaparlarsa yüksek fiyatlı çelikler ellerinde kalabilir korkusudur.
bu durum dünya içinde bir tehlikedir DÜNYA EKONOMİSİNİN küçülmesi ve PETROL FİYATLARININ düşmesi
ÇİN HÜKÜMETİ BUNA İZİN VERMEZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
-
FED 2022 MAYIS ayından 3 adet faiz arttırımına gidecegini deklere etmiştir.
DÜNYADA faiz oranlarında yükselişler görülebilir.
A.B.D. faiz oranlarını mümkün oldugu kadar geçiktirmeye çalışacagını düşünüyorum.
Hem piyasayı bozmamak (istihdam),hemde yüksek bütçe açıkları yüzünden.
Hatta FED tekrardan PARASAL GENİŞLEME FURYASI bile başlatabilir diye düşünüyorum.(DÜNYADAKİ KRİZ FAİZ ART. DÜZELMESİ ÇOK ZOR GÖRÜNMEKTEDİR.)
DÜNYADA FAİZLER enflasyonun altında seyretttigi sürece EMTİA dünyada KRAL olacaktır diye düşünüyorum.(DEMİR,ÇİMENTO vs.)
Bunlara AVRUPA ve A.B.D. alt yapı YATIRIMLARINI da ekleyebiliriz.
İMF dünya ülkelerine HASTALIK krizinden çıkış için ALTYAPI yatırımlarını başlatmalarını ÖNERDİ.
-
Bir çok vatandaş zoraki döviz yatırımcısı oldu.
Döviz bir yatırım aracı degildir.
sadece koruma aracıdır.
Dövizin eski vasfını yerine getirmesini saglayabilirseniz DÖVİZ e anormal ATAK kesilebilir.
Şayet kesilirse döviz de olması gereken seviyelere geri dönebilir.
Yapılan hamle işleyecektir.Lakin çok uzun süre sürdürülebilir olmayabilir.
Ancak dövizin hergün % 10 yükselişini engeller.
Döviz anormal atak yapmadıgı süreceki ,yapmayacaktır.
Mevduat faizinin üzerine enflasyon farkı kadar fark binerki buda sıkıntı yaratmaz.
Aynı zamanda doların gerçek degeride 10 tl civarlarında ise döviz yerine süzülerek ulaşacaktır.
İşte o zaman DÖVİZ gerçek işlevine geri dönecektir.
Ülkemizde ekonomik bir kriz yoktur.
Ödemeler dengesinde sıkıntı yoktur.
Bütçe açıgı yoktur.
Sadece siyasi KRİZ ,yönetim krizi vardır.
Dünyada borcu en az devlettir.
https://www.youtube.com/watch?v=einBLn6gf6E
REFET GÜRKAYNAK
-
Arcelor Mittal Nippon Steel, Odisha'da 18.8 Mt çimento fabrikası inşa edecek
20 Aralık 2021
Hindistan: Odisha hükümeti, Arcelor Mittal Nippon Steel'in eyaletin Kendrapara bölgesinde Mahakalpara'da kurulacak yeni bir çelik tesisiyle bağlantılı olarak 18.8 milyon ton/yıl kapasiteli bir çimento fabrikası kurma planlarını onayladı.
Hindu gazetesine göre projenin toplam yatırımı yaklaşık 13,5 milyar ABD doları olacak.
Hem çimento hem de çelik tesisi faaliyete geçtiğinde, ülkedeki türlerinin en büyüğü olacak.
Şirket, 2020'lerin sonunda tamamlanması için projeyi aşamalar halinde yürütmeyi planlıyor.
-
Keralan eyalet hükümeti 2024 yılına kadar çimento kapasitesini ikiye katlayacak
21 Aralık 2021
Hindistan: Kerala hükümeti, eyaletteki toplam çimento üretim kapasitesini 2024'ten önce 7.2Mt'dan 14,4Mt'a ikiye katlayacağını söylüyor.
Times of India gazetesi, Sanayi Bakanı Pinarayi Rajeev'in Keralans'a eyalet hükümetinin bir öğütme inşa edeceğini söylediğini bildirdi.
Kannur'un Mattanur bölgesindeki Kinfra'daki fabrika ve Kochi Port Trust'taki bir harmanlama tesisi. Her iki projenin de 2023'ün sonunda devreye alınması planlanıyor.
Planın ikinci aşamasında ek öğütme tesisleri kurulacak
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri