Biri çıkıp 2 yıl öncesinde altın yerine keşke konut alsaydım veya 10 yıl öncesinde keşke konut yerine dolar alsaydım diye hesap yapabilir. Bu anlaşılır bir durum.
Ama altın, dolar bu kadar arttı konut da aynı oranda artması lazım demek kadar saçma iddia olamaz. Çünkü birbirleri ile hiç ilgisi yoktur.
Dünyada konut fiyatında balon olup olmadığı satınalma gücü(affordability index) ile ölçülür.
Gram altın olarak da hesaplasanız 1980-2000 arasındaki artış enflasyonun çok çok altında kalıyor.
Bu dönemde gram altındaki artış: 4,8/630*1.000.000 = 7.619 x
Aynı dönemde enflasyon: 17.518 x
Altın bir dönem hakikaten çok ucuzdu. Son günlerde nostalji olsun diye Bizimkiler dizisini seyrediyorum. 1990 daki bölümde kapıcı Cafer'in çocuğu oluyor. Patron Şükrü tam altın takıyor. Yönetici Sabri bey çeyrek altın taktı diye adama pinti diyorlar![]()
Konu; konutun altına göre kıyasıydı.
Kelebekx arkadaşımız kıyas yapmış. Sanırım sizde aynı düşündüğünüz için ispat istediniz.
Rakamlar ortada.
Şuan konutun, altına göre pahalı bir durum söz konusu değil.(aradaki kayıp son 1.5 yılda konut lehine azaldı)
Satın alma gücü içinde yine verilerle konuşmak lazım;
https://www.borsamanset.com/amp/konu...i-haber-118016
Verilere baktığımızda satışlarda bir anormallik gözükmüyor.
Kaldıki herşeyin fahiş yükseldiği yerde, konutun matematiksel olarak pahalı olduğunu anlatırsanız seve seve fikrimizi değiştirelim.
İnsanoğlu için Altın bir tercih , konut ise ihtiyaçdır.
Altının alternatifi olabilir ama ya konutun.
İnsanoğlu en azından hayatda kalacak kadar yemeli,içmeli, dış etmenlerden korunmalı .korunmayıda barınma(konut) giyinme şeklinde.....
Toprak iyidir ,tarla iyidir .imara açılma potansiyeli olan tarlada en iyisidirama sabır lazım evladiyelik düşünenler için ...
not:Görüşlerim kişisel bakış açımı yansıtır ve bu konularda uzman değilim.uzmanına danışınız onlardan görüş alınız.sorumluluk size aitdir .
y.t.d.
Bugun malum siteye satilik ilani girdim fiati 150 tl yazdim.red geldi
Fiattan dolayi onaylanmadi
M2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer İmleri