Kıbrıs'taki bu İngiliz hakimiyetinin kaynağı tam olarak nedir? Hiç denk gelip de okuyamadım. Halkın Sterlin taşıdığını yeni öğrendim mesela. İngilizlerin favori tatil yörelerinden birisi olduğunu çok duydum daha önce. Bir başka duyumum da Kıbrıs vatandaşlarının AB pasaportu taşıdıkları idi. (UK de olabilir emin değilim) Dünyada Türkiye'den başka tanıyanının olmadığı bir ülke için güzel kıyaklar.
Türkiye'ye bağlı olmasına rağmen İngiliz sömürgesi gibi duruyor KKTC.
Ustad bildikleriniz hatalı gibi.
Kıbrıs ikiye bölünmüş durumda.
Kktc ve Gkry
Güney kıbrıs rum yonetimi Avrupa birligine girdi.Haliyle AB yada UK pasaportu taşımaları normaldir.
Bunu bilmeyen yoktur sanırım.
Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti sadece bize bağlıdır.Orada yaşayan vatandaslarin böyle bir haklari olduğunu sanmıyorum.
Halkın sterlin taşımasına gelince, Ingilizlerin halen aktif etkinliği sürmektedir.
93 Osmanli - Rus harbinde Britanya nin Osmanliyi desteklemesi karsiliginda birlenen belli miktar altin sureti adanin mulkiyet hakki Osmanlida olmak kaidesi ile yonetimi Ingilizlere biraktik.
I. Dunya savasina Osmanlinin Britanya ile karsi cephelerde olmasi ile ortaya cikan status quo sonucu 1914 de Ingiltere adayi tek tarafli olarak ilhak etti ve somurge valisi atadi
Tabi daha detayli nuanslar da var ama adada olusan Ingiltere etkisi bu sebeplerden kelli varolmaktadir
Ada su an siyasi arenada 3 buyuk kuvvet carpani olarak kendini ifade eder AB - Britanya Ve Türkiye Cumhuriyeti
Ab askeri olarak adaya mudahil olamaz etkisi siyasi ve ekonomiktir
Ingiltere adada askeri olarak belli bir oranda mudahildir ve sinirlari dahilinde manevra alani bulunur ama siyasi etki potansiyeli Ab ve Turkiye cumhuriyetine gore daha fazladir
Turkiye cumhuriyeti adada askeri manada rakipsizdir gerek lojistik imkanlari gerek kuvvet carpani olarak ancak bizim de siyasi ve ekonomik etkimiz Ab ve Britinya nezdinde yok denecek kadar azdir. Kibrisin dengesi su an bu etmenler dahilinde surmektedir
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kampanya kapsamında sunulan enflasyona endeksli ara dönem faiz ödemesiz mevduat hesabı 367-400 gün vade aralığında açılmaktadır.
ALDIĞIM HİSSEYİ DÜŞÜRMEYE ÇALIŞANIN DEFTERİNİ DÜRERİM... YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR...
KKTC ile GKRY arasındaki farkı bilmeyecek kadar da cahil değilim sayın boschyatirim
Misal üşenmedim ekşiye bir göz attım:
İlk bulduğum bilgi şu:
https://eksisozluk.com/entry/22094927
Demek ki pek sallamıyormuşum...
çoğunun 3 pasaportu var. türk, rum ve ingiliz.(kktc yi saymıyorum bile) türkiye ye giriş çıkış için türk pasaportunu, rum tarafına girmek için rum pasaportunu, avrupa yada ülke dışı başka bir yer için ingiliz yada rum pasaportu kullanıyorlar ve itiraf ediyorlar.
...Benim merak ettiğim bu pasaportlar bu vatandaşlara nasıl, ne karşılığında verildi... Böyle bir bilgi çok yerde dolaşıyor. Uydurma olduğunu sanmıyorum.
Not: Ekşide yazan o vatadanşın 100% doğru söylediğini de kabul edemeyiz ama başka yerlerde de bu tarz yazılar var. İsterseniz çoğaltırım örnekleri.
Geçenlerde ABD bize ters yapınca (konu neydi unuttum ah balık hafızam :d), İngiltere KKTC'yi tanımayı görüşüyor haberleri çıkmıştı. Onu da yazın bir kenara.
Yer İmleri