Kamu bankaları üzerinden satış yapılarak döviz kurlarının yükselişi frenlenmeye çalışılıyor,ancak bu yolu birçok ülke geçmişte denedi,biz de denedik ,bu yolla başarıya ulaşmış bir ülke yok.Kur artışının temel nedenlerine bir çözüm getirmedikçe suni dengelerde kurları tutmak mümkün olmuyor.
Ayrıca dün kapatıldığı söylenen 1 haftalık reponun çok büyük etkisi olmamış zira bankalar likidite açığını da benzer oranda kısarak cevap vermiş olabilirler.Ama bundan tam emin olamadım. Yani merkez kalan 4 günlük 1 haftalık repo + %25.50 ile vermeyi denediği paranın ortalama faizini %24.11'in üzerine zıplatamamış.
Bunu ZK adımına karşı bankaların bir refleksi ve cevabı olarak görüyorum.
Bu hamlenin etki edip etmediğini bugün anlayabileceğiz . Yükseltilen ZK oranlarına rağmen likidite açığı düşmeye devam ederse bankalar tcmb'nin hamlesine aşırı bir kredi daralması ile cevap veriyor demektir. Bu durumda ise piyasa faizini kontrol etmek için çok daha yüksek bir faiz artışı gerekli olabilir.
ZK'ların mahsuplaşması muhasebesel olarak şu anki likidite açığına etki ediyor mu bundan emin olamadım. Mahsuplaşma ileri bir tarihte oluyor diye biliyorum o nedenle bankalar düşük likidite açığı vererek tepki verdi demek te şu an için yanıltıcı olabilir. Ama eğer ediyorsa durum çok kötü, etmiyorsa ise kötü.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
6.09'a batırıp çıkarıyorlar suya kafayı sokup çıkarmak gibi.
Biraz daha düşsün.
Yer İmleri