Fon konusunda TEFAS kurulana kadar ben de çok sıcak bakmıyordum Özellikle Türkiye'de yatırım fonu demek para tuzağı gibi bir şeydi. Zaten çoğu fon endeks hisselerinin hepsini alıp 100'e bölüp endeks ile benzer oranda getiri elde ederdi bir de üzerine bir ton komisyon ödemek zorunda kalırdık. İyi de bunu yapmak için uzman olmaya gerek yoktu ki?
Ama TEFAS kurulduktan sonra yatırımcı en iyi performans gösteren fonları şeffaf şeklide görmeye başladı haliyle oluşan rekabet ortamında fonlar da en iyi performans gösteren traderları ve işi bilen oyuncuları bünyesinde barındırmaya başladılar. Artık onlar için de kolay lokma yok. İyi yönetilen fonların ismini vermeyeyim TEFAS'tan son 5 yılın performanslarını inceleyebilirsiniz. Tabi bunlara da yatırım yaparken bir anda değil yavaş yavaş giriş yapmalı. Çünkü performanslarının zirvesinde giriş yapma ihtimali yüksek olabilir...
Yıllarca trading yaptım kendimce fena da sayılmam ama bazı konularda akıl akıldan üstündür diyerek ben de birikimlerimin bir bölümünü Yatırım fonlarında değerlendiriyorum. Her yere yetişmek mümkün değil. Bu arada dip not: prensip olarak kırmızılı ve yeşilli bankanın fonlarını tercih etmiyorum genelde fon yönetim ücretlerini gereğinden çok yüksek buluyorum. Genelde butik tarzda çalışan yatırım fonlarını daha tercih edilesi buluyorum.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Trading'i oldum olası beceremedim. Ne alırsam alayım sat tuşuna elim kolay kolay gitmez. Alırım tutarım. Bir şeyi satıyorsam bir daha geri almamak üzere satıyorumdur. Aldığım şeyin aslında çöp olduğunu farketmişimdir vs... (Kriptoda geldi başıma)
Eurobond fonlarına baktım, getirileri 30% civarı (TL üzerinden), yalnız bunları da satarken 10% stopaj ödeniyor demişti MT sanıyorum, üstüne de 1% gibi işletim ücreti çıkıyor. (fona göre değişiyor) Belki eurobond almak yerine bunlardan alabilirim gelir vergisi kolaylığı yüzünden.
Sn dudu amaç zengin olmak olsaydı dediğiniz olabilirdi ama amaç birikimleri olabildiğince düşük volatilitede, enflasyonun 4-5 puan üzerinde getiri elde etmekse yani Erken emekliliğin sürekliliği ise çeşitleme olamazsa olmaz bir kural.
Buffet'ın işi maksimum kazanç elde etmek. Buffet bazı yıllarda %50 zarar yapıyordu çünkü dediğiniz gibi pek çeşitleme yapmıyordu. ama bahsettiğim durum emeklilik birikimlerimizi minimum dalgada optimum karla yönetmek. En azından benim birikimlerimin değil yarısını %20'sini bile kaybetmeye tahammülüm olamaz. Ama emekli maaşım falan olsaydı ya da ekstra gelirlerim olsaydı belki %50 li gerileme dönemlere tahammül edebilirdim.
Wall Street'te en sevdiğim bir söz: "Diversification is the only free lunch in investing"
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Birkaçı dışında Eurobond fonlarını pek başarılı bulmuyorum eurobond yatırımının kendisi eurobond fonlarına nazaran bence daha avantajlı.
Kısa vadeli tradingde başarılı olan pek yok gibi birşey zatenOrta ve Uzun vadeli dalgaları yakalamak da hem sabır hem teknik analiz hem kitlenin psikolojik analizi hem de Türkiye için Reis analizi yapmak gerekiyor. Oyun ve stratejik analiz işi. Ben kimseye tradingi önermem erkenden saçlarınız beyazlar yıpratıcı..
Yer İmleri