"Canı kaymak isteyen cebinde manda taşır "
Ben size bunu daha iyi anlatabilmek için altın olarak örneklendireyim. Böylece merkez bankasının karşılıksız olarak para yaratıp enflasyon kanalıyla verilen maaşları geri almasının etkisini sıfırlayarak konuşabiliriz.
Türkiye'nin toplam geniş para arzı 2 trilyon TL , enflasyondan bugün için arındırırsak kabaca 10.000 ton altın.
23 milyon için 2018'de toplam ödediğimiz maaş 1.5 trilyon TL yani 7500 ton altın.
Bu 10.000 ton içinde tüm yatırımlar, devlet, özel sektör herkesin parası var ve sistem bu para ile dönüyor.
Nasıl olacak ta maaşları daha fazla arttıracağız ? 7500 ton ile bile para arzının çok büyük bir kısmını maaşlara veriyoruz. Hatta yetmiyor yurt dışından kredi alıyoruz.
Ya daha fazla altın bulacağız ya da var olan maaşlara zam yapılırsa daha az kişiyi istihdam edeceğiz. Ne yazık ki.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Temel sorun asgari ücrette değil. 22-23 milyon çalışanın maaşlarının *toplam* miktarı toplam para arzı içinde zaten inanılmaz yüksek bir rakam tutuyor. Maaşlara zam yapılırsa para arzı artmadığı sürece daha az kişi istihdam edilmek zorunda, zira var olan para bu kadar.
NOT: Devlet 3.5 milyon memur için bildiğim kadarıyla SGK'ya emeklilik primi yatırmak zorunda. Yani net maaşını yatırdım iş bitti diyemez. Belki gelir vergisi kaleminde ufak bir fark oluyordur. Ama bu devasa rakamı çok aşağıya çekmez. Sadece net maaş ödediğini varsaysak dahi memur maaşı ortalaması yüksek olduğu için giydirlmiş ücret ortalamasını çok aşağıya çekemez.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
Şimdi böyle yazınca karışık oluyor.1.5 trilyon yani 3 milyar dolar maaş ödemesi hesabı var.Bu hesap içinde devletin aslında sağ cepten sol cebe aktardığı sadece kağıt üzerinde olan brüt ödeme hesabı sözkonusu.Devlet dediğim gibi kendi kendine ödeme yapmaz.Neyse bu hesapta yüzde 26 artış yapıldı bu günkü kurla 500 600 milyon dolar para bulmamız lazım yıllık maaş artışı karşılığı olarak.Cumhurbaşkanının aldığı uçağın fiyatı neydi tam hatırlıyamadım şimdi.))))))))))
Asgari Ücretli çalışan sayısı 8 milyon diyelim...
İşverene maliyeti aylık 600 tl filan arttı...
İşçinin eline geçen 400 tl filan arttı...
8 milyonx600 tlx12=57,6 milyar tl yıllık ek yük
Böl 5,30 dolar kuruna 10.8 milyar dolar
Eeee Tr deki patronlarda bir şekilde bulacaklar bu parayı....
Daha az çalsınlar...
saygılar/başarılar
"Canı kaymak isteyen cebinde manda taşır "
Bu bilgiyi vermeyi düşünmüyordum ancak bu ateşli yazınız ve sorunuz üzerine vermek zorundayım, 154 çalışanım bulunan bi fabrikam var, mutfaktakiler hariç kimse asgari ücret almıyor, beyaz yakalılar yaklaşık asgari ücretin 2 katı, mavi yakalılar ise 2.6-2.7 katını alıyor. Bu bugune kadar hep böyle oldu, yani söylemek istediğim şu ki asgari ücret yükselmiş artmış pek benim bütçemide ilgilendirmiyor mutfaktaki hariç çalışanlarında.
Anlaşılan oki benim size bu konuyu daha anlaşılır anlatmam için bir olayı anlatmam gerekecek, dikkat ettiniz mi bilmiyorum son zamanlarda türkiyenin doğusundan batısına güneyinden kuzeyine dört bir yanında almanca-filamanca çağrı merkezleri peydah oldu, hepsi piyasanın çok üzerinde 4500-5000 yakın maaş veriyor.
Hani ülkemizde turkcellin vodafoneun türknetin vs. bazı bölgelerde altyapısı olsada genel olarak birçok anadolu şehrinde veya birçok yerde sadece türk telekom altyapısı var ve türk telekom hariç diğer firmalarda bildiğiniz gibi ücreti mukabilinde türk telekom altyapısını kullanabiliyor ve internet satabiliyor, hatta bunla ilgili aranmışsınızdırda taşeron firmalar tarafından interneti bize taşıyın zart hediye edelim zurt hediye edelim diye
işte bizde bu internet sisteminde çok yaygın olan bu kiralama usuluyle satma işi almanya belçika fransa hollanda ve birkaç avrupa ülkesinde elektrik ve doğalgaz firmaları arasında çok yaygın, bizim ülkedede yeni yeni başladı,
orda çağrı merkeziyle bir firmadan kendi firmasına müşteri çekmek için uğraşan çağrı merkezi çalışanları yaklaşık 4000 4500 euro maaş alıyor, baktılar artık bu firmalar bunla mücadele edemiyor bilhassa avrupadaki türk fazlalığını görüp orda yaşayan iş adamı olan bazı şahıslara 'türkiyede call center kurun yapacakları işde bu,türkiyede oturacaklar tek tek önlerindeki listeye göre milleti arayıp bizim firmaya çekecekler onay alırlarsa bizden burdan o şahısın adresine saha ekibimizi yollayacaz, biz burda adam başı 4000-4500 euro maaş ödüyoz al sana adam başı 2000 euro maaş kaçını adamlara verirsen ver gerisi sende kalsın bana 50 tane adam bul' şeklinde sözleşmeler yapıyorlar ve sadece 700-800 eurosunu çalışana verip kalan 1200 eurosu cebine kalıyor, şuan ülkedeki bu sistemle aylık 1.5 milyon tlye yakın para kazanan bir tanıdığım var, tek yaptığı iller arası call centerlarını gezip denetliyor call centerlara atadığı müdürleriyle konuşuyor ve her ilin kendine has lezzetlerini tadıp geliyor.
Mert lafı nereye getireceksin ? şuraya getirceğim,
Ben ve forumdaki birkaç kişinin hep söylediği gibi bu ülkenin krizden çıkmasının tek yolu yüksek olmasada yabancı sermaye için yüksek gelen maaşları düşürüp alt kalite mallardan biraz daha katma değerli malların üretimine geçip doları 5- 5,50 ye sabitleyip uzun yıllar halkı saati 1 dolardan çalıştırmak, evet bazı kominist arkadaşlar asgari maaşın artmasını desteklerken bilmiyorlarkı bu yaklaşan kapitalist sisteme kökten kökten destek oluyorlar. Aslında paydalarımız aynı oda asgari ücretlinin geleceğini iyi görmek istiyor, bende, sonuçta hepimiz aynı kanı taşıyoruz.
Yer İmleri