Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım mı.?

Oylayan
145. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir

85 58.62%
  • dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı

18 12.41%
  • Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil

12 8.28%
  • Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı

20 13.79%
  • ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok

18 12.41%
  • Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.

4 2.76%
Multiple Choice Poll.
Sayfa 847/1002 İlkİlk ... 347747797837845846847848849857897947 ... SonSon
Arama sonucu : 8012 madde; 6,769 - 6,776 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

1.  Alıntı Originally Posted by bzaferb Yazıyı Oku
    Maaş kalemi yönünden bakip bi hesaplama yapip uygunlugu gosterebilirmisiniz.
    Asgari ucret : 2500 diyelim.
    Ogretmen maasi: ortalama 5500 olsun
    Polis deseniz: 6000 olsun
    Beyaz yakalarin coguda 5000 civari aliyordur.

Bu arada peynirde 70 lira unutmayalim.
    SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Bu kalemleri yazarak bana büyük kolaylık sağlamışsınız, teşekkür ederim.
    Ben farklı bir pencereden yaklaşacağım, asgari ücretlinin veya toplumun refah seviyesi, mal mülk edinebilmesi, global anlamda bu konunun yönetildiği(herkesin refahının artmaması hesaplarının yapılması), maaşların düşük/yüksek oluşu değil bahsetmek istediğim (bu bakış açısı beni mal mülk sahibi yapmıştır);
    Şöyleki; 5500 alan Öğretmenin 2 hayali var.
    Bir tanesi Passat(otomobil), diğeri 3+1 ev.
    Bugün itibariyle süslü püslü o araba için 450-500 bin ödemesi gerekirken, diğer hayali için hala birçok ilçe ve semtte 350-400 bin liraya ev alabilmektedir. Fakat bu alabilme oranı hergün her saat biraz daha azalmakta. Sebebi ise konutun daha öncelikli olmasının
    anlaşılması ve oraya doğru yönelimin artmasıdır.
    Bu sebeple de konut fiyatlarının uygun kaldığını yakın zamanda da büyük yükselişler olacağını nacizane öngörmekteyim.

2.  Alıntı Originally Posted by bzaferb Yazıyı Oku
    Bu gözle bakıldığında işler icinden cikilmaz hale gelir.
    Mesela, 1kilo peynire verdigin parayla, o qashqai in uretildigi yerde 1fincan kahve icemezsin.
    Bu hesapla en adi peynir in kilosu 150 lira olmasi lazim.

Herşeyiyle yerli olan konutu, qashqai ile karşilastirmak, gecen gün azad edilen profesorle billgates i karsilastirmaya benziyor.

Bir şeyin fiyatını arz ve talebi belirler. Mart ayından beri dünyanın hiç bir yerinde genel itibariyle arz artmıyor, üretim yapılmıyor, tek derdimiz bu süreci biraz daha hasarsız atlatmaya çalışmak. Bunun için ne yapılıyor; para basılıyor, faizler düşürülüyor, işsizlik fonları devreye sokuluyor, vergiler affediliyor, krediler öteleniyor.

Bu kadar para arzının arttığı, ekonomide nakdin bollaştığı ama üretimin olmadığı dönemlerde talep hiç artmasa bile fiyatlar artar, çünkü elimizde aynı şeye verebilecek daha fazla miktarda nakdimiz vardır. Bu nakit ama krediyle olur, ama subvansiyonla olur, ama vergi affıyla olur,bir şekilde banka hesabımızda olmaması gereken para ordadır. Bu temel iktisat giriş dersinin konusu. Zaten böyle olmasa, fiyatlara yansımasa MB'ler para basar, biz de evde oturur o paralarla yaşamaya devam ederdik. Ama gerçek dünya öyle değil maalesef.

Yerli konutla arabayı çok rahat karşılaştırırım, çünkü gerçek hayatta, bir zamanlar Maslow'un da tespit ettiği gibi bir düzen var. Önce insanın karnı doyacak, başını bir yere sokacak, sonra bir de kellesi güvende mi diye bakacak. Ondan sonra Qashqai'sine biner mi binmez mi o zaman bakarız.

Şimdi su ile elmas karşılaştırılır mı, biri bedava diyeceksin, ama öyle bir gün gelir ki, bir şişe su için elindeki elması verirsin, benden söylemesi. Demem o ki, en başta elzem olan bir şeyin fiyatının, elzem olmayan birşeyden pahalı olması gerekir bence. Burada tersi bir durum var, gün gelir normale döner diyorum. Hangisi çıkar, hangisi düşer, bunu zaman gösterir, siz de ben de rahatlarız.

3.  Alıntı Originally Posted by evo34 Yazıyı Oku
    Aynı fikirdeyim.
    Bana göre de yakın zamanda özellikle İstanbul gibi yerlerde 1milyonun altına ev bulmak hayal olacaktır...
    Günümüz piyasa koşullarında ve tüm kalemlere baktığınızda ev fiyatlarının ciddi anlamda uygun kaldığını rahatlıkla görebilirsiniz.
    Kimse talep fazlası satılık veya kiralık ev var demesin. Varsa iddialı, piyasa fiyatının altında evini satılık veya kiralık bir ilan versin görün bakalım kaç saat kalıyor o ilan. Kapınızda kuyruk oluşur emin olun
     Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Piyasa fiyatının altında kavramı göreceli olmuş.
    Bu kavramı daha sayısal şekilde foruma tanımlarsanız daha iyi olur.
     Alıntı Originally Posted by evo34 Yazıyı Oku
    Örneğin; İstanbul ili Maltepe ilçesinde bir mahallede 600bin lira 3+1 civarındaki fiyatlı evlerin yanında 450bin'den ilan verin.
    Talep o sıralarda sıfır bile olsa kapınızda kuyruk oluşur. Aynı şekilde aynı evin ortalama kirası 2bin lira iken, 1600TL deyin, yine kuyruk oluşur. Bunu demek istemiştim.
    Aslında dediğiniz gibi ilanlar aynı anda var.

Biri 600k tutarında diğeri de 450k. Neyse çok fazla öznellik içeren bir konu olduğu için standartmak oluşturmak zor.
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

4. Ev almak için değil de para akımını analiz etmek için emlak piyasasını da sürekli takip ediyorum. Sahibinden internet sitesinde bir çok favori ilanlarım hala duruyorlar ve artık satılmıyor. Hafiften fiyat düşüşleri başladı ama bence yetmez çünkü Mayıs-Haziran ayında fiyatları çok şişirdiler.

Ayrıca birçok tapu dairesindeki yoğunluğa baktım hazirandaki yoğunluğun onda biri kadar bile değil. Talepte inanılmaz bir daralma mevcut. Hazirandaki Şok Faiz düşüşleri bence arz sahipleri için de iyi olmadı çünkü gelecekteki olası taleplerin birçoğu haziran-temmuz arasında bir anda tükeniverdi.
    Serbest piyasanın ayarlarını fazlaca kurcalarsanız olacağı bu. Yani piyasa faizlerini gereksizce indirdiğinizde sadece alıcılar değil böyle şimdiki gibi satıcılar da zarar görüyor. Şu anda evini satmak isteyenin evi artık satılmıyor. Sadece kısa süreliğine fırsatçılar kar sağladığıyla kaldı. Amacım ev alma değil ama işim para akımlarına göre yatırım yapmak olduğundan gayrimenkuldeki akım da ilgi alanıma giriyor.

Eğer ev alacaksanız etiket fiyatından %25 pazarlık yapın. Pazarlık oranınız asla %15'ten az olmasın.

Artık terazi alıcıdan tarafa geçmeye başladı. Özellikle yarın merkez bankasının faiz artışı olursa pazarlıkta asla taviz vermeyin.

Yarın itibariyle nakitte olanların prenslikten krallığa terfi edeceği ilk gün olacaktır. Bu da alıcıların saltanatının başlangıcı demek oluyor.

Selamlar...
    “First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones

5. Fiyatların çok geri çekileceğini düşünmüyorum. Önümüzdeki 5-6 ayda %5-10 gibi bir düzeltme olabilir, şayet kredi oranları böyle kalırsa.
    Şu tartışmalar çok anlamsız.
    Gelirler düştü, alım gücü yerlerde, o halde ev satılmaz.
    Bugün kredi oranları tekrar 0.8 altına düşsün ev satışları yine hızlanır.
    Kimse şunu düşünmesin, millette para yok ev mi alacak diye.
    Türkiye de ev satışlarının trendi kredi oranları ile ilgili.
    Kahvedeki en bilgisiz finanstan anlamayan kişi dahi TL ile borçlanmanın ne kadar getirisi olduğunu biliyor

6. Ücretli bireyin dolar bazında maaşı artarsa ev fiyatları artabilir.

Artamaz ise ev fiyatları da artamaz.

İstanbulda 1 milyon altı ev kalmayacak diyen kişi ya hayatı boyunca maaşlı çalışmamıştır, ya da rüya görüyordur.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

7.  Alıntı Originally Posted by Tasarrufcu Yazıyı Oku
    Fiyatların çok geri çekileceğini düşünmüyorum. Önümüzdeki 5-6 ayda %5-10 gibi bir düzeltme olabilir, şayet kredi oranları böyle kalırsa.
    Şu tartışmalar çok anlamsız.
    Gelirler düştü, alım gücü yerlerde, o halde ev satılmaz.
    Bugün kredi oranları tekrar 0.8 altına düşsün ev satışları yine hızlanır.
    Kimse şunu düşünmesin, millette para yok ev mi alacak diye.
    Türkiye de ev satışlarının trendi kredi oranları ile ilgili.
    Kahvedeki en bilgisiz finanstan anlamayan kişi dahi TL ile borçlanmanın ne kadar getirisi olduğunu biliyor
    Fiyatlarin ne olacagindan ziyade , akıllı bir insanin izlemesi gereken yolu konuşmak lazim.
    300 350 carpanla evmi almali, yoksa o evde 350 ay kiradami kalmali ?

8. ben kendi adıma o oranlarda daire almam.
    O dönemin kredi oranlarına bağlı olarak, 200-250 arası kira çarpanı ile daire düşünürüm.
    Oturacağın ev ise bu çarpanlara bakmam.
    Tabi 200-250 arası olsun diye acele etmeden beklerim, bekledimde.

Bence sadece çarpan değil farklı şeylere de bakmak lazım. Evin konumu, site vs ise aylık giderleri, güney cephe olup olmadığı, binanın 4-5 katı geçmemesi, ara kat olması, mümkünse dublex altı olması, odalarda çap olmaması, kör cephesi olmaması, iskanlı olması, bina yaşının 6-7 yılı geçmemiş olmaması, bir katta çift daireyi geçmemesi gibi

Herkesin kendi düşüncwsi ama imkanı olupta kira da oturmak uzun vadede hem boşa giden para hemde sosyolojik/piskolojik olarak dezavantajlı.
    Kendi evinde oturmanın psikolojik olarakta rahatlığı olmaktadır.
    Tabi kirada oturmayı tercih edenlerede saygı duyduğumu belirtmek isterim

Alıntı Originally Posted by bzaferb Yazıyı Oku
    Fiyatlarin ne olacagindan ziyade , akıllı bir insanin izlemesi gereken yolu konuşmak lazim.
    300 350 carpanla evmi almali, yoksa o evde 350 ay kiradami kalmali ?

Sayfa 847/1002 İlkİlk ... 347747797837845846847848849857897947 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •