Sayfa 848/1000 İlkİlk ... 348748798838846847848849850858898948 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 6,777 - 6,784 arası.

Konu: Dolarda Yukselis Kacinilmaz

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Türkiye
    Gönderi
    10,163
    Blog Entries
    12
    Her ülkenin kendi gerçekleri, kendi ekonomik sosyal, hukuki verilerinin yarattığı özeş ortam ve durumu vardır.

FED'in söylem ve eylemleri her ülkeyi aynı şekilde, aynı derecede etkilemez.

Gelişmekte olan ekonomiler içinde Türkiye'nin durumu tümüyle kişiye özel bir durumdur.

Bana göre Türkiye'nin değerlendirilmesinde, ekonomik sosyal gerçekleri yanında en önemli etmen, halk olarak bizim, birçoğumuzun, artık yavaş yavaş ısıtılan kurbağa benzetmesine uygun olarak alışıp gözardı ettiğimiz hukuki kurumlarımızın kimseye güven vermemesidir.

Hukuki güven tesis edilmedikçe yabancı yatırımcının ancak "vurkaççı" cinsi kısa vadeli gelecek, asıl derde deva uzun vadeli yatırımcı gelmeyecektir.

Kur nereye inerse insin, Erdoğan'ın günü kurtarmak için halka düşman olarak gösterdiği marketçiler örneğindeki enflasyon ve yüksek fiyatlar, bu altyapı ile önlenemeyecektir.

Zaten düşük tutulan ücretler yanında, faiz ve kur da baskılanırken geçim derdindeki halkın muhatap olduğu fiyatlar arttıkça huzur kalmayacaktır.

Sonrası?

2. Şant Manukyan (@SantManukyan) Tweetledi: Herkese iyi akşamlar diliyor. https://t.co/kccGBUaZub https://twitter.com/SantManukyan/sta...739736577?s=17

3. Selva Demiralp (@selva_demiralp) Tweetledi: Aralık'taki şahin Fed ile şu andaki güvercin Fed arasında büyük fark var. Bu kadar kısa zamanda böyle keskin değişiklikler kredibilite kaybı yaratıyor. https://twitter.com/selva_demiralp/s...680240640?s=17

4. Fed faizleri sabit tuttu diye, Dünya'da en fazla tepki veren ülkeyiz. Ne kendi ülkesi, ne de herhangi bir BRIC ülkesi bizim gibi bir reaksiyon göstermiyor. Endeks rekor yükselişler sergiliyor. Bir bakıyorsun imkb30 kağıtlarının son 6 aylık ortalama karları %50. Dolar bazında %75 kazandırmış. Hem de 3-6 ay gibi çok kısa vadelerde.*

Peki ben ne yaptım diye bakıyorum ve özeleştiri yapıyorum: Son bir senede sürekli altındaydıım ve yaklaşık %35 kazanmışım. Bu artış oranı iyi gibi görünse de, reel anlamda enflasyonun altında. Siz bakmayın toz pembe açıklanan ekonomik verilere. Yunanistan'da da krizin ilk başlangıcı olması gereken ekonomik verileri saptırmak ile başlamıştı 2009 yıllarında.*

Paramı dolara yatırsaydım yaklaşık %38 para kazanacakmışım. Bu şu demek oluyor: Altından dolar bazında bir senedeki kazancım neredeyse sıfır.*

Burada dikkatimden kaçan durum tam olarak şu: ilgili yatırım enstrümanının ilgili zaman aralığında "dalgalanma aralığı".*

Oysa ki, yıl içerisindeki dalgalanma aralığı dolarda 3,73tl - 7,21tl olmuş.

Altındaki dalgalanma aralığı* ons/dolar* olarak : 1160 - 1365 olmuş.

Bu dalgalanma aralığını diğer yatırım enstümanları ile çeşitlendirmek mümkün elbette.

Söylemek istediğim şey şu aslında, hiçbir zaman hiçbir yatırım aracına uzun süreli bağlı kalmamak gerekiyormuş, benim şahsi olarak yaptığım hata bu olmuş ve dolayısıyla enflasyon karşısında param değer kazanamamış.

*Ağustos ayında altın 258 tl iken satma şansım olmuştu ama ben satmadım, bekleyeyim dedim, altın bugün 221 tl.

Borsada isc 4 tl iken altınlarımı satıp borsaya gireyim dedim. Yine girmedim. İcs bugün 5,8tl.

Şu bir gerçek ki, benim gibi bir yatırım aracıyla(benim örneğim altın oldu ama dolarda da durum farklı değil) evlenir gibi bir bağ kurarsanız, sınırlı-belki de enflasyonun bile altında bir getiriyi göze almışsınız demektir benim gibi.* İşte bu yüzden bankaların portföy yöneticileri yatırım çeşitliliğini anlatıyorlar. Yani biraz altın, biraz dolar, biraz vadeli TL mevduat belki biraz da borsa. Yatırımı çeşitlendirirseniz kazancınız daha yüksek olur diyorlar.*

Ama korkaklıktan mı, güvensizlikten mi bilmiyorum, şahsi olarak ben bu yatırım çeşitliliğini beceremiyorum. Ya da, altınımı 258TL'den bozdurayım, zamanla bu düşecektir ve 225 TL'den satmış olduklarımı geri yerine koyarım diyemiyorum. Sonra da, kendi adıma özür dileyerek söylüyorum: öküzün trene baktığı gibi bakıyorum.*

Ben kendi kendime yaptığım özeleştirimi sizlerle paylaşmak istedim. Kişisel olarak ne yaptığımı fakat neyi aklımdan geçirip neleri yapamadığımı anlatmaya çalıştım. Ben belki yatırım araçlarımı çeşitlendiremezdim ama dalgalanma aralığını kullanarak daha yüksek bir getiri sağlayabilirdim, onu da beceremedim.*

Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, zaten tavsiye verecek olsam önce kendim yapardım )

5. 5.1989 vurdu çekti.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

6.  Alıntı Originally Posted by realities Yazıyı Oku
    okey masasında maduro, erdoğan, trump ve kim jong olsa
    ıstakayı ilk önce hangisi sallardı acaba..?
    Bizimkini taş çaldığı için oyundan kovarlardi.

7. 5.199

yat.tavs. değildir.

8.  Alıntı Originally Posted by boschyatirim Yazıyı Oku
    Bizimkini taş çaldığı için oyundan kovarlardi.
    Bizimki kumar oynamaz!!! Taş çalanlarda hemen kendini ele veriyor [emoji16]

Sayfa 848/1000 İlkİlk ... 348748798838846847848849850858898948 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •