Sayfa 862/898 İlkİlk ... 362762812852860861862863864872 ... SonSon
Arama sonucu : 7180 madde; 6,889 - 6,896 arası.

Konu: SASA - Sasa Polyester

1. daha evvelki yaptigim yorumlarimda 9 tesis daha kurulacagini yazmistim , kurulacak bu 9 tesisin yillik bilancolari ne hale getirecegini yillik net kari nerelere getirecegini , yillik net kar bilancolarida haliyle balinalarin dikkatini cekecegi icin hisseye yoneleceklerini ve dolayisi ile hissenin ciddi yerlere gelebilecegini uzun uzun yazmistim daha onceleri ,

simdi uyku tutmadi gece nin bi yarisi , actim baktim su plan projelere ,yaziyi aynen kopyaladim sizler icin , bilenler zaten biliyor , bilenlere hatirlatma ,bilmeyenlerede bi fikir olusturabilmesi icin yaziyi aynen aktariyorum buraya ...
    yalniz bisey daha belirteyim , ben 9 fabrika acilisi olacak yazmistim yorumlarimda ama erdemoglunun agzindan cikan bu haberde saydim tek tek 9 fabrikanin haricinde pta fabrikasi , rafineri , liman yapimi da var , ustune ustluk ; bu 9 fabrikanin haricinde entegre kurulacak fabrikalar daha var , tam 4 ayri entegre fabrika daha var pvc fabrikasina kadar ...buda demek oluyorki;

pta , rafineri ve liman in haricinde toplamda 13 fabrika daha kuracak sasa sirketi , bu kadar buyuk bir buyume hedefliyor ,simdi sorarim size koskoca turkiye cumhuriyetinde bu kadar buyuk buyume hedefi olan baska bir sirket daha varmi ?

bir sey daha ; bu yaziyi okuyunca bisey dikkatimi cekti ; hani ben bi onceki yorumumda cebirci arkadasima cevap yazmistim , benim sahsi gorusum rafineri insaati finansman kasada oldugu surece 5 yilda insaati tamamlanabilir demistim , 2025 baslansa 25-26-27-28-29 yillarinda yani bes yilda tamamlansa 2029 yilinda insaat bitebilir , haa ongorulemeyen aksilikler yada gecikmeler olsun 2 yilda gecikse olur sana 2031 hadi de ona 2032 bi yilda benden olsun ...... 7 yil rafineri insaati icin yeterde artar demistim ,bu benim sahsi gorusumdur diyede belirtmistim ama simdi bu yazida erdemoglunun verdigi demecte 2027-2032 yillari arasinda rafinerinin tamamlanma tarihini vermis yani 12 sene dememis burada erdemoglunun kendisi ,

tamam kabulum faaliyet raporunda o sekilde belirtilmis ama erdemoglunun agzindanda 27-32 yillari arasinda rafineri tamamlanacak diyor yani 32 yilini isaret ediyor , ben simdi gecenin bi yarisi biraz arastirinca bu yaziyi buldum , ama aklimda kaldigi kadariyla bi onceki yorumumda belirtmistim , en son verilen demecte pta nin acilisi yapildiktan sonra , 2025 te arsanin etrafindaki bireysel kisilere ait arsalarin alimlarininda yapilarak ve insaatin gerekli izinlerinin alinmasi tamamlanarak 2025 de rafineri insaatina baslanacagini belirtmisti sirketin yoneticisi , koskoca 1 yil 2025 yili var onumuzde insaat izninin cikartilmasi icin ,cok bile ... tahminim 2025 sonuna kadar rafinerinin temeli atilir ... ( fabrika izni denilen sey bi ced raporuna bakar , bi ced raporunun cikartilmasinin suresi az cok herkes bilir zaten, ced raporu sonrasi ;bakanliktan bi kac burokratik izin ve imza ...)
    bi sey daha onceki yorumumda belirtmistim ; liman insaati rafineriden once bitirilmesi gerekmekte demistim, aynen rafineri tamamlanma tarihini erdemoglu bu demecinde 2026 olarak belirtmis ,

yani benim ongorulerim erdemoglunun kendisinin verdigi bu demecle tamamen uyusuyor , birebir !!

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu'nun verdiği bilgiye göre, 1. fazda; 2023-2026 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve polipropilen üretim tesisi, 2 milyon ton kapasiteli paraksilen ve aromatik üretim tesisi ve liman yapımı, 2. fazda; 2025-2028 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve polipropilen üretim tesisi, 200 bin ton kapasiteli SAP, 100 bin ton kapasiteli 2-EH, 300 bin ton kapasiteli ACN, 1,6 milyon ton kapasiteli PTA ve 700 bin ton kapasiteli MEG üretim tesisleri, 3. fazda ise 2027-2032 arasında 12 milyon ton kapasiteli rafineri tesisi ile entegrasyon tamamlanarak 2 milyon ton kapasiteli 2. faz aromatik ve paraksilen, 700 bin ton kapasiteli MEG üretim, 1 milyon ton kapasiteli polietilen ve 600 bin ton kapasiteli PVC üretim tesisleri planlanıyor.

SASA, Honeywell UOP ile Yumurtalık yatırım alanında, 1,5 milyar dolarlık yatırım tutarı ile propilen üretim tesisi kurulması ile ilgili lisans, teknik hizmet ve garanti anlaşması imzaladı.

2026'nın ilk yarısında bitirilerek ciroya katkısı 1,2 milyar dolara ulaşması beklenen, yıllık 1 milyon ton kapasiteli propilen üretim tesisi ile Türkiye'nin ithalatı da önemli ölçüde aşağıya çekilmiş olacak.

Tekstil ülkesi Türkiye'de üretilmeyen ve yıllık yaklaşık 2,5 milyon ton ithalatı yapılan propilenin 1 milyon ton üretimi ile ihtiyacın yüzde 40'ı milli kaynaktan karşılanmış olacak.

2. simdi bi daha bakalim ,

10 gun sonra pta kismetse acilir , 2025 ilk ceyrek ve ikinci ceyrekde birer elyaf ve cips fabrikalarinin acilisi gerceklesir ,

sonrasinda ise ; yukarida belirtildigi uzere honeywell sirketiyle yapilan antlasmaya gore 2026 ilk yarisinda bi fabrika daha acilacak ,

yillik ciroya katkisi 1.2 milyar dolar , yaptigim hesaba gore ortalama net kar en az 7.000.000.000 tl yani 7 milyar tl . net kar bilancoya etkisi olacak oda en az benim hesabima gore , sadece bu 2026 da acilacak olan propilen fabrikasinin net karidir bu ...

13 fabrikanin arti limanin , arti rafinerinin , arti pta fabrikasinin ki bu pta fabrikasinin katma degeri hepsinden fazla olacak , cunku hammadde uretecegi icin . polyesteri daha ucuza uretebilip dunya pazarinda Cinin sattigi fiyatlara yakin bi fiyatta satis yapabilme sansi yakalayacagimizdan dolayi satislarimiz artacak , cin ile ayni fiyata satamasakda yakin bi fiyata yaklasabilecegiz buda satislarimizi dolayisi ile net karimizi bilancolarda yukseltecektir ,

( trump tekrar secildi ,trump milliyetci birisidir ve cin ile ciddi kavgasi var ,cunku cin ekonomisi abd yi su anda yakaladi hatta gecti buda abd icin hayati risk !! simdiye kadar polyester ihtiyacini cinden satin alip cini ekonomik olarak daha da zenginlestiren abd nin basindaki trump cini daha fazla zengin etmemmek icin cine yakin fiyatlarda satis yapan tc den polyesteri almasi abd icin hayati onem tasir diye dusunuyorum , tc yi batirmak icin elinden geleni yapan abd cini kendi ulkesi icin tehlike olarak gorsede tc yi asla kendisine rakip yada tehlike olarak gormediginden tc den alacagi malin ,tc ulkesinin ekonomisine yapacagi katkiyi cok dikkate almayacagini dusunuyorum , )
    yani bu pta bizim su anda sahip oldugumuz avrupa tc ortadogu afrika pazarinin sahibi olmamizin yanisira rusya ve hindistana kadar olan tum asya dada en buyuk lider polyester ihracatcisi olma nin yani sira abd pazarinada girebilme sansi verebilecek ... pta aslinda bi fabrika olarak dusunmeyin pta polyester icin hayati bi konu oldugunu dusunun , bu kadar kritik bi adim idi , ve atildi o adim , ayricana hammaddeyi disaridan almayacagimiz icin polyesteride daha ucuza uretecegimizden dolayi, satislarda kar marjimiz artik daha fazla olacaktir kesinlikle ..

2032 ye kadar tum diger fabrikalarin acildigini dusunsenize hepsinin net karini bide uzerine bu pta nin karini , propilenin 7 milyarlik karini , rafinerinin yillik en kotu 10 milyarlik karini ve tum bu karlarin uzerine su anki sasanin yillik net karini ekleyin ve 2032 den sonra sasanin yillik net karinin kac milyar olabilecegini az biraz hayal edin ,

ulan ben az bile guzelleme yapmisim simdiye kadar , ben devede kulak kadar bile guzelleme yapmamisim , burda her gun bando mizika calmam gerekiyormus sasa icin ,

simdi ben bu yaziyi okuyunca sadece propilen fabrikasinin yapacagi kari hesaplayinca uzerine bide kendi hesabima gore en kotu yillik 10 milyar net kar rafineriden gelecek kari hesaplayinca bide pta yi dusununce gecenin bi vakti ben bile gaza geldim , daha bide liman isletmesinin kari binecek bunun uzerine ,

sadece fabrika acmiyor erdemoglu , actigi fabriklarin cevre dostu olmasi icin tesebbuslerde bulunarak ona gore aciyor fabrikasini o yetmiyor birde fabrikalar calisirken kullanacagi elektrik maliyet olusturmasin diye actigi ve acacagi fabrikalar icin gunes enerjisinden elektrik uretimi yatirimini yapmisti zamaninda , sirf cost u dusurmek amacli,

simdi de acagi pta fabrikasinin ilk acilisinda elektrik kullanilacagini ama daha sonra pta fabrikasi calisirken , fabrika kendi elektrigini kendisi uretecegini , fabrika insasi yapilirken buna gore insaatinin yapildigini soyledi erdemoglu , bu adam ciddi sekilde vizyon sahibi , bu adam ve ekibi diyelim daha dogru olur , her sey planli projeli en ince ayrintisina kadar dusunulerek en modern fabrikalar kuruluyor ,

vatana millete ve bizlerede hayirli olsun diyelim simdiden, 2 senedir hisse fiyati hissedarlarin belini buktu insallah bu gunden itibaren hisse fiyatida , buyuyen gelisen sasa sirketinin buyumesine oranla ayni hizda biz ortaklarada yansir hatta daha da yuksek oranda yansir insallah

3. teşekkürler hep kazan kardeş..

4.  Alıntı Originally Posted by matesd Yazıyı Oku
    teşekkürler hep kazan kardeş..
    rica ederim , hayirli ve bol kazancli gunler dilerim herkese

5.  Alıntı Originally Posted by akcay Yazıyı Oku
    o değilde şu hisse geri alım masalına ne oldu?

her sene aynı masalı okuyup nasılda çakıyor...
    Sn. Akcay bey gelinen noktada ve bugünden sonrası için yarumlarınız nelerdir. Hissenin yönü ve olası hareket tahminleriniz nelerdir. slm.lar.

SM-S918B cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

6. arkadaslar merhaba ,

bugun erdemoglunun yaptigi aciklamayi verdigi raportaji sizinle paylasmak istedim , verdigi demec bu sekilde ;

Akbank’tan hisseler karşılığı aldığımız teminat mektubunu kullanarak çağrı yaptık. Borsa İstanbul’da Sasa’nın piyasa değeri 130 milyon dolardı. Küçük hissedarlar çağrıya uydu. Bizim hissemiz yüzde 84’ü geçti. Biz Sasa’yı aldığımızda “teknik iflas†durumu söz konusuydu.

Sasa’yı aldıklarında yatırım planlarının hazır olduğunun altını çizdi:

- Bir yandan Sasa’da üretimi, diğer yandan yatırımlarımızı adım adım sürdürdük. 2021 yılına kadar yaptığımız yatırım 1.5 milyar doları buldu. Yatırımlarla birlikte Sasa’da her aşamada teknoloji yenilemesi de yapmış olduk.

Erdemoğlu, Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, Sasa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Güven Kaya, İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Nisanoğlu ve Sasa CFO’su Şakir Yener’in eşlik ettiği tur ve sohbette son 3 yılda da Sasa’nın arazisinde ek tesisler yaptıklarına işaret etti:

- 1.7 milyar dolara PTA tesisi, 800 milyon dolara da POY tesisi kurduk. POY tesisi devreye girdi. PTA tesisinde yatırım tamamlandı, teknik eksikler giderilince üretime başlayacak.

Sasa’ya 2015’ten buyana Adana’daki arazisinde yaptıkları yatırımın 4 milyar doları bulduğuna dikkat çekti:

- Sasa’da eski makinelerle üretimi sürdürmeye kalksaydık şimdiye kadar 10 kez iflas etmiş olurduk. Nitekim son kalan eski makinelerde üretimi durdurduk. O nedenle yeni yatırıma rağmen yüzde 85 kapasiteyle üretim yapacağız.

Son yatırımla Sasa’ya yüzde 75 düzeyinde bir Sasa daha eklenmiş olacağına vurgu yaptı:

- Şu anda 1.1 milyon ton olan toplam üretimimiz 2025’in 6’ncı ayından itibaren 1.9 milyon tona çıkacak. Hindistan ve Çin’i dışarıda bırakırsak dünyanın en büyük polyester üreticisi olacağız.

Sasa Yönetim Kurulu Üyesi Güven Kaya araya girdi:

- PTA’da ton başına maliyet 110 dolar idi. Yeni yatırımlarla ton başına maliyet 30 dolara kadar inecek.

Erdemoğlu sürdürdü:

- Yeni tesislerde atık suyun yüzde 95’ini yeniden kullanabileceğiz. Ayrıca tesiste üretim sırasında ortaya çıkan ısıyla elektrik de üreteceğiz.

Bu bilgilerin ardından şu iddiayı ortaya koydu:

- Sasa’nın yeni tesislerinde dünyanın en düşük maliyetiyle üretim şansı yakalayacağız.

Erdemoğlu Holding, 9 yıl önce 200 milyon dolarlık toplam değer üzerinden çoğunluk hisselerini aldığı Sasa’yı 4 milyar dolarlık yatırımla dünyada iddialı konuma taşıdı…

Sasa, üretimiyle Türkiye’nin cari açığını 1.5 milyar dolar azaltacak kapıyı açarken ihracatı da gündemine alacak…

25 milyar dolarlık yatırım için ‘Endüstri Bölgesi’ kararı bekliyor :

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ve ekibiyle sohbet sırasında 2017 yılı Haziran ayını anımsadım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, medya gruplarının sahipleri, yöneticileri, yazar ve program yapımcılarına verdiği iftarda konuşurken bir yatırımcının sıkıntısından söz etmişti:

- Bir iş insanı bana geldi. 3.5 milyar dolarlık yatırım yapıp, açılışını bana yaptıracağını söyledi.

İftar çıkışı bir-iki mesaj yoklamasıyla söz konusu iş insanının İbrahim Erdemoğlu olduğunu öğrenmiştim:

- Sasa’nın ana hammaddesini üretmek üzere 3.6 milyar dolarlık yatırım planladığımızı KAP’a açıklamıştık. Hatay Dörtyol’da TPAO’ya ait 2.9 milyon metrekarelik arazinin satın alma, kiralama veya tahsisi için Ekonomi Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor.

Erdemoğlu, Adana’daki Sasa tesislerindeki sohbetimizde arsa konusunda yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi:

Biz Dörtyol’daki arazi ile ilgili görüşmeleri sürdürürken Yumurtalık’ta Çalık Holding’e boru hattı için tahsis edilmiş olan alanın süresi doldu. Bunun üzerine o arazi için başvuruda bulunduk.

Biz başvurduktan sonra bir ara Varlık Fonu söz konusu arazide benzeri yatırıma niyetlendi.
    Derken 3.5 yıl önce Yumurtalık’taki arazinin bize tahsisi konusunda sürecin başlatılması için Sayın Cumhurbaşkanı talimat verdi.
    Dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’la görüştük.
    Aradan geçen zaman içerisinde yatırım planlarımızı da büyüttük. O nedenle 11 milyon metrekarelik alan talebinde bulunduk.
    4.5 milyon metrekarelik bölümü açılan ihalede Hazine’den aldık. 2.5 milyon metrekare de vatandaşlardan topladık, arazi büyüklüğü 6.5 milyon metrekareye çıktı. Arsaya 4 milyar TL dolayında harcama yaptık.

Arsamız 6.5 milyon metrekareyi bulunca yatırım için ön başvurularımızı yaptık. İzinleri aldık. En son Tarım Bakanlığı’ndan da vize çıktı.
    Şimdi söz konusu arazinin “Endüstri Bölgesi†ilan edilmesini bekliyoruz. “Endüstri Bölgesi†ilanı bugünlerde çıksa bile 2025’te yatırıma mola verip, 2026’da temel atacağız. İlk aşamada 5.5 milyar dolarlık yatırımla başlayacağız.

Yüzde 100 Sasa’ya ait olacak bu yatırımlar adım adım paraksilen, propan, etilen üretimi derken rafineri ve limanla devam edecek.
    5.5 milyar dolarlık yatırımı tamamlayıp sonuçlarını gördükten sonra 10 milyar dolarlık yatırıma başlayacağız. Yumurtalık’ta yatırımlarımız 3’er yıl aralıklarla sürecek. Toplamda 25 milyar doları bulacak.

Yumurtalık’taki yatırımlarımız devreye girince ham petrolden elde edilen hammaddeler, ara ürünler derken nihai ürün ipliğe kadar uzanmış olacağız.
    Yumurtalık yatırımlarımız devreye girince ülkemizin bu alandaki 22 milyar dolarlık ithalatını durdurma şansı yakalayacağız.

4 yabancı, ortaklık için nabız yokluyor, Suudi Arabistan yatırıma çağırıyor :

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Yumurtalık’taki yatırım için yüzde 100’ü Sasa’ya ait 5 şirket kuracaklarını belirtti:

- Sasa değil ama kurulacak şirketlerde yüzde 49’ar hisseyi yabancılara verme konusunda tekliflere açığız.

Söz konusu şirketler için şimdiden 4 farklı yabancı şirketin nabız yokladığını bildirdi:

- Arkadaşlarımız ön görüşmeleri yapıyor. Endüstri Bölgesi ilanı netleşmeden ben devreye girmeyeceğim. Liman için Singapur’dan teklif söz konusu.

Suudi Arabistan’dan aldıkları daveti paylaştı:

- Suudi Arabistan, Yumurtalık’ta yapmayı düşündüğümüz yatırımı kendilerine çekmek için teklifte bulundu. Epey cazip önerileri var. Çünkü, biz Yumurtalık’ta yatırımı tamamlayınca Türkiye pazarını kaybetmeleri söz konusu olacak.

Ardından ekledi:

- Ancak biz, “Önce devletimiz, milletimiz†diyen bir aileyiz.

750 bin kişide Sasa hissesi var, değeri yüksek olsa söylerdim :

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, elinde Sasa hissesi bulunan küçük yatırımcı sayısının 750 bin olduğunu belirtti:

- Sorumluluğumuz çok büyük. İnsanlar bize güveniyor.

Erdemoğlu Holding olarak Sasa hissesi satmayı düşünüp düşünmedikleri sorusuna şu yanıtı verdi:

- Sasa’nın halka açıklık oranını artırmayı düşünmüyoruz.

Erdemoğlu’na 2022 yılı Kasım ayının ikinci yarısında yaptığı açıklama anımsatıldı:

- O günlerde, “Sasa hisselerinin değeri çok yüksek†demiştiniz. Şu anda da aynı durum söz konusu mu?

Soruyu şöyle yanıtladı:

- Yüksek olsa söylerdim…

2031’de Erdemoğlu cirosu 25 milyar doları bulabilir :

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 1983 yılında yıllık cirolarının 250 bin dolar düzeyinde olduğunu belirtip, şu kronolojiyi ortaya koydu:

1991 yılında ciromuz yıllık 2.5 milyon dolar oldu.
    2001 yılında yıllık ciromuz 25 milyon dolara çıktı.
    2011’de yıllık ciromuz 250 milyon dolara yükseldi.
    2021’de yıllık ciromuz 2.5 milyar doları yakaladı.
    2031’de hedefimiz yıllık grup ciromuzun 25 milyar doları bulmasını hedefliyoruz.
    Mevcut ciroyu sorduk, paylaştı:

- Tüm grup ciromuz 4.5 milyar dolar düzeyinde bulunuyor…

7. yukaridaki demeci kisa sekilde analiz etmeye kalkarsak ;

elimizde bi sasa sirketi vardi , son yatirim ile yani pta nin tamamlanmasi ile sasanin yuzde 75 i kadar daha buyuk bi sirket eklenmis oldu gozuyle bakabiliriz , yani sasa yuzde 75 buyumus oldu ,

su anda toplam uretim 1.1 milyon ton imis , buna 800 bin ton daha fazla uretim eklenerek 1.9 ton uretime ulasilacakmis , uretim yuzde 75 fazlalasacak , anladigimiz bu ..

ama burda en onemlisi ; ton basina maliyetimiz 110 dolarmis bu yeni tesislerle maliyet 30 dolara dusecekmis , kullanilan suyun yuzde 95 i tekrar geri donusum ile kullanilacak , elektrik sarfiyati ve maliyetide olmayacak cunku cikan isiyi elektrige donusturecek bu yeni tesisler ,sonucunda elektrik maliyeti sifir , su maliyeti ise yari yariya dusecek boylece ,

fabrikalarda uretilen bir seyin maliyetinde ,kullanilan elektrigin maliyeti ciddi bi masraf olarak maliyet satirinda yer alir , iste elektrik maliyeti bu yeni pta tesisi ile sifirlanacak demek , su masrafi ise yuzde 50 ye dusecek demektir ,

simdi tonu 110 dolara mal oluyorsa , ben burada kaba bi hesap yapacagim herkesin rahatca anlayabilecegi sekilde ; 110 dolara urettigi mali yaklasik 140 dolara satiyordu , ve bu satistan ton basina 30 dolar kar ediyordu ,
    ama artik 110 dolara degilde 30 dolara urettigi mali eger yine eski fiyatindan satmaya devam ederse ton basina 80 dolar kar edecek demektir , bu da demek oluyorki eskiden yaptigi kari yaklasik 3 e katlayacak !!
    o zaman bende soyle dusunurum ; su anda yaptigimiz yillik ciro onumuzdeki yillarda katlanarak gidecek ..

ve dunyanin en dusuk maliyetli ureticisi olacagiz diyor erdemoglu bu yeni acilan pta tesisi ile !! herkes umarim pta nin ne kadar kritik bi tesis oldugunu sasaya nasil bi katma deger kattigini ciddi sekilde gorebiliyordur ,

evvelsi gunku yorumumda belirttigim gibi pta nin acilisi ile eskiden sattigi fiyatin daha dusuk fiyatindan satabilme becerisi ile su anda giremedigi abd pazarina girebilme sansi olacak , cunku Cin in sattigi dusuk fiyata yakin bi fiyatlarda satis yapabilme sansi olacak ,

su anda cin ve hindistandan sonra dunyada 3. buyuk polyester fabrikasina ortagiz !! herkes bunun farkinda olsun ...

evvelkisi gunku mesajimda yazmistim , sirketin arsasi hazir , etrafindaki sahis arsalarida satin alip gerekli izinlerin tamamlanmasindan sonra rafineri insaatinin temeli atilir buda 2025 te yapilabilir rahatlikla demistim ,

erdemoglunun demecinde 6.5 milyon metre kare arsanin 4 milyar harcanarak satin alindigini ,arsanin hazir oldugunu sadece arsalarin bulundugu yerin endustri bolgesi olarak ilan edilmesinin beklenildigi ,bu ilan bugun yapilsa dahi 2025 te temel atilmayacagi yatirima ara verilip bu yatirimin 2026 da temeli atilacagi belirtilmis ,

bunu boyle soyle yorumladim , sahsi dusuncem ; arsa hazir izin cikmis ama neden rafinerinin temelinin atilmasi icin 1 yil beklenecek ?
    1 yil beklenmesi sirketin cikarina degil ,oyleyse neden ? tahminim ortaklik icin uygun sartlarin gelismesini bekleyecekler , bugun ortak alacagiz deseler hemen bugun ortak alinabilir hazirda bekleyen bu ortaklikla ilgilenen buyuk sirketler var halihazirda ama neden hemen 2025 de ortak alinip bu temel atilmaz da 2026 yili beklenir ? 1 yil geciktirilir ?

ortak alinirsa diyelimki japonyadan mr. yamaha ( kafadan salladim ulke ve isimi ) kurulacak sirketin yarisina ortak olacak (yuzde 49 )
    elinizdeki sirketin sasanin degeri 1000 lira ise yarisina 500 lira deger bicersiniz ve yuzde 49 hisseyi japona 500 liradan satarsiniz dimi?
    ama bugun hissenin degeri 4 lira ise ve sasa sirketinin toplam degeri 1000 tl ediyorsa , hissenin degeri 2025 yilinda 4 liradan 40 liraya ciktiginda yani 10 kat yukseldiginde ( Allah soyletti diyelim keske 10 kattan cok daha fazla yukselse... ) sirketin degeri 1000 liradan 10.000 liraya yukselir , yarisina bicilen fiyatda 5000 lira olur yani yude 49 una ortak alsa japon amcam yapacagi ortaklikta odemesi gereken para 500 liradan 5000 liraya cikar , bu durumda kim karli ? tabiki erdemoglu yani sasa sirketi ,

sen bu sirketine ortak alsan sirketinin yarisini satsan hissenin degeri 4 liaradanmi satarsin yoksa hisse degerini yukseltip 40 liaradanmi satarsin ? aklin yolu birdir arkadaslar , ben olsam hemen bu 2025 yilinda ortak almam 2026 da ortak alir bu aradaki zaman zarfindada sasa hissesinin degerini yukseltir uygun sartlarin olusmasini bekler ondan sonra ortak alirim ve tesisin temelini ondan sonra atarim ,
    -- tabii bu benim sahsi gorusum, ozellikle sasa hissesi 2 yildir baskilandi , dusuruldu , bu dususlerde hisseden kacan kisilerin hisseleri toplandi alindi , dusuk maliyetlerden alinan hisseler hisse yukariya cikarken yuksek fiyatlardan piyasaya satilacak bundan kar edilecek , ortakliga giden yolda yapabilecekleri en yuksek hisse primlenmesini yapacaklardir diye dusunuyorum , boylece kar marjlari en yuksek derecede olacaktir ..
    -- bugune kadarki hissenin 2 yillik dususu ve diplerde olmasinin sebebi budur, tahtaci halen her gun hisseyi baskiliyor , hissenin fiyatini halen yukseltmiyor , her gun hisseye para girisi var , her gun hisseye bu kadar para girisi varken hissenin tahtada yukselmemesinin baskilanmasinin tek sebebi tahtacinin elinden geldigi kadar hisseyi halen baskilayarak mal toplamaya calismasi diye yorumlarim, sahsi gorusumu paylastim arkadaslar , yatirim tavsiyesi degildir ..

erdemoglu kendi agzindan diyorki ; yumurtalikta yapilacak yatirimlarda ,yuzde 100 u sasanin olan sasaya bagli 5 sirket kurulma plani var ve bu 5 sirkete yuzde 49 luk oranda ortak alinacak ..( benim onceki yillarda ve ustelik 2024 yilindada uzun uzun yazdigim gecen gunde altini kalin kalin cizdigim ortaklik konusunda ; bu ortaklik mutlaka yapilacak demistim , aynen dedigim gibi yorumumdan 2 gun sonra erdemoglu kendi agziyla konusmus ,benim tek yanilgim ben 4 sirket kurulacak ve 4 ayri sirket icin 4 ayri ortak alinacak , sirasiyla her ortak alinma kapi geldikce hissede roketleme hiziyla primlenecektir muhakkak demistim , yanilmisim 4 ortak degil 5 sirket ve 5 ortak alinacakmis .. daha guzel

ayrica yapilacak olan liman icinde simdiden singapurdan ortaklik talebi varmis , yani kurulacak olan yeni fabrikalar icin 5 ortagin haricinde liman icinde ortak alinabilme durumu sozkonusu imis .. cok daha guzel

alinacak ortak demek sasa sirketinin kasasina para girisi demek , sasanin sattigi pay oraninda sasaya giren para ile kar etmesi demek , ayrica para girisi demek hazir paranin olmasi sebebiyle yatirimlarin aksamamasi demek , gecikmemesi demek , planlanan zamanda yatirimlarin hayata gecmesi demek , para girisi demek sirketin yatirimini yaparken ihtiyaci olan parayi bulmak icin sirketin kredi cekip borclanmamasi demek , borclu sirket ile borcsuz sirket arasinda fark vardir arkadaslar , borc alinirken odenecek faizin sirket kasasindan cikmamasi demek sirketin ciddi finansal cikaridir .. ortakligin bir cok faydasi vardir sirket acisindan bu yuzdende bi kap haberinin dusmesi hissede ciddi beklenti ve primlenme dogurur , buda biz hissedarlarin bundan nemalanacagimiz anlamina geliyor ..

bu ortaklik ongorusmelerinin su anda sirket yetkilileri tarafindan yapildigi ancak ,arsalarin bulundugu alanin endustri bolgesi olarak ilan kararindan sonra erdemoglunun bizzat bu gorusmeleri yapacagini kendisi belirtmis bu demecte, yani bire bir ortaklik anlasmasini yapmak icin masaya oturacagini belirtmis bu yazi ,

sasanin halka aciklik oranini artirmayi dusunmuyoruz demis ;

benim anladigim ; su ana kadar sirket politikasi geregi sirketin yaptigi yillik kar hissedarlara dagitilmayip yapilacak olan yatirimlarin finansmanlarinda kullanilacagi , parayi bu sekilde sasa sirketinin cikarina kullanilacagi yonundeydi , bu yuzdende yapilan kar bedelsiz olarak hissedarlara verilecekti , simdiye kadar da bu politika guduldu , ama bu yil yuzde 700 gibi buyuk oranda bedelsiz verildi ,

aciklamada halka aciklik oranini daha fazla yukseltmeyi dusunmuyoruz demisse ;acaba artik bedelsiz bolunmeyecekmi daha fazla diye dusunmeye basladim ,
    artik temettu mu verecekler diye dusunmeye basladim , eger ortaklikta anlasilirsa finansman kaynagi temin edileceginden bedelsiz verilmeyip temettu olarak kar paylasimi yapilma karari alindigini dusunuyorum , eger dogru dusunuyorsam bu yil kimler bedelsiz bolunmeden nasiplendiyse karli ciktilar yada kimler sasayi 4 liaralardan mallandilarsa onlarda karli bu fiyatlardan hisseyi ellerinde tutuyorlar diye dusunuyorum , sahsen ben surekli trade yaptim gunluk olarak bu dususlerden zarar gormemek icin daha sonrada en son 4 .20 lerden satip 3.75 den yerine koymustum , 3.75 maliyetle lot artirarak bekliyoruz kismetsede beklemeye devam edecegiz..

hissenin degeri cok yuksek diye demec vermistiniz halen oyle dusunuyormusunuz sorusuna ise ;
    ===oyle olsa soylerdim , demis erdemoglu , yani artik pahali degil ucuz diyor ... bu demecin etkisi ne olur bilemem ama birilerinin hissem pahali demeciyle ilgili yakinmalarini kesecektir artik diye dusunuyorum ..

su anki ciromuz 4 bucuk milyar dolar demis ,hedefimiz 25 milyar dolar olacak demis
    yillik kar bu yil 20 milyar lira ise , ciro 25 milyar dolar oldugunda , bugunun sartinda en az 100 milyar net kar yapacak yillik bilancoda oda kaba hesap ile , cunku artik karlilik oranimiz artacak yeni tesislerle , bu 100 milayr kaba sekilde en ama en az yapacagi kardir , bugunun 100 milyarlik kar aciklayan bi sirketin hissesine sahip oldugunuzu dusunun 7-8 yil sonra

gecen gun bi arkadasimiz yanilmiyorsam cebirci arkadas demisti ,faaliyet raporunda 12 yilda tamamlanacak diye belirtilmis diyerek bana bi uyarida bulunmustu , bende sahsi gorusumu aciklamistim orada ,

ama erdemoglunun bu demecinde diyorki 2031 yilinda yillik 25 milyar dolar ciroya ulasma hedefimiz var diyor , yani verdigi tarih tum yatirimlarin bitirilip uretime gectikten sonra yaptiklari ciro 2031 yilinda bu kadar olacak demis ,

tum fabrikalar entegre tesisler rafineri liman su bu hepsi 2031 de bitirilme hedefi koymuslar ,

arkadaslar valla ben nokta atisi yapmisim , benim yorumumdada 2031 yilini soylemistim burada , yanlis anlamayin benim sasada calisan herhangi bi akrabam yok , herhangi bi arkadasim dostum yada yakinim tanidigim hic ama hic kimse yok , benim adanada dahi tanidigim kimse yok , ben istanbulda ikamet eden biriydim gecen yil abd donusu emekli olunca evimi bursaya tasidim , bursada ikamet eden biriyim , yani hem adanadan uzagim hem herhangi bi hic kimseye sahip degilim sasa da calisan ,

benim yazdiklarim tamamen benim sahsi ongorum ve sahsi dusuncelerimdir sahsi hesaplamalarimdir , sahsi fikirlerimdir , ben bile bazi seylerin birebir uyustugunu gorunce kendimden suphe ettim , sizinde akliniza bisey gelmesin , bu yazdiklarim benim sahsi goruslerimdir , yazdiklarima istinaden kimse yatirimini ona gore sekillendirmesin , yatirim tavsiyesi olarak almasin , bilginize ...

son bisey daha ; erdemoglu bu yaptigi yatirim ile ulkeye bi civi cakmis bi tugla koymus oldu , bu yatirimlar 22 milyar dolarlik bi yurt disindan yapilan ithalatin onune gecip artik bu ithalatin yapilmamasini saglayacak , birde bunun uzerine yaptigi bu yatirimlarla uretecek ve urettigini yurt disina satarak ihracat kaleminin yukselmesini saglayacak ,

yurt disi kredi derecelendirme kuruluslarinin tc ekonomisini inceleyip analiz edip kredi notunu yukseltirken yada dusururken baz aldigi unsurlarin en onemlilerinden biride cari aciktir ,

erdemoglunun bu yapmis oldugu yatirimlar sadece kendisinin zenginlesmesini saglamiyor , bu fabrikalarda calisacak insanlarin ailelerine ekmek goturmelerini sagliyor , insanlar is bulabiliyor , cocuklarina ekmek goturebiliyor ,
    ulkedeki issizlik oraninin bi nebzede dusurulmesine faydasi oluyor ,
    ulkeye ihracat yaparak doviz girdisinin yukselmesine sebeb oluyor , ithalat yapmayarak yurt disina doviz cikisini engelliyor , hazinede doviz rezervi artmis oluyor ,
    cari acigi dusurecegi icin ,kredi derecelendirme kuruluslarinin bizim ulke nnotumuzu yukseltmesi ile , ulkemiz yatirim yapilabilir !! ulkeler arasinda gozukmeye basliyor , yabancilarin bu ulkeye gelip yatirim yapma karari almasini sagliyan bi unsurdur bu , yabanci ulkeye yatirim yapar is sahasi acarsa issizlige bi nebzede onlar yardimci oluyor , ureten ulke her zaman gun gectikce buyur ve zenginlesir , bunun geri donusumude ulkeye biz vatandaslara faydasi olur ,

bu yuzden demem oki , bu adam sadece kendisine degil ulkeyede bi faydasi oldu , milletede bi faydasi oldu , sadece kendisi zenginlesti buyudu diye o gozle bakmayin bu olaylara , dolayli olarak degil dogrudan bu ulkeye faydasi dokundu , bu insan gibi baskalarininda ayni vizyona sahip olup kazandiklari paralari bu ulke cikarlari dogrultusunda bu ulkede yatirimlar yapmalarinin cogalmasi dilegi ile ...

cunku ben abd de oyle kisilerle tanistimki adam elini cebine atsa cebinden bi kac milyar dolar nakit para cikarabilecek insanlarla tanistim , ama bu zengin para babalari ne hikmetse paralarini ait olduklari ulke olan turkiyeye degilde yurt disinda abd de yapma karari almislar , orada fabrika kurup orada amerikalilara is vermis o ulkenin insanini ve o ulkeyi zenginlestirmisler , vatanina milletine ulkesine faydalari yok tam tersine bu ulkenin dusmani olan amerikaya faydalari var ... bu adamda bu sasadan kazandigi parayi abd ye transfer edip orada fabrikalar kurabilir o ulkeye ve insanina fayda saglayabilirdi ama bu ulkeye yapti yatirimini , kazandigi parayi ulke disina cikartmayip yine bu ulkeye harcadi , arada cok fark var , ben bunu acikca gorebiliyorum umarim bu yorumumu okuyan herkes bunun farkina varabilir ,

bu ulkeye bi igne ucu kadar faydasi olan kim varsa Allah isini rast gotursun derim , topluma zararli bu kadar insanin icinde yasarken topluma faydasi olan insanlarin da kiymetini bilmek gerekir diye dusunuyorum ,

herkes elindeki hisse adedinin degerini bilsin , kiymetini bilsin , tamam bugun fiyat diplerde ama burasi borsa her sey mumkun dibede iner uzayada cikar , gunu gelir ederini bulur , biz zaten bisey yapmiyoruz , aldik bekliyoruz sadece , isi yapan erdemoglu , kredi ceken borclanan yatirim yapan ar ge calismalarini takip eden fabrikanin her asamasini takip eden kendisi yorulan o bizler degiliz , sadece bu son 2 yil sizler yiprandiniz psikolojik olarak sizleride anliyorum ama borsaya giren her turlu riski bilerek giriyor zaten borsaya , kimseye supriz degil yani bu son 2 yilki olumsuzluk ,

insallah en kotu gunleri geride birakmisizdir , bu saatten sonra daha guzel gunlere yelken acariz insallah ,

herkese bol kazancli gunler dilerim ,

yorumlarim sahsi goruslerim olup yatirim tavsiyesi olarak degerlendirmeyin .

8. PTA ne zaman üretime başlayacak, yıl bitiyor, hani 2024 yılı içinde devreye alınacaktı
    Yazılarımın tamamı şahsi görüşlerim olup, SPK Kanunu ; madde 101, 103, 104, 106, 107, 110 ve diğer ilgili maddeleri kapsamında görüş ve düşüncelerim asla yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Aksi halde zarar edebilirsiniz...

Sayfa 862/898 İlkİlk ... 362762812852860861862863864872 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •