Sayfa 90/967 İlkİlk ... 40808889909192100140190590 ... SonSon
Arama sonucu : 7735 madde; 713 - 720 arası.

Konu: DGNMO - Doğanlar Mobilya

1.  Alıntı Originally Posted by Cogito06 Yazıyı Oku
    Daha önce epey konuşulduğu üzere, ilk çeyrek faaliyet karlılığı çok iyi, ancak finansman giderleri kötü, bu yüzden de çok iyi bir kar yerine, geçen yıla göre ciddi oranda azalmış da olsa dönem zararı gelmiş. Demek ki geleceğe yönelik bakmamız gereken en önemli konu borçlar ile ilgili olan veriler.

İlk çeyrek bilançosunun 23.sayfasında borçlar ve borçların vadesi verilmiş. 2016 sonunda 228 milyon olan borçlar, 2017 ilk çeyrek sonunda %12 artarak 256 milyona yükselmiş.

İlk çeyrekte şirketin yeni mağazalar açtığını ve buna bağlı olarak da cironun 83 milyondan 104 milyona yükseldiğini (%25 artış) düşünürsek, bence borçlanmadaki %12 lik artıştan daha fazla oranda ciro artışı sağlanması olumlu bir durum.

Diğer bir husus, kısa vadeli borçlar (3 aya kadar) uzun vadeye yayılmış, yani borçların vadesi uzamış. 31 Aralık 2016 itibariyle kısa vadeli borçlar 79 milyon ve toplam borçların %35 iken, 31 Mart 2017 itibariyle kısa vadeli borçlar 10 milyona düşmüş ve toplam 256 milyonluk borçların sadece %4�üne gerilemiş. Yani, 2017 ilk çeyrekte şirketin ödemesi yada çevirmesi gereken 79 milyonluk borcu var iken, içinde bulunduğumuz ikinci çeyrekte bu rakam sadece 10 milyon.

Kısa ve orta vadeli borçların (12 aya kadar) toplamına bakacak olursak, 31 Aralık 2016 itibariyle bunların toplamı 137 milyon ve toplam borcun % 60�ını teşkil ederken, 31 Mart 2017 itibariyle bunlar 103 milyona gerilemiş ve toplam 256 milyonluk borcun %40�ına gerilemiş.

Bunların hepsini bir arada değerlendirdiğimizde; şirketin en önemli sorun kaynağı olan finansal borçlar konusunda kısa ve orta vadede elini rahatlamak adına, ilk çeyrekte önemli adımlar atmaya başladığını düşünüyorum.

İlk baştaki konuya dönecek olursak; esas faaliyet karlılığı geçen yıla göre ciddi biçimde artmış olan şirketin, finansman anlamında da, en azından bu yıl sonuna kadar geçen yıldan daha iyi bir performans sergileyeceğine inanıyorum.

KDV-ÖTV indiriminin eylül sonuna kadar uzatıldığını, ve 2. ve 3. çeyreklerin de, şirketin en fazla satış yaptığı çeyrekler olduğunu dikkate alırsak, bu iki çeyrekte şirketin kara geçmesi, ve hatta güzel kar açıklama potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum.
    Harika bir analiz. Tebrik ve teşekkür ederim..[emoji122] [emoji122] [emoji122] [emoji122]

SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Forum eski kullanıcı adım:"ufukss"

2017 ilk çeyrekteki faaliyet karlılığındaki ciddi artışın kaynağı, bilindiği üzere, genel yönetim ve pazarlama giderlerindeki azalma.
    Yönetim giderleri geçen yıl ilk çeyrekte 7,5 milyon iken, bu yıl ilk çeyrekte %37 azalarak 4,7 milyona gerilemiş. Pazarlama giderleri ise, 21,3 milyondan %19 azalarak 17,3 milyona gerilemiş.

Bu ikisinin toplamı ise, geçen yıl ilk çeyrekte 28,9 milyon iken bu yıl ilk çeyrekte %24 azalarak 22 milyona gerilemiş.
    Bilgim yok kesinlikle, ama tahminen söylüyorum: Yeni yönetim bu giderleri %25 civarında azaltma kararı almış olabilir.

Bu durumda, 2017 ikinci çeyreğe ilişkin bu iki gider ile ilgili şöyle bir tahminde bulunmak istiyorum: Geçen yıl ikinci çeyrekte bu ikisinin toplamı 30,5 milyon olarak gerçekleşmiş. Yine %25 civarında azalma olursa, genel yönetim ve pazarlama giderleri ikinci çeyrekte 23 milyon civarı gelebilir.

Şirket yönetimi bu yıl için 600 milyonluk bir satış hasılatı bekliyor. Demek ki %50lik bir büyüme öngörüyorlar. Biz biraz ihtiyatlı davranıp yılı 500 milyon hasılat ile, yani yaklaşık %25 büyüme ile kapatacağımızı varsayalım.

Geçen yıl ikinci çeyrekte brüt kar (satış hasılatı – satışların maliyeti) 37,3 milyon gelmiş. İhtiyatlı senaryodaki oranımız olan %25lik büyüme ile hesaplarsak, ikinci çeyrek brüt kar 46,6 milyon olarak gerçekleşebilir.

Bu durumda, ikinci çeyrek esas faaliyet karının 23,6 milyon (46,6 milyon – 23 milyon) gelmesini bekleyebiliriz.

Yukarıdaki senaryoda, esas faaliyetlerden diğer gelirler ile giderlerin denk olduğunu varsaydım. Farz edelim ki, buradan 2 milyon gider oluştu. Bu durumda ise, ikinci çeyrek esas faaliyet karı 21,6 milyon olacaktır.

Geçen yılın ikinci çeyreğinde 4,5 milyonluk esas faaliyet karı gelmiş. 21,6 milyonluk tahminimiz ile kıyasladığımızda yaklaşık 5 katına yükselme ihtimali söz konusu. İkinci çeyreğin yukarıdaki tahminler çerçevesinde gerçekleşmesi halinde, hisse fiyatında ciddi bir büyüme potansiyelinden bahsedebiliriz.

Tabi ki, az önceki entry’mde belirttiğim üzere, finansman giderlerinin esas faaliyet karı üzerindeki etkisi çok önemli. Şirketin finansman yönetimindeki başarısı, kağıdın performansı için belirleyici olacak gibi görünüyor.
    Yatırım tavsiyesi değildir.

3.  Alıntı Originally Posted by Cogito06 Yazıyı Oku
    2017 ilk çeyrekteki faaliyet karlılığındaki ciddi artışın kaynağı, bilindiği üzere, genel yönetim ve pazarlama giderlerindeki azalma.
    Yönetim giderleri geçen yıl ilk çeyrekte 7,5 milyon iken, bu yıl ilk çeyrekte %37 azalarak 4,7 milyona gerilemiş. Pazarlama giderleri ise, 21,3 milyondan %19 azalarak 17,3 milyona gerilemiş.

Bu ikisinin toplamı ise, geçen yıl ilk çeyrekte 28,9 milyon iken bu yıl ilk çeyrekte %24 azalarak 22 milyona gerilemiş.
    Bilgim yok kesinlikle, ama tahminen söylüyorum: Yeni yönetim bu giderleri %25 civarında azaltma kararı almış olabilir.

Bu durumda, 2017 ikinci çeyreğe ilişkin bu iki gider ile ilgili şöyle bir tahminde bulunmak istiyorum: Geçen yıl ikinci çeyrekte bu ikisinin toplamı 30,5 milyon olarak gerçekleşmiş. Yine %25 civarında azalma olursa, genel yönetim ve pazarlama giderleri ikinci çeyrekte 23 milyon civarı gelebilir.

Şirket yönetimi bu yıl için 600 milyonluk bir satış hasılatı bekliyor. Demek ki %50lik bir büyüme öngörüyorlar. Biz biraz ihtiyatlı davranıp yılı 500 milyon hasılat ile, yani yaklaşık %25 büyüme ile kapatacağımızı varsayalım.

Geçen yıl ikinci çeyrekte brüt kar (satış hasılatı – satışların maliyeti) 37,3 milyon gelmiş. İhtiyatlı senaryodaki oranımız olan %25lik büyüme ile hesaplarsak, ikinci çeyrek brüt kar 46,6 milyon olarak gerçekleşebilir.

Bu durumda, ikinci çeyrek esas faaliyet karının 23,6 milyon (46,6 milyon – 23 milyon) gelmesini bekleyebiliriz.

Yukarıdaki senaryoda, esas faaliyetlerden diğer gelirler ile giderlerin denk olduğunu varsaydım. Farz edelim ki, buradan 2 milyon gider oluştu. Bu durumda ise, ikinci çeyrek esas faaliyet karı 21,6 milyon olacaktır.

Geçen yılın ikinci çeyreğinde 4,5 milyonluk esas faaliyet karı gelmiş. 21,6 milyonluk tahminimiz ile kıyasladığımızda yaklaşık 5 katına yükselme ihtimali söz konusu. İkinci çeyreğin yukarıdaki tahminler çerçevesinde gerçekleşmesi halinde, hisse fiyatında ciddi bir büyüme potansiyelinden bahsedebiliriz.

Tabi ki, az önceki entry’mde belirttiğim üzere, finansman giderlerinin esas faaliyet karı üzerindeki etkisi çok önemli. Şirketin finansman yönetimindeki başarısı, kağıdın performansı için belirleyici olacak gibi görünüyor.
    Guzel analiz. Sadece birsey eklemek isterim. Dogtasin borclarinin buyuk kismi Euro, ve Dogtas'in bu Euro borclari nedeniyle 31 Mart 2017'de 165milyon TL yabanci para net acik pozisyonu var. Dogtas ilgili kur degisiminden etkilenmemek icin herhangi bir finansal enstruman (hedge vb) kullanmiyor, tamamiyle tanriya guveniyor. Dua edelim de kurlar artmasin, kurun %10 artmasi demek Sayin Cogito06'nin hesapladigi 21milyonluk faaliyet karinin buyuk kisminin 2. ceyrekte eriyip gitmesi demek.

4. Sayın Kuzeys Sayın Cogito06 Sayın Borsacı34 değerli yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkürler.

Alıntı Originally Posted by borsaci34 Yazıyı Oku
    Guzel analiz. Sadece birsey eklemek isterim. Dogtasin borclarinin buyuk kismi Euro, ve Dogtas'in bu Euro borclari nedeniyle 31 Mart 2017'de 165milyon TL yabanci para net acik pozisyonu var. Dogtas ilgili kur degisiminden etkilenmemek icin herhangi bir finansal enstruman (hedge vb) kullanmiyor, tamamiyle tanriya guveniyor. Dua edelim de kurlar artmasin, kurun %10 artmasi demek Sayin Cogito06'nin hesapladigi 21milyonluk faaliyet karinin buyuk kisminin 2. ceyrekte eriyip gitmesi demek.
    Siz söyleyince kontrol ettim, evet haklısınız, şirket hedge vb. korunma araçlarından yararlanmıyor. Zaten, şirketin en büyük zaaf noktası finansman yönetiminde görüyor. Yoksa esas faaliyetlere ilişkin performansı gayet güzel.
    Yatırım tavsiyesi değildir.

6.  Alıntı Originally Posted by Cogito06 Yazıyı Oku
    Siz söyleyince kontrol ettim, evet haklısınız, şirket hedge vb. korunma araçlarından yararlanmıyor. Zaten, şirketin en büyük zaaf noktası finansman yönetiminde görüyor. Yoksa esas faaliyetlere ilişkin performansı gayet güzel.
    Şirketin bildiğim kadarıyla Risk komitesi var ve titizlikle çalışıyorlar.

7. Hacim bugün çok düştü hisse düşmekten yoruldu!

8. Arkadaş Ceo odul alıyor güzel haberler geliyor ama kağıt düşüyor bilanço gününden beri her gün sabun gibi erittiler kağıdı bu ne perhiz bu ne lahana misali. Ytd.

Sayfa 90/967 İlkİlk ... 40808889909192100140190590 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •