Originally Posted by
Cogito06
2017 ilk çeyrekteki faaliyet karlılığındaki ciddi artışın kaynağı, bilindiği üzere, genel yönetim ve pazarlama giderlerindeki azalma.
Yönetim giderleri geçen yıl ilk çeyrekte 7,5 milyon iken, bu yıl ilk çeyrekte %37 azalarak 4,7 milyona gerilemiş. Pazarlama giderleri ise, 21,3 milyondan %19 azalarak 17,3 milyona gerilemiş.
Bu ikisinin toplamı ise, geçen yıl ilk çeyrekte 28,9 milyon iken bu yıl ilk çeyrekte %24 azalarak 22 milyona gerilemiş.
Bilgim yok kesinlikle, ama tahminen söylüyorum: Yeni yönetim bu giderleri %25 civarında azaltma kararı almış olabilir.
Bu durumda, 2017 ikinci çeyreğe ilişkin bu iki gider ile ilgili şöyle bir tahminde bulunmak istiyorum: Geçen yıl ikinci çeyrekte bu ikisinin toplamı 30,5 milyon olarak gerçekleşmiş. Yine %25 civarında azalma olursa, genel yönetim ve pazarlama giderleri ikinci çeyrekte 23 milyon civarı gelebilir.
Şirket yönetimi bu yıl için 600 milyonluk bir satış hasılatı bekliyor. Demek ki %50lik bir büyüme öngörüyorlar. Biz biraz ihtiyatlı davranıp yılı 500 milyon hasılat ile, yani yaklaşık %25 büyüme ile kapatacağımızı varsayalım.
Geçen yıl ikinci çeyrekte brüt kar (satış hasılatı – satışların maliyeti) 37,3 milyon gelmiş. İhtiyatlı senaryodaki oranımız olan %25lik büyüme ile hesaplarsak, ikinci çeyrek brüt kar 46,6 milyon olarak gerçekleşebilir.
Bu durumda, ikinci çeyrek esas faaliyet karının 23,6 milyon (46,6 milyon – 23 milyon) gelmesini bekleyebiliriz.
Yukarıdaki senaryoda, esas faaliyetlerden diğer gelirler ile giderlerin denk olduğunu varsaydım. Farz edelim ki, buradan 2 milyon gider oluştu. Bu durumda ise, ikinci çeyrek esas faaliyet karı 21,6 milyon olacaktır.
Geçen yılın ikinci çeyreğinde 4,5 milyonluk esas faaliyet karı gelmiş. 21,6 milyonluk tahminimiz ile kıyasladığımızda yaklaşık 5 katına yükselme ihtimali söz konusu. İkinci çeyreğin yukarıdaki tahminler çerçevesinde gerçekleşmesi halinde, hisse fiyatında ciddi bir büyüme potansiyelinden bahsedebiliriz.
Tabi ki, az önceki entry’mde belirttiğim üzere, finansman giderlerinin esas faaliyet karı üzerindeki etkisi çok önemli. Şirketin finansman yönetimindeki başarısı, kağıdın performansı için belirleyici olacak gibi görünüyor.
Yer İmleri