Günümüzde ulaşılan teknolojik seviye ile çok üretmek diye bir mantık bence yok. Üretilmesi gereken yüksek teknoloji ürünler var. Ve Türkiye bunları üretemiyor. Enerjiyi ve hammaddeyi de yerel para birimiyle almak ancak cari açık sıfır veya pozitif ise mümkün bizim gibi 40-50 milyar dolar cari açık veren ülkeler için o farkı yine döviz veya altınla ödemen gerek.
Var olan insan kaynağımız ile ancak sermaye gücü ile üretilebilecek düşük teknoloji ürünleri üretiyoruz. İnşaat malzemesi, tekstil, tarım ürünleri , düşük teknoloji makinalar v.b. CNC torna imalatı dahi 10 sene önce iran'a transfer oldu.
Elimizdeki insan profili ile gelebileceğimiz noktaya kadar geldik. 10 katı daha fazla inşaat malzemesi üreterek cari açığımızı kapatamayız. Düşük teknoloji ürünleri üretebiliyoruz diye eh bunu yapan ileride yüksek teknoloji ürünleri de üretir diye bir mantık yok. Çok ayrı dünyalar. Çok kuvvetli eğitimli iş gücü gerekiyor. Evet biz üreten bir ülkeyiz, ama ürettiğimiz ürünerin kg değeri 1.34 dolar/kg yani malzeme fiyatının üzerine çok cüzzi bir düşük katma değerli işçilik ile üretiyoruz. O nedenle bu tür ürünlerin bir üretim ve ihrac kapasitesi var, biz halihazırda bu kapasiteyi zaten sınırına kadar zorluyoruz. Almanya'nın 35 dolar /kg üretim çıktısını yakalamak için yine o nalet olası pisa testinden gençlerimizin iyi puanlar almaları gerekli. Sonuç olarak daha çok inşaat malzemesi , tekstil ürünü değil PISA testinde daha çok puan cari açığı kapatır ve yüksek ihracat rakamlarına ulaştırır. Umarım bu ince noktada hemfikir olabildik.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Bizde aynı sektördeyiz şu anki sistemde eleman yetiştirecek şartlar yok edildi, çocuklar stajın ilk senesinde meslekten soğuyor güvenlikçi yada kasiyer olmayı tercih ediyor bunun sorumluları işveren ve ustalarıdır.
GT-I9301Q cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yol açık Yola çık.
Başlık komedi....
Yandaş şenliği varmış...
Havadan (hadi osuruktan demeyim ayıp olacak) menkıbe yaratmaya bayılırlar...
Finansal ihtilalmiş...
Geçenden bir geçmeyenden iki akçe alınarak yandaş müteahhitlere peşkeş çekilen yurdum imkanları olsa gerek bu ihtilal.
Hasta olandan bir olmayandan iki akçe alınarak, mevcut tüm devlet hastaneleri kapatılarak, onların tüm ekipman , arsa ve imkanları yandaşlara aktarılarak oluşturulan "şehir hastaneleri" olsa gerek ihtilalimiz...
Durduk yerde İstanbul kanalı açılarak, yeni bir inşaat ve rant bölgesi oluşturularak yapılacak sanırım bu ihtilal...
Liste uzun...
Ülke olarak yedi düvele olan borç listemiz gibi...
Her sene dış borçlara verdiğimiz 40-50 milyar dolarla yapacağız sanırım bu ihtilali.
Ya da Varlık Fonundaki şirket hisselerini ipotek alacağımız ilave dış borçla yapacağız sanırım bu ihtilali...
Neyse...
Bu adamları tanıyoruz.
Güzelleme yaptıkları siyasiyi de.
Bugün nasıl olduysa İstanbul'u harap etmek konusundaki sorumluluk ve günahını kabul etmiş.
Diğer günahlarını da sıralamaya başlasa bir sene yetmez...
440 tl lik kredi kartı borcunu nasıl ödüyorsun?
Çalışarak dimi?
Ass ini yayarak faiz ile geçiniyorsan onu bilemem
Borç çalışarak ve en önemlisi üreterek ve ürettiğini ihraç ederek kapanır.
Biz de ne zaman mevcut üreticiler ürettiğinin daha fazlasını üretip hepsini ihraç eder ve yeni girişimciler yeni iş kollarında aynı duruma geçerlerse o zaman tüm borçlar ödenir merak etme.
Sende assini yayar oturursun![]()
Bu adam dış açık nedir bilmiyor galiba...
Ülke olarak her sene 40-50 milyar dolar dış ticaret açığı veriyorsun.
Yani tüm ülke üretip de ihraç ettiklerin mal ve hizmetler ve de turizm karşılığında aldığın döviz cinsinden paralar, ülkenin ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin ithalatı karşılığında ödediğin para arasında eksi 40-50 milyar dolar açık var.
Yani dışarıya her sene ilave 40-50 milyar dolar borçlanıyorsun...
Nasıl ödenecek bu borç bir anlatsan?
Bilader hep kolay şeylerden bahsedip onlar üzerine yazıyorsun.İnsanların ''ha evet'' ''tabi ya'', ''Doğru bak' dediği şeyler yani
Acun tarzı.
Hiçbir şey veya hiçbir kimsenin de yandaşı falan değilim
İnsanlar benim yandaşım olsun. Allah akıl ve fikir vermiş değil mi?
Finansal ihtilal benim deyimim ve cuk diye de oturmuştur.
Belli ki sanada oturmuş
Sen önce sana göre doğru ya da yanlış insanların senin ve çevren için ne yaptığına bakacağına aynaya bak ve BEN BU ÜLKE İÇİN NE YAPIYORUM diye bir sor.
Alacağın cevaba göre yön verirsin hayatına diyeceğim ama...
![]()
Yer İmleri