Sayfa 925/926 İlkİlk ... 425825875915923924925926 SonSon
Arama sonucu : 7404 madde; 7,393 - 7,400 arası.

Konu: KRONT - Kron Telekomünikasyon

*KRONT-Kron Teknoloji 2025 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 50.886.313 TL (Önceki -15.592.833 TL)

2. Kron'un bu ceyrek gonderilen yatirimci sunumunda bence en dikkat cekici kisim, revize edilen yilsonu beklentileriydi. Bunlardan da en onemlisi favok marjinin yuzde 20-25 araligindan, yuzde 45-50 araligina cikarilmasi idi. Bu ceyrekte favok marji zaten yuzde 56 cikmisti.

Ancak, kotu olan, gelir buyumesinin yuzde 5-7 araliginda kalmasi idi. Onca bakanlik ve bankalara yapilan satislardan sonra, yeni musterilerden sonra, gelirdeki artis beklentisinin sadece yuzde 5-7 araliginda kalmasi benim icin üzücü ve aslinda anlasilmaz.

Her neyse. Gemini'ye sordum, boyle bir sey olabilir mi, yani favok ikiye katlarken, gelirin ancak yüzde 5 büyümesi mumkun mu?

Gemini cevap verdi, evet mumkun, ancak cok ozel durumlarda:

Ozetle, agresif maliyet optimizasyonu (bizimki zaten optimum)
    faaliyet giderlerini kesmek (bizde pazarlama kesilmedi ancak ar-ge'de biraz dusme var)
    Teknoloji kullanimi (yapay zeka alinacakti ancak personel sayimizda degisiklik yok, o yuzden bu da devre disi)
    Kar marji yuksek urunlere yonelme (bizde marj zaten yuksek)

Bize cogu uymuyor ancak bir nevi kemer sikma kismen uygulanmaya baslanmis gibi. Burada, ben sormadan, gemini'nin verdigi bir dipnot ilgimi cekti:

Bu senaryo teorik olarak mümkün olsa da düşük bir ihtimaldir ve genellikle aşağıdaki gibi özel durumları yansıtır

1- Krizden Çıkış: İflasın eşiğindeyken veya büyük bir zarar döneminden sonra göreve gelen yeni bir yönetimin şirketi yeniden yapılandırması.

2- Özel Sermaye (Private Equity) Etkisi: Bir şirketi satın alan fonların, birkaç yıl içinde kârlılığını maksimize edip satmak için uyguladığı agresif dönüşüm stratejileri.

3- Teknolojik Atılım: Şirketin, üretim maliyetlerini aniden ve dramatik bir şekilde düşüren yeni bir teknoloji veya patent geliştirmesi.

Bizde 1. maddeyi pek ihtimal dahilinde gormuyorum. 3. madde, bilemiyorum, maliyetlerde de dusus var ama oyle dramatik sayilmaz gibi. Teknolojiden de kaynaklandigini sanmam, satislarin partner'lar vasitasi ile olmasindan da olabilir belki.

Oyleyse acaba geriye 2. madde mi kaliyor, neden birdenbire boyle strateji degisikligine gidilmis olabilir diye insanin aklina gelmiyor degil.

Keske favok marji yukselirken, gelir buyumesinde de benzer artis olsaydi. Favok marjinin ikiye katlamasi zaten buyuk bir olay iken, gelir artmasi ile birlikte, o zaman demeyin keyfimize derdim

Gemini'nin son sozleri ile noktalayalim:

Sonuç olarak, FAVÖK marjının bu denli artarken gelirin neredeyse sabit kalması, şirketin "büyüme" motorundan "kârlılık" motoruna tam gaz geçtiğini gösteren güçlü bir sinyaldir. Bu, genellikle kısa ve orta vadede sürdürülebilirliği sorgulanan, ancak başarılı olursa şirketi finansal olarak çok daha sağlam bir temele oturtan radikal bir dönüşüm hikayesidir.

Yatirim tavsiyesi degildir

3. FAVOK kar marjinin yillara gore dagilim asagidaki gibiymis
    2024-%25
    2023-%45
    2022-%45
    2021-%52
    2020-%27
    Yani aslinda yillardir sürdürülen, yüzde 45 civariymis. Anormal olan gecen senekiymis.

4. Bugün KAP'a gönderilen habere göre dün bir yatırımcı yüklü miktarda alım yapmış; yaklaşık 3,5 milyon adet. Ancak dün piyasada bu kadar yüksek hacimli bir alım gözlemlenmedi. Büyük ihtimalle, özel bir satış yoluyla bir kişiden diğerine devredildi.

Bedelli sürecinde KAP'a gönderilen haberle ögrenmiştik ki, soyadları aynı (muhtemelen karı-koca) olan bu iki yatırımcıdan birinin yaklaşık 6.3 milyon, diğerinin ise 6.1 milyon lotu bulunuyordu. İkisi birlikte yüzde 7'den fazla ortaklığa sahip oluyor. Şimdiye kadar hep yüzde 5'in altında lot tutan bu yatırımcıların neden görünür olmak istediklerini insanın sorgulayası geliyor. Elbette başkasından da alım yapmış olabilirler.

Bu arada Bank of America yaklaşık bir aydır toplama yapıyordu. Son bir ayda 5 milyon lot, bu hafta ise 2 milyon lot almış. Ancak son iki gündür alım yapmayı bıraktı. TEB ise son bir ayda 1,1 milyon lot toplamış durumda.

Tabii bunlardan çok net bir çıkarım yapamıyorum. İki aydır yeni bir haber yok. Acaba başka bakanlıklara satış var mı? Amerika'da bu sene de düşüş yaşanacak mı? Yeni açılım olan Nijerya ve Batı Afrika'da işler nasıl gidiyor? Bilmiyoruz.

Hisse yükselirken insan fazla eleştiremiyor. Genelde kısa süreli sevinçler yaşatırdı bize Kront. Bu sefer nasıl olacak, bakalım.

Yatırım tavsiyesi değildir.

5. 23 Eylul'deki IDC | Turkiye Guvenlik IDC Zirvesinde Ana Sponsor ve Siber Güvenlik Partneri olarak katıliyoruz. Zirve'de "Sınırların Ötesinde: Bulut, Yapay Zeka ve Kritik Altyapılarda Kimlik Yönetimi- Halkbank Örnek Olay İncelemesi" isimli sunum yapilacak. Buradan da anliyoruz ki, Halkbank da Kron Pam kullaniyor.

https://lnkd.in/p/gUrg5T_V

6. Bu arada 2023 yili sonunda E-Turquality Programına kabul edilmistik. Aradan 2 sene gecti, hala bir odeme almadik. Bakalim alabilecek miyiz, alacaksak ne kadar olacak.

7-8 sene once davullarla tesvik programi soft_away aciklanmisti, E-Turquality Programı gibi pazarlama masraflarina destek olacaklardi. Programa secildik, sonra toplantilar falan oldu, sonra da ne mi oldu? Hic bir sey.. Ben, soft-away, away oldu diyordum. O kadar masraf, emek, calisanlarin mesaisi heba oldu, geriye hayal kirikliklari, rakiplerin pazara hakim olup ucusa gecmesi, Amerika'da yerimizde sayma, Brezilya'yi oradan baska bir firmaya kaptirma, kayip da kayip olmustu. Ha, reklami yapanlar 2 sene onunla ovunduler, kaymagini yediler, o baska.

Yatirim tavsiyesi degildir.

7.  Alıntı Originally Posted by Usta Yazıyı Oku

Omdia'nin raporunu okudum. ......... bir de soyle bir ihtimal var ki diyor, Krontech buyuk bir PAM sirketi tarafindan, ya da pazara girmek isteyen daha buyuk nakit zengini bir sirket tarafindan satin alinabilir. Bu, diyor, elbette Kron'un, Krontech'i elden cikarip PAM pazarindan cikmak isteyip istememesine ve ortaya konulacak meblaga bagli diyor. Cevirilerim kabacadir.

"There is also the possibility that Krontech might be acquired by a larger PAM player or a larger, cash-rich identity player that wants to enter this market. This would, of course, depend on its parent company's readiness to exit the PAM space as well as the amount any putative buyer is prepared to offer in order to make the divestment worthwhile for Krontech."
    https://omdia.tech.informa.com/OM019...olution-202122
     Alıntı Originally Posted by Usta Yazıyı Oku
    .....Bunu, bir de Omnia'da Krontech'in satin alinmasi ile ilgili gecen ifadelerle beraber dusununce, yani orada gecen "bu [satin alma], Kron'un PAM pazarindan cikmak isteyip istememesine ve ortaya konacak fiyatin Krontech'in elden cikarilmasina degip degmeyecegine bagli" ifadesi ile beraber dusununce, biraz anlamli gelmeye basliyor ve acaba diyorum, acaba elden cikarmayi cok ciddi dusunup, asil isleri olan Telekom islerine mi yogunlasmayi dusunuyorlar.

Elden cikarmalar, genelde bir sirket asil isine daha fazla odaklanmak istediginde, ya da daha fazla gelir uretebilecekleri bir is icin nakit ihtiyaci oldugunda, ya da nakite sikistiginda oluyor. Bence bunlarin hicbiri bize uymuyor ama eger ki urunun guzel ama bir turlu yurtdisina satamiyorsan, bunu satabilecek buyuk bir sirkete, senin 10 senede kazanacagindan daha fazla bir fiyata satabilirsen, kazan-kazan olabilir diye dusunmus olabilirler. Gonul isterdi ki guzel urununu sen sat, oradan ilgili baska guvenlik programlari gelistir ve buyu. Ama buyuk baliklar kucuk baliklari yutuyor ve bu pazar bir hayli acimasiz. Dunyada Global Rekabet Kurulu yok ve seni yok etmek icin haksiz rekabete kolayca basvrabilirler.

"There is also the possibility that Krontech might be acquired by a larger PAM player or a larger, cash-rich identity player that wants to enter this market. This would, of course, depend on its parent company's readiness to exit the PAM space as well as the amount any putative buyer is prepared to offer in order to make the divestment worthwhile for Krontech." OMNIA'dan alinti.

Zeynep Hanim, IsYatirim'a konusmus.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZvlEI94zr0

Onemli seyler soyluyor, onlari inceleriz. Benim ilk olarak dikkat cekmek istedigim, 2022 yilinda, stratejik bir oyuncu tarafindan alim sozkonusu olmusmus. Ama sonra kendileri devam etmeye karar vermisler. Aslinda 2021 yili sonundaki Omdia raporunda bunun isaretlerini hissetmistik. Bilemiyorum, belki 2021 basinda ve 2022 sonlarinda (0.6-0.8 dolar civarina) olan sicramalar da bunlarla ilgili olabilir.

Her neyse. Bir ara videoyu detayli inceleyelim. Bence onemli seyler soyluyor. Guven de verdi bana.

Anlamli, stratejik ortakliklar her zaman gundemimizde, karsimiza ciktikca degerlendirecegiz gibi seyler soyledi.

8. İş Yatırım Röportaj-- Benim için önemli kısımlar

1- Zeynep Hanım, Lütfi Bey'in kızıymış.

2- Geçtiğimiz 18 ayda gördüğümüz sonuçlar, daha potansiyelimizin çok olduğunu gösteriyor.

3- PAM pazarı 2025 yılında 4 milyar dolar civarı bir pazarken, 2030 yılında 20 milyar dolara çıkması beklenen bir pazar.

4- Şirketlerin verilerinin hızla artması, veri tabanı (database) kullanımının artması, veri güvenliği ve veri yönetimi alanında çok büyük ihtiyaçlar doğuruyor. Veri güvenliğine yönelik regülasyonların (düzenlemelerin) artması da önemli. Bizim DAM, DDM, Telemetri Pipeline dediğimiz veri yönetimi ve güvenliğine yönelik çok büyük fırsatlar var. Bu ürünlerimiz görece olarak PAM'a göre daha yeni, ancak önümüzdeki dönemdeki büyümemize baktığımızda itici bir güç olacağına inanıyoruz.

5- Diğer vendorlardan (tedarikçilerden) farkımız: Tek bir platform üzerinde hem ayrıcalıklı kimlik erişimini hem de veri güvenliğini sağlayan çok oyuncu yok. Esneklik ve mimari kolaylığımız var, daha kolay ve sancısız kurulumumuz var. Bakım ve destek süreçlerimizin kuvvetliliği de önemli.

6- 35 ülkede müşterilerimiz var. 8 ayrı ülkede yerleşik ekiplerimiz var. Uzun yıllardır satış yaptığımız APAC ülkelerindeki satışlarımızın büyüdüğünü görüyoruz. Ortadoğu ise görece daha yeni açıldığımız bir pazar. Dubai ve Suudi Arabistan'daki ekiplerimiz ve iş ortaklarımız sayesinde hem Ortadoğu bölgesinde hem de Afrika bölgesinde hızlı bir şekilde varlık göstermeye başladık. Önümüzdeki dönemde EMEA bölgesinin de satışlarımız içinde önemli bir pay kazanacağını düşünüyoruz.

7- Regülasyonlar (düzenlemeler) bizim ürünlerimizin en önemli itici güçlerinden biri. Önceden sadece büyük kurumlar veya bazı sektörlerde regülasyonlar vardı. Ama artık son dönemde KVKK olsun, GDPR olsun, Avrupa'da Cyber Resilience Act olsun, Türkiye'de yeni, bu sene Mart'ta çıkan Siber Güvenlik Kanunu olsun, bu kanunlar tüm şirketleri ve tüm sektörleri kapsıyor. Dolayısıyla bu düzenlemeler, her ölçekte şirketin veri erişimi ve ayrıcalıklı kimliklerini koruma ihtiyacını doğurdu. Bizim PAM, DAM ve DDM ürünlerimiz de tam olarak bu ihtiyaçları giderdiği için ciddi bir talep artışı görüyoruz.

8- Geçtiğimiz 18 ayda kamuda kuvvetli bir büyüme gördük. Türkiye'de yerli bir yazılım olmanın verdiği güven unsuru da bunun için tercih sebebi olabiliyor. Ancak birçok kamu kurumu da hâlâ Amerika'lı ya da İsrail'li rakiplerimizi kullanıyor. Dolayısıyla bu yerli milli olmanın getirdiği güven unsurunun hayata geçmesinin bir süreç olduğunu gördük. Biz daha bu sürecin başındayız. Önümüzdeki dönemde de daha fazla kamuda yerli, millî yazılım kullanım eğilimi olmasını, dolayısıyla satışlarımızı pozitif anlamda etkilemesini bekliyoruz.

9- 2024 yılında kamunun payı yüzde 10 civarındaydı. Önümüzdeki yıllarda bu seviyede seyretmesini bekliyoruz. Diğer taraflar da hızla büyüdüğü için totaldeki payının yüzde 10'un üzerine çıkacağını düşünmüyoruz.

10- Tek seferlik lisans satış modelinden aboneliğe geçiş 2023 yılı sonu, 2024 yılının başında başladı. Bu, kısa vadede büyümemizi yavaşlattı gibi gösterse de orta ve uzun vadede, daha sürdürülebilir, daha öngörülebilir ve daha kârlı bir büyüme modeline geçmemizi sağlayacak.

11- Serbest nakit akışımızın anlamlı bir pozitif noktaya gelmesini, zannediyorum ki 2027 yılında göreceğiz.

12- Yakın vadede yeni bir sermaye artışı planımız yok. Yaptığımız iki sermaye artırımı ile birlikte şu anki yatırım planlarımızı karşıladığımız bir noktadayız. İş ortaklıkları ve potansiyel stratejik ortaklıklar her zaman gündemimizde. Anlamlı, sinerjik olduğu sürece değerlendirebileceğimiz şeyler. Özellikle yeni yatırım coğrafyalarımız, yeni giriş yaptığımız pazarlar dediğimiz Ortadoğu ve Amerika'da bu tip fırsatlar karşımıza çıktıkça değerlendireceğiz.

Sayfa 925/926 İlkİlk ... 425825875915923924925926 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •