Originally Posted by
Turnike
Ýþte þu kadar para basýldý, o zaman altýn 160bin dolar olmalý, þu kadar borç oldu gümüþ 1250 dolar olmalý.
Unutulan þey 1985-2021 arasý üretilen evler, barajlar, köprüler, gemiler, arabalar, uçaklar, þirket deðerleri, uydular, marsa gidiþ çalýþmalarý, cern projesi, alüminyumlar, bakýrlar, demirler, paladyumlar, platinler, yiyip tüketilen þeyler, her þey ama her þey bu borçlarýn bu basýlarýn paralarýn karþýlýðýdýr.
Yani bunu sadece gümüþe yormak, sadece altýna yormak böyle hatalý ve imkansýz rakamlarý ortaya çýkarmaya sebep olur.
Eðer para olarak dünyada sadece altýn kullanýlsaydý, o zaman ben hiç bir þey almaz altýnda beklerdim ve dünyada ne kadar þey üretilirse üretilsin dünyadaki büyüme kadar elimdeki altýn deðer kazanýrdý.
1985 yýlýnda 100 kg altýn ile tüm dünyadaki mal ve hizmetlerin milyonda birini alabiliyorsam, 2021 yýlýnda da milyonda birini alabilmeliydim. O zaman ne diye mal mülk alayým altýn alýr üstüne oturur her yýl müthiþ bir þekilde deðerlenmesiyle dünyanýn milyonda birine sahip olamaya devam ederdim, marsa yapýlan yatýrýmlarýn dahi milyonda biri benim olurdu. 1985 yýlýnda altýn stoðumla bir ilçe satýn alabiliyorsam 2021 yýlýnda bir il satýn alacak kadar alým gücüm olurdu.
Yer Ýmleri