ABD ve USD
Adolf Hitler....
Defalarca okudum.. Hayatýný ezberledim... Adam inanýlmaz.. 2.ci dünya savaþýnda günde 25 adet denizaaltý, 50 adet savaþ gemisi ve sayýsý belli olamayan günde onlarca savaþ uçaðý, tank ve silah yapýmý...
Almanya nýn demir cevherleri yetmeyince 1 gecede Norveç i iþgal edip tüm daðlarý delip demir cevheri çýkartýyor...
Ýnanýlmaz bir üretim gücü... Günümüz teknolojisi ile mümkün deðil..
Ama Almanlar 1940 larda yapabiliyorlar...
Naziler azýcýk çok az tedbirli davransalar tüm dünyayý iþgal edebilirlerdi... Kimsenin gücü mümkün deðil YETEMEZDÝ.. ABD liler dahil...
Adolf Hiýtler in tek hatasý , kendisine olan aþýrý özgüveni idi...
Savaþ Kararý aldýðýnda ayný anda doðuda Polonya'ya, Rusya'ya, Balkanlara, Yunanlýlara, Bulgarlara.. Kuzeyde Norveçe, Ýsveçe, güneyde Ýtalya ya, Kuzey Afrikadaki tüm devletlere, Batýda ise Belçikaya, Lüksemburga, Hollandaya, Fransaya, ingiltereye ve de ABD ye SAVAÞ ÝLAN ETTÝ...
AYNI ANDA...
Eðer ALmanya önce doðuya sonra güneye sonra kuzeye sonra batýya savaþ açsa idi bu savaþýn %100 galibi Almanlar idi...
Ama YENÝLDÝLER...
ÞÝmdi ABD....
YENÝLMEZ bir ekonomik güç gibi duruyorlar. Týpký 2.ci dünya savaþýndaki ALMANYA gibi.. Kendine aþýrý özgüven devasa teknoloji ve silah gücü ile.....
Ayný anda Meksika, Kanada, Rusya, Çin, AB ve de Türkiye ile ekonomik savaþ ilan etti.... Heryere vergi koydu.. USD ý aþýrý güçlü hale getirdi ki bu bundan önce FED baþkaný YELLEN in en çok korktuðu þeydi...
"FAÝZ ARTIRAN BÝR EKONOMÝDE GÜÇLÜ USD.."
Gerçi Yellen bunu baþardý.. %0,25 olan faizleri %1,75 e kadar USD ý fazla güçlü hale getirmeden ithalat ve ihracaat dengesini korudu...
Oysa þimdi 1,75 den %2,00 ve %2,25 e gelen faizler ile USD çýldýrmýþ derecesinde güçlü...
ABD de nin 21 trilyon USD dýþ borcu var... 300,000,000 nüfus....
Türkiye nin 0,45 trilyon USD dýþ borcu var.. 81,000,000 nüfus...
Kýsaca Türkiye ye göre dýþ borcunu oranlar isek; ABD nin 1,66 Trilyon USD olmasý gerek...
Biz Türkiyeyi 0,45 trýlyon usd borcu var diye batýrýrken, 21 trilyon borcu olan ABD yi göklere çýkarýyoruz...
Oysa ABD nin bu denklemde 1,66 Trilyon USD borcu olmasý gerek..
Üstüne üstlük anlamsýz güçlü bir USD ýn ithalatý vergi artýþlarýna raðmen patlatmasý an meselesi...
Kýasca ABD bu ekonomik politikalarý ile kendisini HITLER gibi yalnýzlaþtýyor...
Yalnýzlaþan bir ABD nin bu ekonomik savaþtan galip çýkmasý olanaksýz....
Türkiye'ye Fransa, Almanya, Ýtalya, Rusya, Çin ve de Azerbaycan açýk desteðini koydu...
Kapitalist olan ABD kapanýrken, sosyalist olan ÇÝN açýlým diyor....
Bence ABD tekrar düþünmeli diyorum...
ref.
https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonom...ertte-1636957/
Yer Ýmleri