Sn.Gundwane cevabýmý bu sefer uzun yazmayacaðým...
Papazýn býrakýlmasý, ekonomimizde yada uluslararasý iliþkilerimizde yada siyasetimizde yapýsal bir reform deðildir...
Kabul ediyorum..
Ama siz de kabul ediniz ki;
Ama iyi bir baþlangýçtýr...
Sn.Gundwane cevabýmý bu sefer uzun yazmayacaðým...
Papazýn býrakýlmasý, ekonomimizde yada uluslararasý iliþkilerimizde yada siyasetimizde yapýsal bir reform deðildir...
Kabul ediyorum..
Ama siz de kabul ediniz ki;
Ama iyi bir baþlangýçtýr...
Ben kafadan atýyorsunuz demedim tabiki sizin görüþlerinize saygý duyuyorum. Sayýn jon dowes reel efektif döviz kurlarýný paylaþmýþtý. Sanýrým 5,20 2001 krizi, 6,76 1994 kriziydi. Bu yaþadýðýmýz süreç onlar kadar sert olmamalýydý.
Ancak ne zaman onlarýn dolarý varsa bizim Allah'ýmýz var noktasýna geldik. Sermaye kontrolleri lafý duyuldu o noktadan sonra
. Rasyonel tahmin yapabilme imkaný ortadan kalktý. Hatýrlayýn merkez bankasý artýrýmý sonrasý sabrýmýn bir sýnýrý var denmiþti.
Toparlarsak karar mercilerinin ne karar vereceðinin çözülemediði noktada her karar teorik olarak doðrudur.
Ben banka %15 yýllýk (iþbankasý) faiz verirken günde %15 döviz artýþý olan ülkede dolar 10 tl olacak diyene kýzamam. Bunu belirtmek istedim.
Umarým tekrar o günleri yaþamayýz.
iPhone cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O egeli ben deðilim
Sn.Egeli çok açýk yazýyorum. Sn.CB nýmýzýn danýþmanlarý rasyonel ve mantýklý insanlardan oluþmuyor.
Yada;
Öyleler ama doðrularý direkt Sn.CB nýmýzýn yüzüne söyleyebilecek cesaretleri yok..
Sürekli Sn.CB nýmýzýn duymak istediklerini söylüyorlar yoksa bugün bu noktada olmaz idik.. Papaz krizi çýkmadan önce 5 li seviyeler 2018 yýlý için tepe idi.. Belki 5 TL leri görür sonra yeniden 4,50-4,70 bandýnda yýlý tamamlarýz deniliyordu...
Lakin PAPAZ a baþkan yardýmcýsý Pence çok sert tepki verdi. Kendisi ayný odada bir bayan ile yalnýz kalamayacak derecede EVANGELÝST bir hristiyan...
Kýsaca ABD nin muhafazakarý hemde sen sertinden...
Onun emri ile zaten 50 milyar USD gibi sýð olan NAKÝT piyasamýza manüpülasyon çok kolay oldu. 5 TL ile 6 TL arasýný Hatýrlayan yoktur.. Direkt 6 TL den baþladýk 7,40 TL ye kadar sanýrým 5 iþ gününde gelmiþtik...
Burada SN.CB nýmýzýn bizim KAMU ya açýk þirketlerimizin hisselerinin yarýsýnýn ABD yatýrým bankasý olan CITI nin, diðer yarýsý da Alman yatýrým bankasý olan Deutsche nin elinde olduðunun bile farkýnda olduðunu sanmýyorum...
Buradaki sözüm ona sert manüpülasyon yabancý %75 olan oranýný %65 lere getirmekle yaptý.. Kýsaca elindeki %8-%9 hisseyi satýp USD almasý ile USD likitide krizi baþgösterdi ve USD 7 TL li seviyeleri çok kolay aþtý...
Burada birilerinin Sn..CB nýmýza güçlü ekonomi, Sakarya Meydan Muharebesi, Çanakkale Zaferi filan var;
ama bu olaylarýn eski Osmanlý yada Kurtuluþ savaþý ile ilgili olduðunu yeni dünya düzeninde bunlarýn olmadýðýný artýk Türkiye ile kimsenin Savaþ alanlarýnda MEYDAN MUHAREBESÝNE girmeyeceðini söylemesi lazým...
Burada Türkiye için yapýlan SAVAÞ ekonomik idi.. Sonuçta 2 ayda geldi.. Direkt firmalar batmaya baþlamýþtý.. Kaldý ki bu USD þokunu atlatmamýz için en az 3 ay süre gerekli.. Ayrýca, %26 lara dayanan faizi, yeniden %5 lere getirebilmemiz için HERÞEY YOLUNDA GÝTMESÝ koþulu ile en az 15 yýla ihtiyacýmýz var...
Benim bugün 15 yaþýnda bir oðlum var...
O da artýk 30 yaþýna kadar yüksek faiz ile yaþamak ve bunun faturasýný ödemek zorunda...
CITI ve Deutsche öyle satýþlar yaptý ki BIST resmen ÞELALE olmuþtu..
Bu arada ingiliz yatýrým bankasý olan Merýlly Linch de ani bir kararla 8,50 olan GARAN ý bir satýþ ile 5,50 TL ye getirmiþti...
Hatýrladýðým kadarý ile bir günde olmuþtu... Koskoca endeksin 1.ci kaðýtý...
25 milyar USD olan Garantiyi 2 milyar USD etmiþlerdi...
Buna ne esnaf dayanýr, ne iþçi, ne memur...
Maalesef sn.CB nýmýzda bunlarý kötü danýþmanlarý yüzünden yaþayarak tecrübe ederek öðrendi...
Sýrada Doðuþ, Ülker, Pýnar, TTRAK gibi GIDA ve SANAYÝ devleri vardý...
PnSUT 25 TL den en son baktýðýmda 7 TL idi..
TTRAK ise 100 TL den 40 TL ye getirmiþlerdi...
DOAS 14 TL den 4 TL idi...
Ýflas ederlerdi.. Belki 6 ay dayanabilirlerdi..
ÞÝmdi þu soruyu sorabilir,iz..
Neden PAPAZ için bu denli kabarýk fatura geldikten sonra býraktýk baþta olsa idi ya?
Doðru burada Sn.CB nýmýz herþeyi bilemez..
Ancak saðalm bir danýþman þunu dese idi
"Efendim ekonomik modelimiz ithalata dayalý olarak kurulmuþtur. Bu 100 yýlda kurulan ekonomik modeli 3 ayda deðiþtiþtirmek mümkün deðildir.. Yükselen kur ekonomimizi çökertir.... Bu PAPAZ ýn maliyeti en az 25 milyar USD olur "
O vakit belki hasar daha az olurdu...
Lakin nerden bakarsak bakalým bu ÝMAM ve PAPAZ olayý 10 yýlýmýza MAAL oldu....
Papaz ile kurun hiç bir alakasý yok. Tamamen kurulan ekonomik motorun verimli çalýþmamasý ile alakalý .. Göreceksiniz 1 yýl olmadan kur yeni bir atak yapacak. Bizde bu ataðý baþka bir sebebe baðlayacaðýz .
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Sn.Fox haklý olabilirsiniz.. Papaz ýn direkt kur ile alakalý olduðunu kast etmedim.. Sadece kurun yükselmesinde katalizörlerden belki de en etkili olaný idi..
Normal bir ekonomide ETKÝ TEPKÝ prensibi çalýþýr. Faizleri indirir, ekonomi hýzlanýr, paranýz yýpranýr ve deðer yitirir... Yada Faiz leri artýrýr ekonomi yavaþlar paranýz deðer kazanýr...
Normal olmayan ekonomilerde ise Faiz artýrýr, ekonomiz yavaþlar ama paranýz deðer kazanmaz bilakis deðer yitirmeye devam eder... Ýþte Türkiye Ekonomisi bu model içinde idi..
Faizler nerdeyse %1000 artýrýlmýþ lakin kurda tepki yoktur.. Suriye, Irak, AB, ABD iliþkileri, papaz, imam olaylarý en büyük katalizör idi..
Papaz ortadan kalkýnca elbette YAPISAL REFORM yapýlmadý , lakin iyi bir baþlangýç yapýldý.. Kur aslada yükselmez demiyorum. Muhakkak yeniden 7 TL olacaktýr... Ama bu sene mi seneye mi yoksa 2020 de mi? Soru bu dur...
Sn.lanxcelot, Türkiye Ekonomisinde bir EKONOMÝ bilimi vardýr, bir de ekonomi bilimi içinde Siyaset ve uluslararasý iliþkiler vardýr...
Kýsaca, Ýktisatý, Siyasetten, Ekonomiyi uluslararasý iliþkilerden ayrý yorumlamamak gerekir..
Kýsaca Türk ekonomisi Ýsviçre ekonomisi deðildir, Almanya hiç deðildir..
Alman Ekonomisi üretim gücü %5 ithalata dayanýr.. Yani; Alman hükümeti saçma sapan siyasi ve uluslararasý iliþkiler izler ve uygularsa bunun ekonomisi üzerinde ki yýllýk etkisi %5 i geçmez...
Türk Ekonomisi üretim gücüve ekonomi modeli ise %75 ithalata dayanýr. Yani; Türk hükümetinin saçma sapan siyasi ve uluslararasý iliþkiler izler ve uygularsa bunun ekonomisi üzerinde ki yýllýk etkisi en az %75 i olur demektir...
O sebeple Türk ekonomisi Çoþkuyu ve Krizi çok kýsa anlar ile yaþar ve yatýrýmcýyý boðar... Ve ülkenin yarýsý ülke batýyor derken diðer tarafý ver coþkuyu der...
Tüm bu nedenlerden dolayý USD kuru nerelere evrilir sorunun cevabýný MB baþkaný ve mevcut hükümet politikalarýný yakýndan izleyen birisi olmadýkça rakam vermek OLANAKSIZ dýr...
Ancak Türk SÝyaseti için PAPAZ sembolik bir iyi niyet baþlangýcý oldu.. Ardýndan POMPEO geldi.. Kasýmda Ýran Petrol ambargosu uygulayacaðýz ama önümüz kýþ Türkiye'yi anlýyoruz ve Ýran Petrolü konusunda sizleri MUAF tutuyoruz demesi ile 5,7 idi sanýrým bu cümle üzerine akþam züeri 16:30 gibi asýlý kalan USD takýr takýr 5,53 TL lere kadar gelmiþti...
Oysa USD ýn bu geri çekilmesini MB 375 sonra 625 baz puan faiz artýrmakla dahi yapamamýþtý.. Ama POMPEO 2 dakika yapmýþtý.
Oysa piyasa tüm bunlarý biriktirir ve sonra bir anda hepsini fiyatlar....
Lütfen yanlýþ anlamayýnýz ancak kafamdaki deðerleri söylemek isterim...
Türkiye Almanya ile, Hollanda AB ve ABD ile el ele tutuþup kardeþ olup uzanýp sonsuzluða savaþmayalým seviþelim mantýðýnda olur, FETÖ olayýný uzatmaz, Rusya ya sevgi çiçeði, Irak a aðabeylik yaparsa USD 4,85 TL ye kadar gelir hatta 4,50 TL de dip yapabilir...
Ancak PAPAZ olayý 25-30 kuruþ kurda fiyatlandý.. Ve bitti.
Yeniden asarým, keserim, çakarým, takarým, sen benim kim olduðumu biliyormusun MOD da yeniden siyaset izlenir ve uygulanmaya kalkarsa; 6 üzeri atar 6,50 TL de zirve yapar o vakit baþka þeyleri konuþuyor oluruz...
Dediðim gibi Türkiye de kýsaca maalesef Ýktisat iktisat deðildir..
Kalýn saðlýcakla...
Mesela SOCAR dev bir yatýrým....
Bende bir Türk genci evladý olarak gurur duydum... Cari açýðý azaltacak devasa gücü de var...
Ama SOCAR kýsaca Türk EKonomi Modelinin küçük bir simulatörüdür...
SOCAR nasýl bir yatýrým..
Amaa;
Hammaddesi nedir?
Ve bu Hammadde nereden gelir?
Ve bunun hammaddesi gelmez ambargo uygulanýr ise SOCAR nasýl çalýþýr? vb....
Yani;
Petrol varken; SOCAR devasa bir yatýrýmdýr....
Petrol yokken; çürüyen bir hurdalýktýr.....
Ýyi haftasonlarý...
Yer Ýmleri