Originally Posted by
selka
Sn.Human biz amatör yatýrýmcýlar bu tip durumlarý yönetemeyiz. Sadece sonuçlarý gördükten sonra yorum yapar; ah alsa idim, keþke satsa idim deriz. 2015 yýlýnda Banka karlýlýklarýn eriyip sanayi þirketlerini öngörmek oldukça zordur. Bunu sadece profesyonel ekran üzerinden data akýþý saðlayan anlýk data link ler gib bu tip terminallerin en ucuzu aylýk 1500 € dur onlar yapabilir. Onlar ki kastým profesyoneller bu data lardan gelen bilgileri iþleyip bir sonuç çýkarýp onun üzerinden öngörüp risk alarak yatýrým yapabilirler... Biz deðil. yapýp kazanýrsakta tesadüf olur. Biz garantili iþ yapmalýyýz. Hem paramýz az hem sabrýmýz... O sebeble %100 emin olman gerek...
Aygaz ý ben 9,25 TL ler 50,000 lýt alýp 9,95 TL den satmýþlýðým vardýr. Ancak 2014 yýlýnda AYGAZ ý 17 yi görecek dese gülerdim..
Keza burada yazýyorum mesela Vakýfbank þu an ben dükkaný kapatýyorum borçlarýmý ödedikten sonra kalan nakit paramý sahiplerime ödiyorum dese; hisse baþýna net 9 TL ödeme yapar... Ama hisse þu an 6,2 TL civarýnda...
Bir hissenin ederi 9 TL ise piyasada 12 TL civarýnda iþlem görmesi gerek..
Mesela ayný þeyi AYGAZ yapsa hisse baþýna en fazla 9 TL para düþer. Oysa hisse þu an 15 lerde...
Diyorum ya bu piyasalarda beklentiler satýn alýnýr, gerçekleþince satýlýr... Mesela Aralýk FED faiz artýþý Kasým 20 de satýn alýnýr.. USD belki Aralýk öncesi 3,90 TL lere çýkar... Oysa faiz artýþý gelince USD 3,90 TL den 3,75 TL ye bile paraþütsüz inebilir...
Tüm bunlarý anca bir profesyonel yapabilir. Mesela Bloomberg terminalinin aynýsýný evinize kurabilirsiniz.. Bildiðim kadar ile aylýk 2000€ maliyeti olur...
Bunlarý yapamayacaðýmýza göre, para da kazanmak istediðimize göre kanýmca KY piyasada ne ucuz ise onu alýp para etmesini bekleyecektir. Mesela önümüzdeki 1-2 yýl kimse gayrimenkulün yüzüne bakmýyacak. Ve bence fiyatlar dibi bulacak. Bu lafý ben 2010 yýlýnda yazmýþ olsam beni afaroz edip hiçbirþeyden anlamadýðýmý söylerlerdi. Oysa þimdi kimse ne eve ne de daireye bakan yok..
Þimdi ve önümüzdeki 2 yýl FAÝZ ve USD zirveye çýkacak. Ancak her zirve geri dönüþ içindir...
2010 lu yýllarda ise kimse sanayii hisselerine bakmadý varsa yoksa BANKA idi...
Ben bu periyotlarý minimum 4 yýl olarak belirlerim sabýrlý olursan herþeyden fazla kazanýrsýn. 1 yýl sonra git gayrimenkul al 5 yýl sonra zirvede sat.
Ancak insan psikolojisimi nedir kimse ucuz malý almaya eli varmaz; hep pahalýsýný almak istersin..
Ýtiraf et bir ay önce USD 3,55-3,50-3,45 hatta 3,40 TL ye inerken elin varmadý deðil mi? Korktun..
Oysa 30 gün sonra USD 3,40 TL den 3,80 TL ye gelmiþ herkes alýyým mý? alýyým mý? alýyým mý? diyor.
Yahu 1 ay önce 3,40 dan almýyordun...
Bu iþler böyledir. Gider pahalýdan alýr, ucuzlar zarar edersin.. Ucuz pahalanýnca bu sefer onu alýr gene zarar edersin...
Benim pozisyonum USD 3,43 TL den 225,000 USD almýþtým.. Ýlk satýþýmý 3,72 TL de %5 verdim. 3,75 TL de %10 daha verdim. Sonra 3,7750 de %15 verdim.
Taktik Ucuz olaný aldým. Pahalanýnca satýyorum, ucuz olan TL yi alýyorum..
Ben USD ý 3,43 TL den alýnca neler yazýldý neler! Trendhouse diye bir tip vardý. Trader mýþ, USD 3,30 oradan ilk STOP 3,10 diye teknik yazýlar yazanlar 2,90 TL den girerim diyenler hatta 2,60 diyenler bile vardý...
Bunlar TROLLERDÝR... Bir yerin mantýklý yeri vardýr.. Evet ben 3,43 TL den aldým ve sonra 3,42 oradan 3,41 oradan 3,40 hatta 3,39 ve 3,38 dahi gördü.. Ama kimse dipten alamaz... Omuzdan al diz den sat... O da yeter...
Unutmayýn dibin dibi tepe nin tepesi vardýr. O sebeple her ne olursa olsun kademeli iþlem...
Ben þu an USD dayým. BÝST 108500 lerde olduðu sürece kýdým kýdým satarým. Oysa BIST 85,000 lerde USD 3,85 ler olsa idi FULL satýþ yapardým..
Oysa BIST 108500 de USD 3,85 TL de...
BIST te gelince tam "BUL KARAYI AL PARAYI" olayý.... Tercih senin... Girersen portföyünün %5 ini öneririm.. Kazanýrsan %5 lik kazan.. Kaybedersen intihara sürüklemeyecek bir miktar...
BIST ile 90,000 ve altýnda konuþalým derim..
Bol kazançalar...
Yer Ýmleri