Tehlikeli olan kurlarýn yüksek veya düþük olmasý deðil, bu kadar dalgalý olmasýdýr desek yanlýþ olmaz sanýrým.
"Yatýrým tavsiyesi içermemektedir"
[device_name] cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tehlikeli olan kurlarýn yüksek veya düþük olmasý deðil, bu kadar dalgalý olmasýdýr desek yanlýþ olmaz sanýrým.
"Yatýrým tavsiyesi içermemektedir"
Hedge etmesi bir dert, yatýrým kararý vermek bir dert.. Þirketlerin bu konudaki yeterliliði ne seviyede pek bilgim yok ama zor iþ..
"Yatýrým tavsiyesi içermemektedir."
Facebook'ta bir arkadaþým paylaþmýþ, okuyun da tarýmda iki yüzyýlda ne deðiþmiþ (daha doðrusu deðiþmemiþ) ülkemizde görün.
Yeniçeri ocaðýný ortadan kaldýran Sultan 2. Mahmud'un modern bir ordu kurmak için Türkiye'ye çaðýrdýðý Prusya subaylarýndan biri olan Moltke, 7 Nisan 1836'da Osmanlý'nýn o günkü durumunu özetleyen bir mektup yazmýþ. Mektupta tarýma da temas ediliyor:
"... Eskiden mahsullerinin yarýsýný Ýstanbul'a getirmek zorunda bulunan Boðdan, Eflak ve Mýsýr'ýn, bu büyük zahire ambarlarýnýn kapanmýþ olmasýndan hayat pahalýlýðý durmadan artmýþtýr. Hükümet kendi kendine tespit ettiði fiyatlarla satýn aldýðýndan memlekette kimse tarýmla uðraþmak istemez. Zorla satýn almalar bu Türkiye'de, yangýn ve vebanýn ikisi bir arada olmasýndan daha büyük bela. Bu yalnýz refahý yok etmekle kalmaz, refahýn kaynaklarýný da kurutur. Böylelikle hükümet 800.000 nüfuslu bir þehrin kapýlarýndan bir saat ötede uçsuz bucaksýz verimli topraklar ekilmeksizin dururken, buðdayý Odesa'dan satýn almak zorunda kalýr..."
Sn.Miriel %100 katýlýyorum. Hedge etmesi bir dert, alým yeri bir dert, satým yeri bir dert. Millet iþini gücünü býrakýyor kuru yönetmeye çalýþýyor...
Lakin; 400 milyar USD ödenmesi gereken bir borç varsa 3,51 TL-4,45 TL bandý çok tehlikeli demektir... Bir çok firma 4 TL üzeri dayanamaz demektir..
Dedim ya; Türkiye de maalesef her bir þeyden anlamak zorunda kalýyoruz. Anlayamaz isek Serengeti düzlüklerinde ki gibi ya çakallara, ya sýrtlanlara en iyi ihtimal Aslanlara yem oluruz...
"Albert Einstein" aptallýðý þöyle tarif eder.
"Her zaman ayný þeyi yapýp; farklý sonuçlar beklemektir" der...
Yýlbaþý tebriklerini buna benzetirim. "Yeni yýlda saðlýk, baþarý ve mutluluk getirsin" denir ya; iyi niyetli bir yaklaþýmdýr. Güzel de.. Lakin 2017 yýlýnda bizler ne yaptýk ki; daha doðrusu neler yapmadýk ki; 2018'in 2017 den farklý olmasýný bekleyelim.
Ekonomide yapýlmasý gereken iþleri hep halýnýn altýna süpürmekle 2018 yýlýnda baþarý ve bol kazanç dilemek...
Evet bazýlarýmýz bol kazanç elde edebilir, ama bazýlarý genele yayýlmasý durumunda 2018 yýlýnda bol kazanç dilemek ve bu kazancý ummak...
2018 yýlýnýn maalesef 2017 yýlýndan daha zor geçecektir. USD riski bizlerde bu kafa olduðu sürece devam edecektir..
Geçenler de Ýngiltere Ankara Büyükelçisi TR den ayrýlýrken çok hoþ bir video çekmiþti. Aynen þunlarý demiþti;
"TR harika bir ülke... Yalnýz komplo teorilerine oldukça fazla zaman ayýrýp, kurgulayýp etrafa yayýp zamanla da kendiniz inanýyorsunuz." demiþti...
Bingo...
Hayatta en sevmediðim laftýr...
"Dýþ Mihraklar Bizimle Uðraþýyor..."
Yahu ne dýþ mihraký sen ödevlerini iyi yapmazsan kötü not alýrsýn... Aslýnda bu bize küçüklükten itibaren öðretilen bir yalandýr...
Ben aslýnda kopya çekmezdim ama arkadaþým kandýrdý beni...
Bunun gibi örnekleri çoðaltmak mümkündür...
Unutmayýn Rasyonel, akýlcý olmayan toplumlar için her zaman dýþ mihraklar vardýr...
ABD dünyanýn en nefret edildiði ülke olmasýna raðmen; en çok göç edilmek ülkesi olma sebebi bu yüzdendir....
Çünkü konunun sevilip sevilmemekle ilgisi yoktur.. Akýlcý ve mantýklý olmakla ilgisi vardýr...
Dedim ya; Bende adeti bozmayayým..
"2018 ' de Bol Kazanç, Saðlýk ve Mutluluk Dilerim..."![]()
Sn.Pilavlý TR deki sorunlar sadece Tarým ile ilgili olduðunu düþünmüyorum. Ekonomide herþey zincirlemedir...
Lakin kýsa þekilde þu þekilde izah edebilirim...
Tarým ve Hayvancýlýk ile uðraþan kesim girdi maliyetleri nedeni ile þikayet etmektedir. Yakýt ve yem fiyatlarý onlar için inanýlmaz..
Malum hayat pahalýlýðýda eklenince çiftci ve hayvancý tüm maliyetlerini buna eklemek zorunda...
Bu seferde devlet hoopp dur bakalým bu kadar zam yapýp bu fiyata verirsen enflasyon yaratýrsýn daha ucuza ver diyor...
Yerli üretici veremem zarar ederim diyor...
Vermezsen ithal ederim diyip kestiriyoruz...
Sonra durum bu oluyor...
Yer Ýmleri