Bu akþam bir yazý daha yazacaðým... USD Faiz MB ve Yabancý davranýþý üzerine... Saðlýcakla kalýn... Azýcýk meþgulüm bu aralar...
MB Haziran ayý toplantýsý ile beraber toplamda 75+300+125 baz puan ile toplamda 500 baz lýk bir faiz artýþý yaptý. Yani; %5 demek... Þahsým adýna %5 lik faiz artýþý siyasetin "Asla Faiz Artmayacak" demesine raðmen, inanýlmaz...
Ýþin açýkcasý ilk yapýlan 75 baz puan faiz artýþýný tahmin etmeme raðmen USD kurunun düþeceðini tahmin etmiþ 4,35 bandýna geleceðini öngörmüþtüm..
Ama, gelmedi..
Ýþin açýkcasý 2.ci faiz artýþýnda 150 baz beklerken 300 baz puan geldi.. Ýnanýlmaz bir iþ çýkarttý MB, lakin USD ýn bu sefer beli kýrýldý dedim...
Ama, kýrýlmadý....
Haziran toplantýsýnda ise; en fazla 50 baz puan artýþ olur dememe raðmen; 125 baz faiz artýþý görünce gözlerim araba farý görmüþ tavþan misali fer fecir açýlmýþtý...
USD 3 ayda 4,10 bandýna çakýlýrým, dedim...
Ama, çakýlmadý...
USD an itibarý ile 4,52-4,53 bandýnda...
Hoþ deðil.. Burada Trollük filan yaptýðým yok. USD düþer dediðim zaman USD cýlar saldýrmýþtý, þimdi USD düþmüyor diyorum, siyaset yapmakla suçlanýyorum...
Ama ben doðrularý ve sizlerinde bu doðrularý okuduðunuzu biliyorum... Çünkü doðru tektir....
500 baz puan faiz artýþý ile Bangladesh in bile sanýrým üzerine çýktýk...
Bu faiz oraný ile USD belinin KIRILMASI gerekir.. Kýrýlmýyorsa burada bir GÜVEN problemi var demektir. Ve bu güveni saðlamak MB sýnýn deðil, siyasilerin iþidir...
Kýsaca YABANCI DÜÞÜK KURU bu ülkeden çýkýp kurtulmak için fýrsat görüyor demektir...
Yani; 2014 yýlý Ocak ayýnda Faiz artýþý ile 2,38 TL olan USD 2,06 ya kadar inmiþti.. Ama bu sefer ki biraz farklý gibi...
Düþünsenize;
2014 yýlýnda 100,000,000 USD ile gelen yabancý 2 TL den USD satýp 8 TL den Garanti alýyor...
2018 yýlýnda 8 TL den Garanti satýp 4,60 TL den USD alýrsa ne olur?
Kol kesmek tabiri vardýr ya!
Burada faiz artýþý yapmak artýk manasýzdýr.. MB üzerine düþeni bence çok ama çok fazla yapmýþtýr... Bu durumun düzeltilmesi en acil konudur...
O sebeble deðerli arkadaþlar ister TROL deyin ister tarafsýz; TL çok þiddetli satýlýyor... TL çok sert dayak yiyor..
Kýsaca TL ye güvenmeyip sürekli PASÝF lere (arsa, tarla, bað, bahçe) yatýrým yapan Türk Halký bence çok haklý..
Çünkü TL nin baþýna GÜVENSÝZ EKONOMÝ de her an her þey gelebilir..
TL taþýmak sanki saatli bomba gibime geliyor..
Seçimlerden sonra ister AKP, ister CHP, ister IYI parti gelsin, iþler çok ama çok zor...
Trollük ile suçlayan arkadaþlara selam ederek; Siyasi görüþüme gelince; açýkca yazýyorum... "HDP" dýþýnda tüm partilere eþit mesafedeyim, hepsine kafam yatarsa oy verebilirim...
Yer Ýmleri