Originally Posted by
selka
Deðerli Arkadaþlar tüm yazýlarý dikkatle okudum, kendimce nasiplendim...
Yukarýdaki yazýmýn bir yerinde "Kriz kopmaz diyebilecek kadar bu piyasalarda tecrübesiz deðilim." demiþtim. Yani; kriz kopabilir, elbette beni yanýltarak ve ky cýya para kazandýrarak.
Lakin fikirlerimiz yazalým... Kopar, kopmaz o ayrý...
Arjantini inceledim.. Türkiye'yi de..
Makro açýdan, Deðerlendirelim.
Arjantin'in nüfusu 40 milyon Dýþ Borcu 145+57(IMF)= 202 Nüfus % 40 oran ile 50-54 yaþ aralýðýnda, ihracaat yýllýk 50 milyar USD
Türkiye'in nüfusu 82 milyon Dýþ Borcu 388 milyar USD, Nüfus % 40 oran ile 30-35 yaþ aralýðýnda, ihracaat yýllýk 220 milyar USD
Türkiye sadece Mayýs ayý içinde 18,6 milyar USD ihracaat yaptý... Arjantin ise yýllýkta, toplamda 50 milyar USD...
Arjantin de 5 yýl sonra 50-54 yaþ aralýðý emekliye ayrýlacak, borcu çevirmeye çalýþacak, kalan çalýþan nüfus yeni emeklilerine bakmak zorunda.. Ciddi bir vergi gelirlerinin erimesi... Yaþlanan nüfus vergi vermeyecek, saðlýk giderleri artacak, azalan çalýþan nüfusa daha aðýr yük binecek... Kýsaca Arjantin de emekli nüfus, çalýþan nüfus oranýnda denge çok sert olarak EMEKLÝ lehine kýrýlmak üzere...
Bende bu ülkeye borç verirken 2 kere düþünürdüm...
Türkiye eskisi gibi genç nüfus deðil.. Yaþ ortalamamýz 32 dir.. Orta yaþ.. EYT lilere emeklilik verilmedi.. En az 10 yýl daha çalýþacaklar... Ve En azýndan Arjantin gibi 50 bandýnda deðiliz.. Sözlerimi yanlýþ anlamayýn ama Türkiye'de daha en az 20 yýl köle gibi çalýþacak, eþþek yükü ile vergi verecek yýðýnlar var...
Arjantinde bu olay 5 yýl sonra YOK.. IMF bu 57 milyar USD ý verirken herhalde bu nüfus demogojik yapsýný incelemiþtir....
ARG de Kiþi baþýna düþen borç 202/40=5050 USD....
TR de Kiþi baþýna düþen borç 388/82=4730 USD benzer gibi.... Ama bizim daha 25 yýl daha çalýþacak 32 yaþ ortalamamýz var...
TR çok dinamik.. 20 milyon konut, 22 milyar litre akaryakýt tüketimi var...
TR nin kýsa vadeli borcu 120 milyar USD civarýnda.. Durmuþ bir ekonomide cari açýk çok azalýr yada verilmez.. Ýhracaat rakamlarý ile mükemmel.. Mayýs ayý 18,6 milyar USD geldi.. Ortalama ihracatýmýz 120 milyar USD ý geçer...
Ekonomimiz durmasýna raðmen Cari açýðýmýz 20 milyar USD oldu diyelim.. Krizin kopmasý için bu açýk olan 20 milyar USD ý çeviremememiz gerekir.. Yabancý para akýþýda SIFIR dersek.. 20 milyar USD ý nerden bulabiliriz...
Yukarýda dediðim gibi konut sayýsý 20,000,000 adet.. Ofisler, dükkanlar hariçtir.... Emlak vergilerine ortalama yýllýk 500 TL zam yapýlsa 10 milyar TL ek kaynak eder.. Bu da yaklaþýk 2 milyar USD...
Akaryakýt tüketimi 22,000,000,000 lt dir. Yakýt fiyatlarý 1 TL artýrýlsa 22 milyar TL ek gelir de oradan.. Bu da yaklaþýk 4 milyar USD eder..
Turizimden bu sene sadece 35 milyar USD net gelir hedefleyen bir Maliye var..
Artý trafik cezalarýna ekstra herkese 500 tl yazýlsa kimsenin buna itiraz edeceðini sanmam...
Kýsaca 82 milyonluk dinamik bir ülkede 20-30 milyar USD lýk bir açýðý çevirmek, borç geri ödeme dengemizi bozmadan ödemek fazla sorun deðil gibi..
Kaldý ki; gelir vergi dilimlerinde %1 lik artýþ yapýlsa kimsenin ruhu duymaz ederi ise en az 5 milyar USD ý bulur.
Arjantin in bu denli dinamik olduðunu sanmýyorum..
Ama yine de kriz kopmaz demek, kriz kopar demek kadar zordur...
Kýsaca ben hala TR de kriz yerine " Þiddetli Fakirleþmenin Kaçýnýlmazlýðý" diye yazýmý bitiriyorum...
Yer Ýmleri