Deðerli arkadaþlarým öncelikle yazdýklarýnýza elbette katýlýyorum. 37 yaþýnda bir eczaný 2 milyon enfkte içinden ölmüþ olabilir. Bazý uç örnekler heryerde her zaman olabilir..
Mesela...
Ortaçaðda VeBA bir pandemi idi.. Dünya nüfusu 1200-1300 lü yýllarda 250 milyon dahi deðilmiþ.. Nerdeyse 40 milyon insaný öldürmüþ...
40/250=%16 dýr...
Ben birþeyin pandemi olabilmesi için yüzdesel ölüm oranýna bakarým...
Geçen sene H1N1 olan vakaa sayýsý 4 milyon imiþ. 650/4000= %16,25 aslýnda buda ciddi pandemi deðil mi?
(ilacý Var Ölüm oraný %16,25)
ref;https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik...dedir-5580876/
Gelelim yaklaþýk 6 aydýr dünyayý kasýp kavuran süper bulaþýcý Corona ya..
Vakaa sayýsý/ölüm 125,000/2,000,000=%6
(Ýlacý olmamasýna raðmen ölüm oraný%6)
Peki Coronanýn ilacý olsa ölüm oraný ne olacak?
ref.https://www.worldometers.info/coronavirus/
Karar sizin, neye inanmak isterseniz..
Ben sayýlara ve vadeye inanýrým....
Eðer süper bulaþýcý 5 aydýr Dünyada Global Pandemi için en az 8,5 milyar dan %16 ölüm oraný 1,3 milyar insanýn ölmesi gerekirdi...
100,000 deðil...
Bilemiyorum.. Sayýlarda hata yapýyor olmalýyým, bu kadar profesörü karþý almamda mantýklý deðil ama..
Bu arada ben Þubat ayýnda H1N1 olmuþtum.. Bilgi...
Sözcüdeki habere göre DSÖ her yýl 290 bin ila 650 bin kiþi influenza (tüm grip virüslerine verilen genel ad) sebebi ile öldüðünü söylemiþ. Tek bir virüse indirgeyip H1n1 dememiþ.
Covid-19 ise çini saymazsak Avrupa ve Abd'ye yayýldýktan sonra þubat 15 gibi Fransa'da ilk ölümü gerçekleþtirmiþ (Abd'de ilk ölüm 1 martta), alýnan olaðanüstü önlem ve üstün çaba ile yapýlan tedavilere raðmen 2 ayda 123bin kiþiyi (çin hariç) topraða gömmüþtür.
Bu kadar çaba ve önleme raðmen 1 GÜNDE ölen sayýsý 15 þubatta 140 kiþi iken (çin dahil) þu anda günlük ölüm 7000 kiþiyi geçmiþtir.
Dün akit tv muhabiri (55 yaþýnda) ve annesi 4 saat ara ile vefat etmiþtir. Çevremde 4 kiþi bu yüzden ölmüþtür birisi 41 diðeri 49 yaþýndadýr. 2'si 70 yaþ civarlarýnda. Etrafýnda, yakýnlarýnda ölüm görmeyenler bu iþi hafife alabilir ancak siz almayýn.
Veba ölüm oraný hesaplamasý yapýlýrken tamamlanmýþ vakalar üzerinden bir hesaplama yapýlmýþ, coronayý hesaplarken vaka sayýsý üzerinden hesaplama yapýlarak yanlýþ bir karþýlaþtýrmaya yol açýlmýþtýr. (Kaldý ki veba salgýný olduðu sýrada iletiþim ve týp biliminin þimdiye oranla çok geride ve geliþmemiþ olduðu aþikar.)
Bu pandemi sonuçlandýktan sonra hesaplama yapýlmasý gerekir. Ýllaki hesaplama yapýlmak isteniyorsa sonuçlanmýþ vaka sayýsýna göre þu anda covid-19'dan ölüm oraný dünya çapýnda %21'dir.
Yoðun bakýma alýnan, tedavi yapýlan hastalarýn kurtulma þansý çoðalýrken, birden yayýlýrsa bu tedavilerden faydalanma sayýsý sýnýrlý kalacaðýndan ölen sayýsý çok artacaktýr. Bu yüzden sosyal mesafe, karantina, sokaða çýkma yasaðý gibi önlemler alýnýyor. Salgýnýn yayýlma hýzý azaltýlarak daha çok kiþiye tedavi yapýlmasý planlanýyor.
Denildiði gibi bu virüs reel piyasaya çok olumsuz etkiyor. Finansal piyasalarda ise zaten birkaç yýla patlama yakýn diye bekleniyordu. Virüs, finansal piyasalar çýplak dedi, finansal piyasalarýn bahanesi oldu.
Ýleride çok komplo teorisi üretilecektir ancak ölenler öldüðüyle kalacak...
Yukarýda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Malezya'nýn eski Baþbakaný Necip Rezak zamanýnda Malezya Kamu Kaklýnma Fonundan (ÝMDB) kaçýrýldýðý tespit edilen ve ABD'de tutulan paralardan 300 milyon dolarýnýn daha ülkeye geri döndüðü bildirildi.
AA
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Su ana kadar bir cok oran okudum, ama %21 okumamistim henüz.
Dünyadaki tüm coronaya baglanan ölümler ve tüm pozitif vakalar üzerinden giderseniz %6,5 cikiyor.
Tüm pozitif vakalardan iyilesen vakalari cikarip hesaplama yaparsaniz %8,5 cikiyor.
Bu %21 rakami nasil bulunuyor?
Gercek hesaplamanin pandemi bittikten sonra yapilacagi/yapilmasi gerektigi konusunda haklisiniz.
Ancak alinan tüm önlemler de eldeki veriler üzerinden yapilan varsayimlar ile yapiliyor.
Alinan önlemlerin saglik sistemini kilitlememesi icin alindigi söylemi mantikli aslinda. Ancak sorulmasi gereken soru, normal grip pandemilerinde neden ayni önlemler alinimiyor da, simdi aliniyor. Cünkü ölüm rakamlari az degil agir grip pandemilerin.
Italya olsun ABD olsun gecmisteki grip dönemlerinde bu ülkelerin saglik sistemleri bugün oldugu gibi kilitleniyor. Sadece gözümüze sokmuyorlar.
Finansal piyasalar patlayacakti elbette eninde sonunda. Sorun o degil zaten.
Dünya'nin tamamen kilitlenmesi sonucunda olusacak olan durumdan, bir finansal krizden ve pandemiden cok daha fazla zarar görecegidir insanlarin. Özellikle gelismemis ülkelerde.
Diger taraftan özellikle "demokratik" ülkelerdeki, normal sartlarda yapilamayacak, bireysel haklar kisitlamalari, denetim mekanizmalarinin arttirilmasi, büyük ihtimal kalici olacak (bazilari). Insanlar hatta kendi istegiyle razi oluyor kisitlamlara. Insanlarin otoriteye bu kadar kolay bas egmesi bence korkutucu.
Dediginiz gibi komplo teorileri olusacaktir ileride.
Ama su anda yasadigimiz bazi seyleri de göz önüne seriyor.
Ekleme: %21 vefat, hastanelik olan vakalardaki vefat orani mi oluyor?
Son düzenleme : samreit; 15-04-2020 saat: 12:10.
Vaka üzerinden ölüm oraný hesaplanmasý bize doðru bir veri vermez. Halihazýrdaki vakalarýn ne kadarýnýn öleceðini ve iyileþeceðini bilemeyiz. Ölüm oraný hesaplamasý için tüm vakalarýn sonuçlanmasý gerekir.
ölüm oraný = (ölü sayýsý) / (ölü+iyileþen sayýsý) ile hesaplanýr.
Dünya çapýnda ölüm sayýsý: 127.147
Ýyileþen sayýsý:486.247
Formülde yerine koyarsak sonucu %21 olarak buluruz.
Ölüm oranýný hesaplama ile uðraþmayýn bu linkte açýlan sayfada "CLOSED CASES" yaza yerde hazýr hesaplanmýþ halleri günlere göre mevcut, ülkelere týklayýp ülke bazýnda da bakabilirsiniz: https://www.worldometers.info/coronavirus/
Daha detaylý olarak:
https://www.hisse.net/topluluk/showt...39#post4307339
Yukarýda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
sars-cov2'nin en önemli farký bunun bir grip hastalýðý olmamasý aslýnda. bu hastalýk týpta viral zatürre (pnömöni) olarak geçiyor. alt solunum yollarýný etkilediði için ölüm oraný fazla ve iyileþmesi zor bir hastalýk.
ne olursa olsun h1n1 gibi bir grip ile karþýlaþtýrmasý doðru deðil.
Yer Ýmleri