*merkez bankasý borçlanma faiz oranýný %7,25 olarak býraktý(beklenti %7,25)
*merkez bankasý borçlanma faiz oranýný %7,25 olarak býraktý(beklenti %7,25)
“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardýr. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
Sayý: 2017-48
14 Aralýk 2017
PARA POLÝTÝKASI KURULU KARARI
Toplantýya Katýlan Kurul Üyeleri
Murat Çetinkaya (Baþkan), Ömer Duman, Erkan Kilimci, Emrah Þener, Murat Uysal, Abdullah Yavaþ.
Para Politikasý Kurulu (Kurul), Merkez Bankasý bünyesindeki Bankalararasý Para Piyasasý ve Borsa Ýstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarýnda uygulanmakta olan faiz oranlarý ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranýnýn aþaðýdaki gibi belirlenmesine karar vermiþtir:
a) Gecelik faiz oranlarý: Marjinal fonlama oraný yüzde 9,25, Merkez Bankasý borçlanma faiz oraný yüzde 7,25 seviyesinde sabit tutulmuþtur.
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oraný yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuþtur.
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranlarý: Geç Likidite Penceresi uygulamasý çerçevesinde, Bankalararasý Para Piyasasý’nda saat 16.00–17.00 arasý gecelik vadede uygulanan Merkez Bankasý borçlanma faiz oraný yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oraný yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltilmiþtir.
2017 yýlý genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hýzlý bir artýþ gözlenmiþtir. Son dönemde açýklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduðuna iþaret etmektedir. Ýç talepteki iyileþme devam ederken dýþ talepteki artýþýn ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.
Enflasyonun bulunduðu yüksek seviyeler ve yakýn dönemde yaþanan maliyet geliþmeleri beklentiler ve fiyatlama davranýþlarýna dair riskleri artýrmýþtýr. Bu çerçevede Kurul, parasal duruþun sýkýlaþtýrýlmasýna karar vermiþtir.
Merkez Bankasý fiyat istikrarý temel amacý doðrultusunda elindeki bütün araçlarý kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileþme ve hedeflerle uyum saðlanana kadar para politikasýndaki sýký duruþ kararlýlýkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranýþlarý ve enflasyonu etkileyen diðer unsurlardaki geliþmeler yakýndan izlenerek ihtiyaç duyulmasý halinde ilave parasal sýkýlaþtýrma yapýlabilecektir.
Açýklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceðe yönelik politika duruþunu deðiþtirmesine neden olabileceði önemle vurgulanmalýdýr.
Para Politikasý Kurulu Toplantý Özeti beþ iþ günü içinde yayýmlanacaktýr.
“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardýr. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.
*tcmb: 2017 yýlý genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hýzlý bir artýþ gözlenmiþtir
*tcmb: Enflasyonun bulunduðu yüksek seviyeler ve yakýn dönemde yaþanan maliyet geliþmeleri beklentiler ve fiyatlama davranýþlarýna dair riskleri artýrmýþtýr
*tcmb: Son dönemde açýklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduðuna iþaret etmektedir
*tcmb: Bu çerçevede kurul, parasal duruþun sýkýlaþtýrýlmasýna karar vermiþtir
*tcmb: Iç talepteki iyileþme devam ederken dýþ talepteki artýþýn ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir
*tcmb: Merkez bankasý fiyat istikrarý temel amacý doðrultusunda elindeki bütün araçlarý kullanmaya devam edecektir
Yer Ýmleri