Originally Posted by
Epicurist
Ben kendi görüþümü yazmamaya çalýþýyorum. Yazdýðým zaman bence diye eklemeye gayret ediyorum.
Paranýzý bedava kullandýrmýyorsunuz, 100 ile çýkan bir ürüne 124 vererek daha düþük faize razý oluyorsunuz. Þöyle düþünün sizin 100.000 dolarýnýz var bu ürünü ihraçta alsaydýnýz 100.000 nominal alacaktýnýz, þimdi ise (100/124) 80.645 nominal aldýnýz. 80.645 nominal aldýnýz ama aldýðýnýz anda bir zarar yazmýyorsunuz çünkü 80.645 nominalin piyasa deðeri hala 100.000 dolar, yani bir hafta sonra ayný fiyata satýp 100.000 dolarýnýzý geri alabilirsiniz. Demek ki baþta bir zarar söz konusu deðil. Peki zararý ne zaman yazýyorsunuz, itfada yazýyorsunuz, itfada size 80.645 dolar ana para ödeniyor baþta 100.000 dolar yatýrmanýza raðmen. Bu zararýnýzý karþýlýyor maliye kuponlardan düþürterek. Þimdi sizin senaryoya gelelim. Diyelim ki itfasýna 10 yýl olan bir eurobond aldýnýz ilk 4 yýlda vergi vermediniz. Sizin baþta anlattýðýnýz olayýn aynýsýna maliye açýsýndan bakalým. Parasýný 10. yýlda daha düþük alacak(zarar edecek) olan bir mükellef var ama ilk 4 yýlda bu bedeli bana vereceði vergiden düþüyor. Bu durumda mükellef (4 yýlda eþit taksitle ödenecek verginin ortalama vadesi 2 yýl olacaðý için) 10. yýlda edeceði zararý (vergilerden düþerek) benden 2. yýlda tahsil ediyor yani ben bu mükellefi 8 yýl boyunca bedavaya fonlamýþ oluyorum. Hanginiz haklý? Bence maliye.
Bu yazdýklarýmý bir mali müþaviri doðrulatmak en doðrusu, benim yazdýklarým bu forumda görüþ alýþveriþinde bulunarak, araþtýrarak vardýðýmýz nokta.
Yer Ýmleri