Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
Konuyu canlandıralım.

Sn. JonDowes İş Bankası'nın sitesinden eurobond fiyatlarına baktığımda 'Bankamız alış fiyatı - Bankamız satış fiyatı' demekte, yani komisyon uygulamaktadır.

Genelde alım ve satım arasında 15 usd fark mevcut. Nominal değerine yakın eurobondlarda bu %1.5 komisyon oranı demek ve inanılmaz yüksek bir rakam.

İnternet şubesi haricinde şubeden alım yapılırsa da (mesela yüksek miktarlarda) alım-satım arası fark yine bu kadar yüksek mi yoksa çok daha makul al-sat farkı mı veriliyor? Eğer öyle ise ideal komisyon oranları ne olmalı sizce?
Anlattığınız gelirin teknik adı komisyon değil; alış-satış marjı. Komisyon, fiyat haricinde alınan bir ödemedir. Burda ise ek bir ödeme yok. Marj her tür finansal üründe bulunur. Eurobondların işlem hacmi yüksek ve emisyonu yüksek olanlarında marjın az olması gerekir. Ancak az işlem geçen, zor bulunan eurobondlarda marj da açılır. Ideali şu olur diyemem ancak %1'den düşük olması tercih edilir.

Tutarınız yüksekse; internetten değil de hazineden fiyat alarak işlem yaparsanız o marj da çok daha dar olur. Ancak eurobond fiyatları döviz veya hisse gibi "çok net" değildir. O marjdan ziyade işlem yapacağınız yönün fiyatı daha önemlidir. örneğin piyasada çok zor bulunan bir eurobond için size 101.20-101.70 alış satış fiyatı verildi diyelim. Marj çok düşük diye cazip dersiniz? Ama araştırdığınızda aslında bu eurobondun olması gereken fiyat belki de 100.50'dir? siz düşük marjla alırsınız ama hakettiği fiyattan 1.20 yukarıdan... sonuçta bankalar eurobond işlem marjlarını sabit tutmak zorunda değiller. geri satmak istediğinizde marj açılmış olabilir veya banka bu sefer alım yönüne kötü fiyat gösterebiliyor da olabilir. Eurobondlar 3-5 günlük trade araçları değildir. Bu nedenle marjdan önce faizlerine önem verilmelidir. Her bankada, her an, her eurobond bulunmaz, bu da aynı tahvile çok değişik fiyatlar çıkmasına neden olabilir.