Benim eðitim sistemi ile ilgili düþüncem ortaokul ve lisenin orta eðitim kurumu olarak birleþtirilmesi ve öðrencileri yönlendirmenin ilkokuldan sonra yapýlmasý,çünkü:
-Lisan öðrenimi,dünyanýn her tarafýndaki bilgiye ulaþmak için önemli,erken yaþta bu eðitimi almak da daha yüksek baþarýyý saðlýyor.Ortaokullarýn birinci sýnýfý yabancý kolejlerde olduðu gibi hazýrlýk sýnýfý olmalý ve 1 yýl sadece ingilizce eðitimi verilmeli,bu 1 yýldan sonra fen liselerinde fen dersleri de ingilizce okutulmalý,diðer okullarda dersleri ingilizce verebilecek yeterli sayýda öðretmen olmadýðýndan daha uzun vadede bu eðitim verilmesi planlanabilir 1 senesi hazýrlýk 8 senede yabancý dil iyi bir þekilde öðrenilebilir.
-Mesleki eðitim için de sadece lise eðitimi yeterli deðil,mesleki eðitimin yeterli olabilmesi için de daha erken ilkokuldan sonra ortaokuldan itibaren baþlanmasý gerekiyor.
-Üniversiteye giriþ sýnavlarýnýn bilgiyi ölçen sýnavlar olmasý þart,çünkü örneðin yeterli matematik,fizik kimya bilgisi temeli olmayan bir öðrencinin üniversite temel bilimler ya da mühendislik öðrenimi görmesi mümkün deðil ama ilkokul sonrasý yapýlacak sýnavlarda ölçülebilecek bilgi sýnýrlý olduðu için sadece matematik ve türkçe'nin yanýnda zeka testleri de sýnavýn bir parçasý olabilir.1970'li yýllarda bir ara üniversite giriþ sýnavlarýnýn bir bölümü de zeka testlerinden oluþuyordu.
-Sýralamada okul baþarýsýný kullanmak doðru deðil,çünkü bir çok okul kendisini baþarýlý göstermek için notlarý þiþiriyor,bazý küçük yerleþim merkezlerinde de öðretmenler veli baskýsý altýnda kalýyor,üniversite giriþ sýnavlarýnýn ilk baþlarýnda da okul baþarý puaný diye bir þey yoktu,doðrusu da bu.Er meydanýnda herkes ayný sorularý cevaplamalý ve buna göre baþarý sýralamasý olmalý.
-Ýlkokuldan sonra sadece fen liseleri,özel okullar ve en yüksek %5 dilime göre puanla öðrenci alan anadolu liseleri için sýnav olmalý,diðer anadolu liseleri 1 günde isminin önüne anadolu lisesi konan düz liseler,onlar yine düz liseye döndürülmeli.
-Sýnavlara girmeyenler ya da baþarýlý olmayanlar,bulunduðu ilçede ya da yoksa bulunduðu þehirde,düz lise,imam hatip lisesi,meslek lisesi hangisini tercih ediyorsa bir sayý sýnýrý olmadan kabul edilmeli(Eskiden de öyleydi)
Bir de örnek:Japonya'da öðrenciler nasýl ter döküyor.
http://www.gazetevatan.com/sadik-gul...urmeyin-beni-/
Yer Ýmleri