tartýsýlan konudan sapýldý gibi.
Her oyuncunun bir sistemi vardýr kötü veya iyi öyle zannediyorum özellikle viopta iseniz.
Ancak bu kafamýzdaki sistemlerimize genellikle uyamama sorunu yaþamaktayýz. Birde aksi gibi bu kafamýzdaki sistemler neredeyse 2 haftaya bir sürekli deðiþir. sürekli deðiþen bu stratejiye sistem adýný takmakta çok uygun görünmüyor.
Robotculuk ise siz hiç ekran bile izlemeden kafanýzdaki sisteminizi otomatýk olarak bir borkere iletmiþsiniz gibi sizin yerinize harfiyen bu iþi yapar.
Ve sisteminizin geçmiþini istatistikleriniz herþeyinizi ölçmenizi saðlar. Tüm bu nimetleri bize saðlayan robot calýstýrýp test edebildiðimiz programlardýr.
manuel kafadan kurulan bir sistemi örnegýn þu ma kesiþirse alýrým gibi bir yaklaþýmý manuel uygulamanýza bence imkan dahilinde bile deðil.
MA larýn bir çok kez yatayda çok fazla al sat yaptýgýný býlýyorum haa uzun vadeli bir MA ise bu olur ancak buda yine yatayda çarpýlacaktýr.
üstelik uzun vadeli yapýlar genellikle cok daha az getiri üretir.
yani kafanýzdaki sistemi manuel uygulamak robota dökmekten çok daha zararlý bir iþtir.
Bir kere ma nýn kesip kesmediðini görmek için ekran izleme mecburiyetiniz var.
Siz kesip kesmediðini anlayýpta emri gönderinceye kadar ön kötü bir 5-10 saniye geçecek aktiften emir göndereceðiniz için robotun kaymasýndan çok daha fazla kayma yiyeceksiniz.
Hadi ma kesiþir gibi oldu diye bekleyen emir gönderdiðinizi düþünelim bu kez ma kesiþmezse tekrar aldýklarýnýzý geri vermeniz gerekecek.
Peki ya bir sonraký bar tekrar al yakarsa ya ondan sonraký bar tekrar sata düþerse.
Hadi bunu manuel uygula da göreyim. Ýmkaný yok bir ma kesiþimi 1 ayda 50 tane iþlem açýp kapatabilir.
baþka bir indikatorle kesiþtiðini teyit etme filan hepside repaint sebebiyet verecek ihtimaller.
biz bar kapanmadan 1 2 saniye önce emir gönderirken dahi repaintle karþýlaþtýk.
hiçbir indikator veya alt mumlar veya baska birþey bu ihtimali ortadan asla kaldýrmýyor.
adamlar 2 saniye içerisinde 200 puan basýyor. istediðin teyidi yap eninde sonunda repainte kurban gideceksin.
repainti 0 laymazsýn ancak bu sekýlde teyitlerle en aza indirebilirsin. Yada kapanýsý baz almayan baska bir yapý geliþtireceksin.
gelelim önce bir kazanýp sonra kayma hesabý olayýna. Þimdi tabiki milleti küçümsemek istemiyorum dikkat etmeye calýsýyorum fakat bu iþte tecrübesi az kiþiler görünce ister istemez yazýlarým yanlýþ anlaþýlabiliyor.
benim sistemim 10 yýlda 5000 adet iþlem gönderiyor 20 puan komýsyon sadece bir kademe kaysam 25 topla
her iþlemde 45 puan maliyet.
5000*45 = 225,000 bin puan sadece maliyetlere gidiyor.
aya bölelim = 225/10/12 =1875 sistem her ay 1875 puan uretýrse 0 a0 cýkýyor.
Önce bir kazanýn sonra maliyetleri hesaplayýn demek biraz saçma kalmýyor mu bunu ancak yeni sistemci olmuþ kiþiler yapar.
bir sistem tasarlar 10 yýllýk veride 9000 iþlemli sistem getiri muazzam cýkar 800,000 diyelim.
yani her ay 800/10/12 = 6,666 puan muazzam 9000 iþlem *45 maliyet = 405,000 puan gitti bile
Sistem getirisinin tam yarýsýný götürüyor.
kaymalarýn 25 olacagýnýnda garantýsý yok 50 olursa bittin 0 üretir hatta negatif üretirsin.
gelelim günlük 300 puan mevzusuna bunu baþardýgýný söyleyenlere soruyoruz nasýl baþardýgýný fakat sel verip sýr vermiyorlar.
diyelimki alýþ yaptýn 300 puana da kar al koydun stopun neresý hiçmi stop olmuyorsun ?
600 puana stop koysan o gün 900 puan kar etmen gerekecek.
ön yargýlý deðilim ancak 300 puan mevzusunun bu kadar basit oldugunu hýc sanmýyorum.
gelelim 1 adet ma nýn fiyatlarla kesiþimine bir kere bunun manuel uygulamasýnýnda imkansýz oldugunu belirteyim. kaymalarýný aþýrý derecede yüksek olacaktýr. aktiften emir göndermen gerekecek.
Haa eðer sen diyorsanki yaw ben genel konjektürede bakar ona göre ma kesse bile uygun degýlse almam diyorsan zaten yaptýgýn þey sistemcilik deðil.
manuel yapýlan hiçbirþey sistemcilik deðildir cunku yapýlamayacaðýna eminim.
yapsan bile robotlardan daha hýzlý olmayacaðýn için her halukuarda zarar edeceksin.
benim kafamca kurdugum bir sistem var ona göre al sat yapýyorum KOCA BIR YALAN.
kafanda kurdugunuz o sistem her gün deðiþiyor aslýnda.
Geçmiþ grafiklere bakýp kafanýzda stratejinin calýstýgýný görebilirsiniz.
Ancak o günü yaþarken o stratejinizi uygulamazsýnýz çünkü;
önceki gün eþinizle kavga etmiþsiniz ve uykusuz kalmýþsýnýzdýr birde aksi gibi cocuk hastalanmýþ ve acýle gitmiþsinizdir sabaha kadar uykusuz kalmýþsýnýzdir sinir stres hat safhada. oda yetmezmiþ gibi cok onem verdiðiniz bir borsacý borsanýn o gün düþeceðini söylemiþtir oysaki sisteminizde al veriyor kafadan kurdugunuz.
Ýþte o gün yanlýþ iþlem yapacagýnýz gündür. BÝz insanýz butun iþimiz borsa deðil hastalanýrýz bir yere gitmemiz gerekbilir vesaire. Sisteminiz kafanýzdaki sistem o gün Al verir uygulamayamayacaðýnýz için aslýnda cok buyuk bir fýrsatý kacýrmýþ olabilirsiniz.
manuelcilere sistemci demek sistemcilere büyük bir haksýzlýk.
Sistemcilerin cok buyuk bir avantajý var mesela hýz bunlarýn en basýnda duygusuzluk ve diisiplin en baþlarda.
Sistemcilik dediðinin kurallarý bellidir ve saibttir. þöyle olursa soyle boyle olursa boyle.
fakat kafamýzýn içindeki sistem siz fakrýnda olmasanýz býle býr cok þeyden etkilenir sabit deðildir. piyasanýn cok zor oldugu bir gün kafanýzdaki bu sistemi uygulamakta bir kaç saniye hatta dakikalar kaybedebilirsiniz.
Buna tereddüt etme diyoruz. nasýl ký araba surerken karsýya geçeceðinizi düþünün ve ýþýk olmadýgýný düþünün sol taraftanda býr araba geldiðini düþünün.
Bazan tereddüt ederiz ulan geçermiyim acaba yok geçmeyeyim gibi. cok hýzlý karar vermemiz gerekir ya durmak yada geçmek durursunuz sonra keþke geçseydim derdiniz.
iþte manuel trade ayný bunun gibidir mutlaka tereddut edeceksiniz ve bu tereddut size pahalýya patlayacaktýr.
Oysaký robotlarýn kurallarý bellidir gelen aracýn hýzýný ölçer geçip geçmeyeceðine 1 sanýyede karar verir. tereddüt etme gibi bir luksu dahi olamaz.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri