En son Aralýk 2016'da EUR/USD 1.04 civarýndayken, baz 3 aylýk libor faizleri 1 civarýndaymýþ..þu an 3 aylýk libor faizleri 2,17..dolayýsýyla borçlanma maliyetleri eskiye göre %100'ün üzerinde artmýþ durumda..her ne kadar bu faiz seviyeleri 2008 öncesine göre pek yüksek sayýlmasada, 10 senedir ucuzdan borçlanmaya alýþmýþ zombi þirketler ve ekonomiler için bu seviyeler pekte az sayýlmaz bence..
Birde bunun üzerine parite þu anki seviyelerden 1,04'e gelirse, ki bu deðer dolarda %15'in üzerinde deðerlenme demektir..iþte o zaman örekenin görülme zamanýdýr ve ortalýkta olmamak lazýmdýr..
Yani kýsaca bu global ekonomi þu sýralar hem yükselen faizi, hemde ciddi oranda deðerlenen dolarý kaldýramaz..ve globalde dolar borçlarý ödenemez hale gelir..sonrasý kokuyu alan borslar, mesela DOW þekilde gösterildiði gibi daire içinden aþaðýlara doðru 1929 benzeri bir pike iniþi yapabilir..
Bu ayný zamanda sentral bankerler açýsýndan bir çuval incirin mahvolmasý, bütün çabalarýn boþa çýkmasý demektir..bu kadarýný pek göze alabileceklerini sanmýyorum..
Ama Euro sonsuza kadar güçlü tutulabilir mi, hiç bilmiyorum..fakat sistemin devamý için bu þart gibi..ancak 1980'lerdeki FED baþkaný Volcker gibi ''beni baþka ülkeler ilgilendirmez ben iþime bakarým'' derse FED baþkaný, o baþka..En azýndan ben þahsen ticaret savaþlarý kýzýþýrsa, fiskal tedbirlerinde etkisiyle Trump'ta böyle bir potansiyel görüyorum..þirket yönetiyor mübarek..

Yer Ýmleri