Ayný miktarý þu an 5.35 ten bozdurduðunu ve USD nin de 1 ay sonra yine ayný seviyede kaldýðý þeklinde yapsak hesabý...1 aylýk faizi de % 25 ten hesaplasak...
Ayný miktarý þu an 5.35 ten bozdurduðunu ve USD nin de 1 ay sonra yine ayný seviyede kaldýðý þeklinde yapsak hesabý...1 aylýk faizi de % 25 ten hesaplasak...
Merkez Bankasý Kýsa'da ise Uzun olan kim? Tabi ki Yerleþik kurum ve kiþiler. Merkez Bankasý tepelerden gelen dövizi düþürün talimatýna uygun olarak vadeli piyasalara satýcý olarak giriyor vatandaþ da TL'deki negatif reel faizden kaçmak ya da ileride ihtiyaç duyabileceði dövizi makul fiyatlardan bir köþeye koymak için alýcý oluyor.
Ben Merkez Bankasý'nýn serbest iradesi olduðuna ve ipini tutan güçlerin de saðduyu ile hareket ettiðine inanmýyorum. Maksat günü kurtarmak. Yerleþik kiþiler ülkeyi yönetenlere güvenmediði için döviz de uzun, ikna edilemezlerse bu talebin etkisi tsunami gibi olur. Merkez Bankasý'nýn da kýsýtlý rezervlerle yapacaðý etki sýnýrlý kalýr. Þu ana kadar dövize bulaþmayanlar açýsýndan kademeli alým için fiyatlarýn uygun olduðu düþüncesindeyim.
- - - - - - - - - -- - - - -- -- - - - - - - - - -
Winter is coming...
Kýsa vadede negatif reel faiz olarak görünse de eðer enflasyonda tepe (25.24 ile) görüldüyse þu anki mevduat faizleri (% 25 civarý) yakýn zamanda pozitif reel faize de dönüþebilir uzun vadeli olarak hem de...
2013 te dolar almayan tl ci dolara karþý halen boynu bükük eðer dolar bu denli aþaðý süzülecekse faizde en az 2 yýl bu seviyede kalacaksa o zaman bir þey diyemem ! Eðer piþmanlýk duyulacak bir þey bulunmak istiyorsa insan çok fazla konu bulabilir ! Dolarý keþke þurdan alsaydým burdan satsaydým ! 1 sene sonra bugün kur faiz ne durumda olacak kim kime dayak atacak kestirmek çok zor ! bunun için sepet öneriliyor riski daðýtmak için ama bunun içinde düþüþlerde paniklemeden moral bozmadan uzun vade dayanabilmek çok önemli unutabileceðin paran olmasý lazým yoksa sýkýntý
Ben piþmanlýklarý yazmýyorum aslýnda.
Gereksiz bence de.
Benim vurgulamak istediðim husus þu: Takým tutar gibi, dolar kuru hep yükselecekmiþ gibi bir çok kiþiyi yanýltabilen, goygoycu, temelsiz tarafgirlik.
Bilgiye analize, dayanan bir tercih de hüsrana uðrayabilir.
Ama sadece slogan atarak yatýrým tercihi yaparsan, kurun böyle düþtüðü durumlarda (ki kurdur bu düþer çýkar) susar kalýrsýn.
Diyecek lafýn kalmaz.
Doðru düþünce..MB kýsa da belli..
Zaten 6.25 faiz artýþýda bu pozda olduðu için geldi..
Fakat katýlamadýðým nokta yerleþiklerin döviz alýp almamasý önemli deðil..
Dýþarýdan yabancý sermaye giriþi tek dayanak noktamýz..
Bu olursa zaten dolar da düþer faiz de düþer enflasyonda düþer..
Vatandaþ ýn burnu iyi koku alýr..
Ýþlerin açýldýðýný hemen farkeder se dolar da almaz..
Yer Ýmleri