Arada çok ciddi bir fark var, ülkedeki TL likiditesi M3 para arzýna baðlý olarak sabit olarak duruyor ve yok olamaz. Yani TL her zaman bulunabilir ve yüksek bir para çarpanýyla dahi olsa ekonomik döngü devam edebilir. Sorun döviz varlýklarda , bu varlýklar aslýnda þu anda ülke içinde deðiller. (tüm DTH lar dahil).Sadece bu dövizi borç alan ve ithalat yapmak için çoktan yurt dýþýna göndermiþ firmalarýn bilançolarýnda bir taahhüt olarak duruyorlar. Taahhütlerin karþýlýðý da çoðunlukla gayrimenkul ve TL'ye endeksli teminatlar. Yurt içindeki döviz likiditesi tcmb haricinde (ki onunda çok büyük bir kýsmý amerikan hazine bonolarýnda park edilmiþ durumda) belki 15-20 milyar dolarý geçmez.
Bu bir karamsarlýk deðil , tamamen forumdaþlarýn gözünden kaçan veya sýkýntýlý bir konu olduðu için çok üstünde tartýþmak istemedikleri bir konu. Bu durumu da belirli bir noktaya kadar anlayabiliyorum. Ama burada epey konu tartýþýlýyor, ancak döviz ve dolarý ilgilendiren bu durum (özellikle dolarda yükseliþin kaçýnýlmaz olduðu bir ortamda ortaya çýkmasý muhtemel bu durum) pek tartýþýlmýyor veya tartýþýlmak istenmiyor.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Merhaba dostum
bir mesajý çok abartýlý idi hatýrlýyorum.
ben tepkinin fiziki dolarla alakalý iliþkilendirildiði gibi aklýmda kaldý.
eðer öyle idi ise dün akþamda bal gibi fiziki dolar savunulmuþ.
benim tepkimde buna oldu.
öyle deðilse benim tepkim yersiz olmuþtur.
sevgiler.
eski baþbakanlardan davutoðlu, iþidçileri alnýndan öperken,
iþid terör örgütü kategorisinde deðildi herhalde.
hatta bir ara iþi öyle bir yere getirdiler ki,
eski bakanlarda arýnç, vs.. bebek katili apo yu , hacý baba diye halka yutturmaya
çalýþmýþtý da..,
açýlým , patladý..
memlekette siyasetçiler , rüzgar gülü gibi hareket ediyor.
O yazýda fiziki dolara karþý bir eleþtiri gelmemiþti, zira forumda fiziki dolar ve altýn tutan çok sayýda forumdaþ var. Orada ülkenin siyasi olarak parçalanacaðý gibi bir öngörü vardý. Ve çok tepki aldý. Ben de yazýmda ekonomik çöküþ ile ülkenin siyasi olarak farklý ülkelere parçalanmasýnýn birbiriyle ilintili olmadýðýný belirtmeye çalýþtým.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
ocak 2018 $ 4,30 baþlar,marta kadar 4,50-4,60. gerisi artýk karanlýk.
Yer Ýmleri