Erken seçim sinyaline "erken" baþladýlar...
"Son yýllarda nükleer enerjinin gelecekteki yakýtýnýn toryum olabileceði görüþü daha sýk gündeme geliyor. Uranyum gibi bir nükleer enerji hammaddesi olan toryumun, daha güvenli ve temiz olduðu görüþü dillendiriliyor. Kimileri tarafýndan "geleceðin yakýtý" olarak gösterilen toryumda, Türkiye dünyanýn en büyük ikinci rezervlerine sahip..."
Bu kez toryum...
DEðiþiklik olsun diye.
Rezervin deðerini bilmem kaç trilyon dolar diye vermemiþler.
Olmamýþ.
Hayýrlý günler blog...
"Siyasette Hakan Atilla depremi
30 yýldýr finans camiasýndan ekmek yiyorum ve hiçbir mensubunun ceza almasýný istemem. Basýnda ve filmlerde tarif edilenin aksine bu camiada çalýþanlar namuslu, iþine baðlý ve son derece vatansever bireylerdir. Hakan Atilla'yý tanýmam, ama anlatanlar dost canlýsý, iyi kalpli ve yardýmsever olduðunu söylediler. Bu makalede tek subjektif yorumu yapayým: Hýrsýzlar kaçtý, polis arabayý süreni yakaladý.
Atilla'nýn yargýlandýðý 6 suçun beþinden ceza almasý siyaset ve bankacýlýk sisteminde deprem yaratabilir, hazýr olalým. Bir de þunu anlamanýzý istiyorum. Siz sosyal medyada istediðiniz kadar beni Amerikancýlýkla ya da FETÖ aðzýyla konuþmakla suçlayýn, ben objektif veriler üstünden geleceði tahmin etmeye çalýþýyorum . Haklý-haksýz, adil-adaletsiz benim mevzularým deðil.
Ýlk olarak Atilla'nýn avukatlarý 11 Nisan'da yapýlacak ceza duruþmasýnda hakim Berman'dan davayý düþürmesini/kararý bozmasýný isteyecekler, sonuç alamazlar. Hakim daha önce 2 kez bu talebi reddetti. Ardýndan da temyize gidecekler. ABD'de temyiz davalarýnda karar bozma oraný düþüktür diye bilirim ama yine de Tanrý'dan Atilla'ya bol þans dilerim.
Maalesef, karar temyizde bozulsa dahi, Türkiye ve bankacýlýk sistemi için iþ iþten geçmiþ olabilir. Çünkü yargýlama sürecinde ortaya çýkan deliller resmen kayda geçti. Çok önemli bir nokta, Atilla'nýn avukatlarý Zafer Çaðlayan ve Süleyman Aslan'ý suçlayan ifade ve delillere itiraz etmediler. Bir anlamda suçun iþlendiðine dair bir belirsizlik yok, kimin iþlediðini tartýþýyoruz.
Bundan sonra top ABD Hazine Bakanlýðý ve Kongre'de. Hazine Bakanlýðý muhtemelen Atilla'nýn iþvereni ve yaptýrýmlarý delme iddialarýnýn odaðýnda bulunan Halkbank aleyhinde bir ceza kesecek. Bu en hafif sonuç olur. Para cezasýný ödemeyelim diyen akl-ý evveller var, ama o zaman daha aðýr yaptýrýmlar gelir. Devlet Halkbank'a sermaye koyar, ceza ödenir, konu kapanýr.
Daha aðýr bir senaryoda, davada adý geçen diðer bankalara da cezalar gelir. Bir diðer alternatifte, hem para cezasý hem de- örneðin- bir kaç yýl bono-tahvil ihraç etmeme gibi yaptýrýmlar uygulanýr.
Eðer AKP'nin çekindiði gibi Beyaz Saray bizi "çizmeyi" kafasýna koyduysa, alýnabilecek tedbirlerin sýnýrý yok. Çünkü bu daha önce karþýlaþtýðýmýz banka davalarýna benzemiyor. Koskoca ülkenin eski ekonomi bakaný, ekonomiden sorumlu devlet bakaný ve baþbakanýnýn "azmettirici" olarak suçlandýðý bir davadan bahsediyoruz. ABD "ortada devlet suçu var, organize suç var" diye aklýna geleni yapabilir. Mesela, "OFAC veya FATF 5 yýl tüm bankacýlýk sisteminizi denetleyecek"diyebilir.
Olayýn maddi boyutuna geçmeden önce þunu da eklemek lazým. Kongre AKP"ye çok kýzgýn. Özellikle RTE"nýn korumalarýnýn Washington"da göstericileri dövmesi acaip tepki çekti. Bu olaydan yararlanarak Trump"dan baðýmsýz Türkiye"ye yaptýrým yasasý çýkartabilir.
Önümüzdeki 12 ayda Türkiye"nin dýþardan 210 milyar dolar civarýnda borçlanmasý lazým. Bu yekun vadesi gelen borçlar ve cari açýk finansmanýný kapsýyor. Eðer 3Ç2017'de baþlayan özel sektör sabit sermaye yatýrým hamlesi finanse edilecekse, daha fazla dýþ borçlanma gerekecek, çünkü TL cinsinden uzun vadeli yani proje kredisi bulmak kolay deðil.
Atilla davasý sonucunda bankacýlýk sistemine uygulanabilecek yaptýrýmlar hususunda belirsizlik sürerse, ya da Ankara bir þekilde bu yaptýrýmlarý kabul etmeyeceðini açýklarsa, Türk banka ve firmalarý dýþardan kredi bulmakta zorlanýr. Kimse ABD ile papaz olmak istemez, inanmayan Ýran'lý firmalara sorsun.
Bu noktada pragmatik olarak yapýlacak olan Beyaz Saray'la oturup "Kardeþim senin derdin ne, ne istiyorsun?" diye pazarlýk etmek. Belki maksat Rahip Branson ve iki konsolosluk görevlisinin serbest býrakýlmasýdýr. Ama sanmýyorum. Rusya ve Ýran'la yakýnlaþmanýn bitirilmesinden, Irak ve Suriye politikalarýnda kamuoyunun kabullenemeyeceði tavizlere kadar bir dizi talep gündeme gelebilir. Ankara seçimlere 15 ay ya da daha az kala bu talepleri yerine getirmez. Zaten istenen tavizlerin hepsinin çok aðýr maliyetleri olur, mesela Rusya kendisini terkedenleri affetmez.
O zaman ABD ile daha da krizli bir iliþkiye de hazýrlanmak lazým. Zaten Ankara uzun zamandýr Gülen'i iade etmeyen ve bir türlü Suriye'li PKK karbon kopyalarýna yardýmý kesmeyen Beyaz Saray'ýn AKP'yi iktidardan indirmeyi kafasýna koyduðunu düþünüyordu, kendi görüþüne göre haklý çýktý. Artýk iki ülke arasýnda güven sýfýr.
Ankara ilk tepki olarak AB ve Rusya'ya dönecek. AB iliþkileri normalleþtirmeye hazýr, ama Brükselâ'n de önþartý OHAL'in kaldýrýlmasý ve gazeteciler ve yabancý uyruklu tüm tutuklularýn serbest býrakýlmasý olacak. AKP'nin AB sýnýrlarý içindeki tüm siyasi faaliyetlerini sonlandýrmasý da bunlara eklenebilir. Yine iç siyasete yönelik nedenlerden dolayý AKP'nin bu tavizlere yanaþacaðýna inanmak zor. Rusya böyle zor günlerde omzuna dayanýp dertleþecek iyi bir dost da, ne Suriye'de bize yardýmcý oluyor, ne de dýþ kredi kaynaklarý kesilirse para yollayabilir.
Lütfen bana "Araplar yardým eder" gibi aptalca cevaplar yazmayýn. Katar'ýn likit F/X rezervleri hýzla erirken, BAE ve Suudi Arabistan bizi düþman ilan etti.
Özetle eðer ABD AKP'yi devirmeye niyetliyse (emin deðilim, daha çok pazarlýk etmek isteyecektir), ya da bu davanýn sonuçlarýný ortadan kaldýrmak için çok aðýr tavizler isterse, AKP'nin tek seçeneði kalýyor: Gerginliði artýrarak direnmek. Ama bu durumda sýcak para kaçar, yerli sermaye ise yatýrýmlarý öteler. Ekonomide ivme buharlaþýr, zaten kýsmen AKP'den soðuyan seçmen iyice bunalýr.
Eðer ABD ve/veya AB ile uzlaþýlamayacaksa, tek çare derhal eldeki tüm kaynaklarý ulufe olarak daðýtarak erken seçime gitmek. Daha da kötüsü seçim sonuçlarýný garantiye almak için muhalefeti biraz daha silkelemek gerekebilir. Bu durumda HDP'ye yapýlanlar Ýyi Parti ve CHP için de tasarlanabilir.
Belki de bunlarýn hiç bir olmaz, karar temyizden döner, konu kapanýr. Ama tam anlamýyla bir Pandora'nýn Kutusu açýldý. Eðer gerçekten bir Haçlý Ýttifaký veya Üst Akýl varsa, ateþle sýnavýmýz baþladý."
(Atilla Yeþilada)
Attilla Yeþilada'nýn analizinin sadece bir kýsmý gerçekleþse bile yandý gülüm keten helva.
Serdar Turgut da Washington'dan yineleyip duruyor.
ABD ile aramýz kötü bozulacak.
Yeni hamleler yeni tedbirler gelecek.
Bu durumda yapmamýz gereken açýk.
Ama o felaket gününde bizi kurtarabilir mi iþte ondan emin deðilim.
onu da koyalým. abdnin tavrý diðer ülkelerden bizi ayrýþtýrabilir ama zaten o zaman sermaye kontrolü vs gelir ki bankalardaki usd hesaplarý bir iþe yaramaz hale gelr. ben avrupanýn dibinde böyle bir ðlke istenir mi istenmez mi onu düþünüyorum. eu sýnýrýnda daðýlmýþ bir ülke arzu etmez diye düþünüyorum...
![]()
Yer Ýmleri