It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Sentral bankerler niçin uðraþýyor; büyümeyi rayýnda tutabilmek için..
Çünki büyüme olmazsa, yani gelir olmazsa borçlar riske girer..heleki günümüz þartlarýnda..
Dolayýsýyla bir noktada artýk faizde versen aslý yok, borç bulamazsýn..çünki ödeyemezsin..
Global ortam oraya doðru gidiyor..þu anki sancýlar o yüzden bence..
Önden Junk olanlar..sentral bankerlerin izin verdiði ölçüde ama..
Evet ama yapýsal reformlar da sonuçta acý reçete. Sanýlandan daha uzun bir süre sýkýntý çekmek gerekli. Bu da politikacýnýn ajandasý ile uyumlu deðil. Her ne kadar seçimler 5 yýlda bir de yapýlacak olsa þu an içinde bulunduðumuz duruma göre uygulanacak yapýsal reformlar bu zaman aralýðýnda sonuç vermeyebilir.
Daha uzun bir süre bu nedenle zombie modunun tercih edileceðini düþünüyorum. Zira hem politikacýya faydasý var hem de halký zombie modunda çektiði acýyý hissetmeyecek bir þekilde muhafaza ediyor.
Bu yöntem ile bir 5-6 sene daha ilerlemek mümkün.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Afrin'den sonra Menbiç'e deðil de KUR'a dönerse iþler düzelir.
Malum elini attýðýný ya düzeltir ya da yamultur.
Þaka bir yana bile diyemiyorum.
Henüz daha odaklanmadý bu konulara...
En azýndan söylemlerinde faiz konusu iþlense de kurla ilgili görünmüyor.
Öyleyse...
Yüksek kur yüksek faiz þiarý olmalý...
Daha yeni baþladý kurda hareketlenme.
Yiðit efe bir anlatmaya baþlasýn bakýn görün ki eksi bile kur...![]()
mevcut eðitim sistemi ve halkýn önem verdiði deðerler düþünüldüðünde (eðitim yerine kurnazlýk, çalýþma yerine köþe dönme, akýlcýlýk yerine populizme önem, rasyonel söylemlere itibar etmek yerine hamasete prim vermeleri) cari açýðýn kapanmasý mümkün deðil..
ayrýca ülkenin sanayi ve eðitm yapýsý nedeni ile önümüzdeki belli bir dönem için ihracatta zirveye gelmiþ olabiliriz.. yani ithalatý arttýrarak ihracatýmýzý da arttýrýrýz paradigmasý geçerli olmayabilir(ihracattaki ithalata dayalý ara ürün gerçeði).. zira bir limit var.. pazarlarýn paylaþýlmasý sözkonusu.. ticaret savaþlarý oldukça olasý hale geliyor önümüzdeki dönemde..ayrýca ticaret savaþlarýndan baðýmsýz olarak en yüksek teknolojide pay almak çok kolay deðil.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Türkiye zaten çok uzun bir süredir borcunu ödeyebilecek potansiyelin altýna düþtü. O nedenle þimdiki oyun borcu borçla çevirterek yüksek faiz enstrumanýndan yararlanmak ve bunun yanýnda ülkeleri politik olarak baský altýna almak. Bir taþla iki kuþ.
Borç verenlerin uzun zamandýr Türkiye'nin büyümesi gibi bir derdinin olduðunu zannetmiyorum.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer Ýmleri