Sn Mohikan,
Borsada birkaç ay içinde halka arzlardan bahsediliyor. Bu halka arzlar borsanýn geneline ve arz edilen hisselere daha önce nasýl yansýmýþ bundan sonra nasýl yansýyabilir?
GT-I9500 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Mohikan,
Borsada birkaç ay içinde halka arzlardan bahsediliyor. Bu halka arzlar borsanýn geneline ve arz edilen hisselere daha önce nasýl yansýmýþ bundan sonra nasýl yansýyabilir?
Halka arzlarýn sayýsý ile borsanýn seviyesi birbiriyle doðru orantýlýdýr.
Yani borsanýn zirvelerde olduðu zamanlar halka arzlar tavan yaparken, kriz dönemlerinde borsalar dip yaparken halka arzlar sýfýra kadar düþer.
Bu topiði okumadýðýn belli sn. ordu52...
Biz ELLIOT analizinde dalganýn SAYISI ile ilgileniyoruz. Dalganýn NE ZAMAN olacaðýný ve BOYUTUNU ise tahmin edemiyoruz.
Bunlarý þirket hakkýnda detaylý bilgi sahibi olan, içerden bilgi alabilen, þirket/tahta sahibi olanlar ( yani spekülatörler) ya da küçük yatýrýmcý olsa da TEMEL ANALÝZ konusunda eðitim almýþ veya kendini yetiþtirmiþ kiþiler bilebilir.
Zaten bu dediðin hisselerde pozisyon alýp da 10-15 kat kazanan küçük yatýrýmcý olmaz, bir þekilde hepsi silkelenir.
Mesela geçen yýl BANVÝT ve KRONT daha prim yapmamýþken yukarý yönlü sayýmlarýný yapmýþtým, ama 15-20 kat artýþ öngördük mü? Hayýr. Bu kadar kazanabildim mi? Elbette hayýr. 2-3 kat prim yaptýðýný gören sattý. Belki de 15-20 kat katlayanlar, hisseyi aldýðýný unutup, bir kaç yýl sonra kazara aldýðý hisseyi hatýrlayan kiþilerden çýkabilir.
Bunun dýþýnda satýp arkasýndan bakarsýn, pahalý bulur alamazsýn, hisse gider de gider.
Sizin de böyle tiyolar peþinde koþmaktansa kendinizi temel analiz konusunda yetiþtirmenizi tavsiye ederim.
Bu topiðin formatý; hisse alýp bunu bilmem kaç katýna katlama þeklinde bir nosyon taþýmamaktadýr.
DUHUL : 1999
Tebrikler sn. navys...![]()
Sizi 2 açýdan tebrik ediyorum. Birincisi temel analiz konusunda ne demek istediðimi anlamýþ ve çok iyi anlatmýþsýnýz.
Benim temel analize ayýracak vaktim yok, ancak elliot sayýmý yapabiliyorum.
Ýþim Finansla ilgili olsaydý ve profesyonel olarak sadece bu iþle uðraþsaydým yapabilirdim ama bu saatten sonra artýk mümkün deðil bu.
Ýkincisi GEREL ile verdiðiniz bilgiler için elinize saðlýk. GEREL'i saymýþtým, þimdi tekrar bakacaðým...
Elektrikli araba konusunda temel birkaç noktayý yazayým. Þarj ünitesi konusunda yapýlacak teknolojik geliþmeler bu sektörün büyüme ve geliþiminde en önemli faktördür. Yoksa elektrikli arabayý herkes yapabilir, önemli oran þarj ünitesi konusundaki verimliliktir. Ancak Türkiye için elektrikli araba üretiminin sadece ülkenin ihtiyacýnýn bir kýsmýna (toplu taþýma, ticari araç, lojistik) yönelik olabileceðini, bunu iç piyasada satabilmek için vergi indirimleri gibi teþvik verilmek zorunda kalýnacaðýný, ihracat için þansýmýz olmadýðýný düþünüyorum.Çünkü bu konuda ABD, ÇÝN, HÝNDÝSTAN, AVRUPA oldukça mesafe kaydedip yatýrým yapmýþ durumdalar ve onlarla rekabet etme þansýmýz yok. Þimdi soruyorum Ýhraç edemedikten sonra bu ülkede elektrikli arabaya kim yatýrým yapabilir?
1.5 yýl önceki GEREL sayýmý. O zamanlar dediðimiz noktadan dönmüþ ama hala sürünüyor ve borsanýn tarihi zirvelerini yaptýðý son aylarda yeni zirvesini halen yapamamýþ...
ORTA VADE...
2 yýl önceki zirve olan 3.47'den baþlayan düþüþ trendi için 2 alternatif sayým var.
Ýlk alternatif 6 dalgalýk trend geçen yýl görülen 1.36 dibi ile bitmiþ. Þimdi tekrar patinaj çekip buraya doðru yönelmekle beraber bu sayýma göre 1.36 aþaðý geçilmemelidir, aksi taktirde yükseliþ trendi çok daha ileri tarihlere kalacaktýr.
Ýkinci alternatifte ise düþüþ trendi 8 dalgadan oluþuyor. O zaman 1.36 altýnda 3 dip daha yapmasý gerekiyor ve yeni bir yükseliþ trendi için belki 3-4 yýl geçmesi gerekiyor.
UZUN VADE...
Temel analiz konusunda tahmin edilen sýçramayý gerçekleþtirirse bu sayým devreye girer.
2009 dibinden gelen 24 dalgalýk trendin 3. dalgalarý baþlamýþ ve 5 zirve yapýlmýþ. 19 zirve daha kalýyor.
Eðer 1.33 aþaðýsýna düþmezse uzun vadede yeni zirvelerle yola devam eder.
Bu BOÐA senaryosunda önce 2000 zirvesi olan 4.08 çanaðý tamamlamalý, daha sonra bu çanaðý 2 hatta 3'e katlayabilir. Yani hisse 1.33 altýna düþmeden önce çanaðý tamamlamalý, sonra fincan kulp gibi bir formasyonla esas rallisine baþlamalýdýr. Bu yazdýklarýmýz çok uzun vadeli senaryolardýr.
![]()
AVGYO...
SRGYO ve MSGYO'dan sonra 3. bomba...
UZUN VADE...
2009'da dibi olan 18 krþ'tan gelen HAFTALIK sayým...
6 dalgalýk bu sayýmda 5. zirve 2012'de 7.46 ile yapýlmýþ.
7.46 üstünde 1 zirve borcu kalmýþ.
Son zirve olan yeþil V dalgasýný bu yýl yapmaya niyetlenmiþ ama neden bilmiyorum, 6.49'a kadar gelip yine þelale yapmýþ.
Þimdi orta vade sayýmla þu son 5. dalganýn iç sayýmýna bakalým.
ORTA VADE...
HAFTALIK olan bu grafikte 2013 dibi 40 krþ'tan baþlayan 7 dalgalýk trendin 2 zirvesi yapýlmýþ, 5 zirve daha yapmasý gerekirken aþaðý basmýþ. pembe iv düzeltmesi tam yerinden 1.37'den dönmüþ.
Emin olamadým. Bir de bu sayýmý günlük grafikten sayalým
GÜNLÜK grafikte 17 dalgalýk trendin henüz 3 zirvesi yapýlmýþ.
Düzeltmede (yeþil 4) 1.29 aþaðý geçilmemelidir. Buradan yukarý dönerse 7.46 üstünde yeni zirve yapabilir.
Prim vaad eden bu hisseye bir de USD bazlý bakalým.
UZUN VADE(USD BAZLI)...
2011 sonunda 4 dolarý gören hisse 2 yýl sonra dolar bazýnda 20'de birine düþmüþ (0.22 USD)
2009 dibi 0.22 USD'den baþlayan 9 dalgalýk trendin 6. zirvesi 2011 sonunda 4.04 USD ile görülmüþ.
Uzun vadeli 3 zirve kalmýþ.
Burada þu çeliþki var. en baþta saydýðýmýz UZUN VADELÝ HAFTALIK TL grafik ile HAFTALIK USD grafik birbirini tutmuyor. Ýlkinde 1 zirve kalmýþ, ikincisinde 3 zirve kalmýþ.
Sonuç olarak bu AVGYO eðer 1.29 aþaðý geçilmezse 7.46 üstünde en azýndan 1 zirve daha yapacaktýr.
![]()
Sayýn mohikan vaktiniz olduðunda klrgyo sayýmý yapabilirseniz çok seviniriz.selam ve dua ile..
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Zihin fukara olunca,akýl ukala olur..Yazdýklarým Yatýrým Tavsiyesi Deðildir...
Teþekkürler Üstad
Yer Ýmleri