Bodrum’a 5 günlük tatile geldikten sonra yerleþmeye karar verdiðini açýklayan Nejat Alp Ýstanbul’u terk ettiðini söyleyerek,
"Radikal bir kararla Bodrum'a taþýndýk. Eþime "gidiyor muyuz?" dedim o da kabul etti. Eþime eskiden yurt dýþýna taþýnalým demiþtim. Türkiye’nin birçok güzel yeri var oralara da taþýnalým demiþtim hiç kabul etmemiþti. Bodrum'a yerleþelim dediðimde tereddüt etmeden evet dedi. Bodrum'a en son 1974'te gelmiþtim burasý köy gibiydi. O seneden bu yana hiç buraya gelmedim. Ýstanbul'da bir alt komþum vardý "Hiç Bodrum'a gittin mi?" diye sormuþtu. Ben de en son 1974 yýlýnda gittiðimi söylemiþtim. Komþum "git bir gör" dedi. "Orada çað deðiþti" demiþti. Komþum hediye uçak bileti aldý Bodrum'a gidelim diye. Sonra 5 günlük bir tatile geldik. Bodrum'u gördüm ve bayýldým. Kalýyor muyuz dedim eþime kalýyoruz dedi. Buraya yerleþtikten sonra Ýstanbul'daki o stresimiz hiç kalmadý. Ýstanbul'da insanýn ruhu kararýyor. Biz Sarýyer'de oturuyorduk. Orasý da çok güzeldi ama burasý güllük gülistanlýk geldi. Cennet gibi geldi bize. Burada çok güzel dostlarým da var. Yalnýz býrakmadýlar bizi sað olsunlar. Bodrum'a taþýnýrken en çok kasap ve peynir alacaðýmýz yer bulamamaktan korkmuþtum. Halen peynir alabileceðim bir yer bulamadým. Ama etimizi bulduk. Benim caným arkadaþým Murat Gümüþoðlu'nun Bitez Mahallesi'nde güzel bir mekaný var. O þov yapan insanlara bakmayýn, yediðim en güzel et burada. Biraz önce bir et yedim Ýstanbul'da böyle bir et yemedim. Böyle güzel dostlarýmýz bizleri davet eder hoþ sohbet içerisinde yemeðimizi yer oturur sohbet ederiz. Murat arkadaþým da onlardan biridir" dedi.
Serdar abi'de deðiþen bi þey yokk
http://bodrumlumavihayat.blogspot.co...rosa-dair.html
http://bodrumlumavihayat.blogspot.co...yiri-daha.html
"Yeni baþlayanlar için Bodrum'da 'beach club' Adabý"
Beni en çok þaþýrtan beach club'larýn deniz kenarýnda oluþu
Hep birlikte güneydeki beach club'larýn raconunu, estetiðini, kültürel ve sosyal boyutlarýyla inceleyelim mi? Her bölümün sonunda o paragrafýn anafikrini de yazdým. "Yazar burada bize ne vermek istemiþ" diye kývranmayýn, yazýktýr, hava çok sýcak.
Bodrum ve Çeþme beach club’larýndaki araþtýrmalarýmda, beni en çok þaþýrtan husus, bu beach’lerin deniz kenarýnda oluþu!
Zira buralarda saat ikiyle üç arasý þöyle usulen bir denize çimiliyor, sonrasý içme, piyasa yapma ve dans baþlýyor. Yani aslýnda daða beach club yapýp, ortaya fýskiyeli süs havuzu da koysan yeter. O da arada þöyle bir girip ýslanýp çýkan beyler için. Hanýmlar zaten hiç denize takýlmýyorlar. Çünkü malum, makyaj ve saçýn bozulmamasý, örgü mayokininin ýslanmamasý lazým.
Demek ki önce kýlýk kýyafet ve davranýþ kurallarýyla baþlayacaðýz.
En popüler ‘look’: Hanýmlarda örgü mayokini altý bir þey.
Bu bir þey, efil efil etek olur, kot þort olur, dert deðil. Mayokininin üstündeki þey daha önemli. Yaptýðým gözlemlerde pek farklý ve gösteriþli takýlar takýldýðýný idrak ettim. Gerdanlýklar var mesela. Bayaðý böyle kat kat gerdanlýk. Geçen arkadaþýn düðününe gittim, öyle taký takmadým. Vücutlar, belli ki bütün kýþ haftada beþ pilates seansý görmüþ. Saçlar fönlü veya maþalý, makyaj doðal görünümlü ama sanýrým terlemeye dayanýklý malzemeden. Zira o esnada sýcaktan benim aðzým burnum bile erimiþ akýyordu.
Anafikir: Beach club öylesine yüzme ve yan gelip yatma yeri deðildir!
Beach Club'un iyisi köpüksüz olur
Beach’leri birbirinden ayýrmak lazým. Ýyisini bulmak lazým. Mesela gittin, baktýn aaa köpük yaðmaya baþladý, belli ki köpük partisi var. Hemen kaç, belli ki orasý Gümbet. Biraz sonra ciðer gibi yanmýþ þiþman Ýngilizler, Ýrlandalýlar gelip yetmiþer bira içip taþkýnlýk yapacaklar! Ama baktýn uzaktan beach’e, aþýrý bronzlaþabilmiþ, fakat saçý Norveçli gibi sarý ve pilates vücutlu hanýmlar var, biraz yaklaþ. Mönüde frozen’lý passionfruit’lu telaffuzu zor kokteyller varsa, ikinci ipucu cepte. Ve baktýn o pilates vücutlu güzel hanýmlar çýlgýnca dans ediyor, yanlarýndaki beyler ise hafif göbekli ve asla dans etmeyerek, bir þeyler yiyip telefonlarýndan futbol takip ediyorlar, tamamdýr. Onlar havalý Türkler, ve sen, bahsettiðim popüler beach club’lardan birindesin.
Anafikir: Beach club yerli ve millidir.
Bodrum beach club’larda ekonomik kriz yok, giriþ 150-200 TL civarý. Mülteci sorunu filan da yok. Mülteci sorunu olarak birasýný bakkalda içip gelmiþ orta gelirli gençler kastediliyor olabilir. Güvenlikler de onlarý 300 metreden tanýyor, adeta röntgenle cüzdanlarýný, kredi kartýnýn limitini görüyorlar, ve “Yer yok” diyorlar.
Geldik mühim konuya. Bu club’larda yer ayýrtmak lazým. Racon bu. Ama öyle alelade bir yer olmayacak. Beach club’da þöhret ve cemiyet hayatýndaki yerine göre bir konumlandýrma var gördüðüm kadarýyla.
Bar kenarý ayakta veya yer minderinde, en iyi ihtimalle avuç içi kadar bar masalarýna dayanmakta olan televizyondaki moda programý kýzlarý, dizilerin üçüncü rolleri, öðrenci bütçeli gençler vs.
Þezlonglarda hali vakti yerinde tatilciler, dramalarýn karakter oyuncularý, Açýkhava’da konser yapamayan ama yüzü tanýnan þarkýcýlar, zengin aile çocuklarý.
Localarda veya yataklý kabanalarda sokakta resim çektirilen ünlüler, cemiyet hayatýnýn önde gelenleri, müdavimler, dizilerin baþrolleri.
Yani hava kararmadan yan rolle baþrol ayný pistte dans etmiyor, öyle diyeyim.
Anafikir: Beach club’ýn özü bir ‘kast’ sistemidir.
Mekanda kokteyl içmek neden mecburi?
Bazý beach’lerde cibinlikli yataklar var. Ki kanýmca en mantýklýsý bu. Zira gündüz 37 derecede, çok yüksek volümle kâh Demet kâh Serdar kâh Hande çalýnca, baþý tutuyor insanýn. Bir aspirin alýp azýcýk þöyle uzanmak istiyor.
Ben de hep böyleyim zaten. Aman yemek buldum mu yiyeyim, yatak gördüm mü uyuyayým. Oysa elin mayokinili kýzý yerinde duramýyor. O kadar çalýþkan ki, selfie çekip Instagram’a koymaktan, baþkalarýný like yapmaktan denize ayaðýný sokmaya vakit bulamýyor garibim.
Anafikir: Beach club bir mesaidir.
Oysa beach’te aspirin deðil kokteyl içeceksin. Zaten o sýcakta o müziklerle dans etmek kahveli çaylý kafayla zor. Fakat öyle “Soðuk bir beyaz þarap alayým” filan gibi de vasatlaþtýrma kendini! Kokteyl içeceksin ve bunlar evde asla bulamayacaðýnýz malzemelerden olacak. Mesela ‘passion fruit püresi’! Duydunuz mu hiç? Hadi sorun köþedeki markete ‘passion fruit püresi’ var mý diye? Bakalým ne diyecek. Ama iþte o beach’e gittiðinde, kokteyl listesine bir bakýyorsun, tanýdýk bir tek votka, portakal suyu filan var. Gerisi, passion fruit püresi, ‘mango chutney’ coconut suyu, misket limonu fata fitisi. Her an kokteyl malzemelerinin arasýndan maymun filan çýkabilir. Nereden bulup alýyorlar bunlarý arkadaþ?
Öte yandan içecekler ne kadar alafortanfoniyse, yiyecekler de o kadar bizden. Lahmacundu, köfteydi, menemendi, pideydi...
Anafikir: Beach club gastronomik bir dünya turudur.
Kültür ve sanata gönül veren beach'ler
Bazen sanatçýlar sahne alýyor beach club’larda. Ama sanmayýn Ýdil Biret filan.
Sahneye çýkan sanatçýdan bir performans beklemeyin hatta. Genellikle seksi elbise veya mayokini-gerdanlýk takýmla çýkan genç hanýmlar veya þortlu, aþýrý yanmýþ ve aþýrý dövmeli genç beyefendiler oluyor. Baþkalarý tarafýndan icra edilip kaydedilmiþ müzikleri CD’çalardan, kendisi daha usta bir “sanatçýysa” plaktan arka arkaya çalýp, arada “Hadi kopuyoruuuz” filan diyorlar.
Beach club’larýn beni en çok cezbeden yönü bu oldu. Bence þahane iþ. Benim meslek bilgisayar baþýnda, setlerde gençliðimi yedi. Ben zaten müzik çalýp milleti coþturma iþini eþimi dostumu eve çaðýrdýðýmda bedava yapýyorum. Mayokinim de var bir tane. Bir þangýr þungur gerdanlýk bulsam, çok fena yansam, bir de aynalý güneþ gözlüðü çeksem gözüme, bence tamamým.
Sonbahara kadar ekmek kapýmý buldum. Kimse benden yazý mazý beklemesin. Biraz da eðlene eðlene para kazanayým yav! Derhal afiþlerimi bastýrmaya ve beach’lerle sezonluk anlaþma yapmaya gidiyorum. Ancak korkarým yevmiyemin bir kýsmý ‘frozen passion fruit puree with a twist of paprika, lime and vodka’ gibi özgeçmiþi benden daha uzun bir kokteyle gidecek. Zira o gürültü, sýcak ve kalabalýðý ayýk kafayla çekemem!
Anafikir: Beach club kalkýnmadýr!
Gülse Birsel
Bugün bende bodruma gidiyorum. Emeklilik planlarýmda benimde bodruma yada ege kýyýsýnda bir yerlere yerleþmek planý var.
Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü, depremin büyüklüðünün 6.3 deðil 6.6 olduðunu ve 80 kiþinin yaralandýðýný bildirdi.
Yer Ýmleri