arkadaþlar Twitterda takip ettiðim moyan hesabýnýn balikadamin bahsettiði konuya benzer bir yazýsý var. paylaþýma kapalý olduðu için direkt olarak kopyalýyorum tweetleri.
1.Megap kap haberi�Böyle bir haberde kayýt altýna alýnacak 4 milyon hisse (% 15,13) satýldýðýnda kullaným yeri ve amacý için patron neden taahhütte bulunur!? Bu yazý burada dursun, Kiþisel düþünceme göre patron Eda haným satacaðý 4 mil hisseyi _
https://t.co/OURZZEgDtw
2.daha doðrusu elde ettiði parayý, nenmasýz þirkete sokunca bunun adý sermaye avansý olucak. Ve günü geldiðinde bedelli sermaye artýþý yapýp o bedel kadar hisseyi 1 liradan kullandýrsa beher hisseyi 1 liradan geri koyacak. Kebap valla, herkes bir yolunu bulmuþ voliyi vuruyor.
3.yukarýdaki twettlerim fiyattan baðýmsýz, sadece ve sadece kiþisel görüþüm olup, olur mu olmaz mý bunu ancak zaman içinde teyit edebiliriz.
4.Buradaki olayý çözemeyen arkadaþlara basitleþtirip anlatayým: X þirketinin sahibiyim sermayem 100 lira, hisse oraným 15,3 olsun. Borsada bu 15,3 adet hissemi varsayalým 10 liradan sattým ve bunu sermaye avansý olarak þirkete koydum. Durum ne oldu, þirkette yüzde sýfýr payým _
5.Þirkete verdiðim ve faiz de talep etmediðim 15,3 x 10= 153 lira alacaðým var. Ancak bu mevzuatta bildiðim kadarýyla �sermaye avansý oluyor� yani faizsiz para ancak sermaye olarak eklenebiliyor�
6.Bir süre sonra %153 bedelli sermaye artýrým kararý alýp varsayalým basit olsun diye baskalarýnýn payýnýda kýsýtladýn. Yeni sermaye ne oldu 253 tl, peki þirkette pay yüzden ne oldu 153/253 o da yaklaþýk %60,4 �.
7.Sermaye artýþý genelde kýsýtlanmaz ve bedelli oranýný yüzde 153 den aþaðý olamaz ( 1 tl den kullandýracaksan) �çünkü o avansý pay olarak geri alacaksýn. E þimdi söyle bakalým X þirketi neden devamlý iyi haber pompalýyor, neden fiyatlar hýzla çýktý. Hele ki patron þirketi zaten _
8.Borsa operasyonlarýyla vs elegecirdiyse�.Tamamen kurgudur. Mali müþavir arkadaþlar olayý daha iyi anlatabilir. Þirkete nemasýz borç verilir mi, bunun vergi karþýlýðý sermayeye eklenmezse var mýdýr vs..
9.Hala anlamayana þöyle söyleyeyim, þirket yeni yüzde 100 bedelli artýrým yaptý, tabi patronun 13 milyon sermayeyken hissesi 7 mil lota yakýndý, sermaye artý 1 liradan patronda kullandý oldu sana bir 7 yakýný daha 13,5 mil hisse. Bunun 6,7 mil lot kadarý 1 liradan patron hesabýna
10.gecti, satýlmak için kayda alýnmak istenen miktar 4 milyon lot, yani 1 liradan edinilmiþ hisseler. Ah birde kap acýklamasý 29,8 bin mi ne lot 11 30 civarý borsadan alýndý!!! Yani benim þirketim kýymetli güveniyorum diye bir ýsýrýk alýndý, bu da bir algý biçimi, ky ye mesaj
11.Siz de ama patron bak faizsiz þirkete para sokacak deyip durun. O fiyat 3 liradan 14 e neden, nasýl gitti sorgulama yok.
12.Tabi burada daha yeni yapýlan bedellinin onayý karsýsýnda spk ya bir taahhüt verildi mi bilmiyorum. Ancak 4 mil lot hisse satacak olan neden 30 bin lot hisse alýr gel de gülme �artýk uyanýn�akýllý olun..sorgulama ve þüphe olmasa bugün hala yontma taþ devrinde olurduk
13.son bir þey söyleyeyim; bunun adý gercekleþirse �sermaye avansýdýr� ve küçük yatýrýmcýya satýlýp , pratik olarak onun parasýný þirkete sokup , bunuda ileride sermaye artýrýmýyla kendime yazacaðým þekline bir olaya daha önce hiç ama hiç rastlamadým.
14.Ne güzel þirkete sermaye koyacak, þöyle olacak böyle olacak diyen arkadaþlar , bu þirket daha yeni bedelli sermaye arttýrdý. Bu yeterli olmasaydý o zaman yüzde 100 deðil misal 200 bedelli arttýrsaydý. Þu þu yüzden diye izahnamede yazsaydý, patron yüzde 51 sahipli olduðuna göre -
15.- demek ki yüzde 200 bedelliye patronun koyacak parasý yoku! E yoksa o zaman þirkete pay satýlýp konulacak para kimin parasý , tabi senin paran . Peki bu ileride en erken 2 yýl sonra yapýlacak arttýrýmda kime gidecek [emoji3504] baþa dönünüz [emoji848]
16.unutmayýnýz bu nemalandýrmasýz para vermenin tek bir aldý var o da sermaye avansý , ve tek bir sonucu var ileride yapýlacak sermaye arttýrýmýnda o parayý bedelliye saydýrmak.
öncelikle bos yazan bir adam olmadýðýný soyleyeyim, Twitterda en saðlam hesaplardandir. Buna raðmen dil biraz özensiz ve anlaþýlmasý zor. Bir de anlattýðý durumda bedellinin kýsýtlý olmasý durumundan bahsediyor anladýðým kadarýyla, bizde boyle bir durum yok. Kafanýzý bulandirmak istemem. katký olsun diye paylaþtým.
Yer Ýmleri