Efendim sayýn izci, beni çaðýrmýþsýnýz hemen geldim
Teknik analizle ilgilenmeye 2009 yýlýnda baþladým. Ýlk baþta öðrendiðim hareketli ortalamalardý.Mesela; 5 günlük hareketli ortalama 20 günlük hareketli ortalamayý yukarýya doðru kestiðinde, bunun anlamý "al", aþaðýya doðru kestiðinde "sat" demek oluyordu.
Aaaa... Ne kadar da kolaymýþ dedim. Gerçekten de öyleydi. Oturdum bilgisayarýn baþýna; 5 günlük H.O 20 günlük H.O'yý yukarý kesene kadar bekliyor sonra da alýyordum. Hep kâr ediyordum. Zarara girersem bekliyordum birkaç hafta sonra maliyetine satýyordum. Peki...
Kaybedenler nasýl kaybediyorlardý diye düþündüm. Bunlar demek ki hareketli ortalamalarý bilmiyorlardý. Birisi çýkýp bunlara hareketli ortalamalarý anlatmamýþ mýydý acaba..
Bahsettiðim zamanda, kâr gördüðümde satýyordum. Daha da yükseldiðinde baþkalarýnýn da hakký var kazanmaya diyordum, tekrar peþine takýlýp ayný hisseyi almýyordum.
Her neyse, zaman geçti 2 yýl kadar.
Artýk benim hareketli ortalama su kaynatmaya baþladý. Yani bu kadar basit bir strateji ile kazanmaya deðil kaybetmeye baþlamýþtým. Çünkü endeks sürekli düþüyordu. H.O yukarý kesiyordu ama niçin düþüyordu? Bu sefer bunun nedenlerini araþtýrmaya baþladým.
H.O'nýn üstüne bir de M.A.C.D ekleyerek bir kombin yaptým. Bu indikatör aþaðýdan yukarýya doðru çizik çizerse bu "Al" sinyaliydi. Buna göre alým yaptýðýmda bazen kazanýyor, bazen de kaybediyordum. Bunu biraz daha geliþtirmeliydim.
MFI ve RSI ekledim, tabi ki ne iþe yaradýklarýný öðrendikten sonra. Bollinger bantlarý da çok kullanýþlýydý. Fiyat mumlarýnýn birbiri ardýna dizilmesinin farklý anlamlarý olduðunu da keþfettim. Mesela, iki kýrmýzý mumun ardýndan 1 yeþil mum yanýnca düþüþün geri dönüþ sinyali olabileceðini farkettim.
Ama yok... Kayýplarým arttý. Kurtulmak gittikçe zorlaþýyordu. Paramý geri alamayacaðýmý anlamýþtým. Kaybettiðim zaman içerisinde paramý vadeli hesaba koysaydým faiziyle birlikte vade sonunda geri alabilecektim. Ama yok. Bakiye her daim ekside ve geçen zamanýn enflasyon deðeri ile birlikte iyice deðerini yitirmiþti.
Hatalarýmla yüzleþtim.
Bir hisseye bel baðlamýþtým; bu çok yanlýþmýþ meðer. Daha önemlisi; endeks al konumunda deðilken alým yapmýþým. Belki iyi bir hisse almýþ olabilirken tutturabilirdim ama, kâr gördüðümde çabucak çýkmalýymýþým. Çünkü endeks deðer kaybediyor ve ben bunu dikkate almýyor, sadece bir hissenin hareketli ortalamalarýný kesip kesmediðine bakýyormuþum. Bu baðlamda endeksin durumunun çok önemli olduðunu anlamýþ oldum.
Ben bundan ne anladým? Ders almalýydým. Aldýðým dersten þunlarý çýkardým:
1- Endeks "sat" konumunda iken teknik analizin pek iþe yarayamayacaðýný anladým.
2- Endeks "al" konumunda olsa bile, likitidesi düþük, günlük iþlem hacmi 2 ya da 3 milyondan az hisselerin riskinin küçük yatýrýmcý için çok fazla olduðunu anladým.
3- Günlük analizlerden ziyade haftalýk analizlerin, rüzgarýn yönü hakkýnda daha aydýnlatýcý olduðunu anladým.
Ýþte teknik analiz böyle bir sonuca götürebiliyor. Yani baþta yormadýðýnýz kafanýn cezasýný fazlasýyla çekebiliyorsunuz.
Teknik analiz kýsaca, alýcý ve satýcýlarýn psikolojisini ve yapmak istedikleri þeyi idrak etmeye çalýþmaya yardýmcý olan bazý grafiksel verilere dayanýr. Kimisi bunu böyle ölçerken baþka birisi bunu takaslara bakarak anlar. Takas verilerine göre hissenin toplanmakta veya daðýtýlmakta olduðunu bulabilir veya zannede bilir. Ýþte teknik analizde de hissenin toplanmakta veya daðýtýlmakta olduðunu anlamaya çalýþýrýz. Toplanmakta olan hissenin ileride yükseleceði beklentisi oluþur. Daðýtýlanýn da ileride düþebileceði varsayýlýr. Bunu gösteren A/D eðrisi bir nebze aydýnlatýcý olabilir. Ancak bir göstergeye bakarak iþlem yapmak hüsranla sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle birden çok indikatör, birden çok kýstasa dayalý objektif bir tutum izlemek yatýrýmcýya faydalýdýr.
Saygýlar.
Elinize, yüreðinize saðlýk. Güzel insan.
HAYIRLI SAHURLAR CANLAR![]()
:Bir Anda Sabah Olmaz Ebeda
hayýrlý sahurlar üstad lar.bir türlü baþlamayan seçim rallisi bu sefer es mi geçecek.? eðer olursa kör olasýca muco da katýlýr mý.?![]()
sn demokrat için .....üstatlar kendimce ihlgm ye bir iki çizgi çektim ahanda oraya geldi sanarým.... umarým dönderir yukarý doðru...
müsait olunca bir el atýverin
photo sharing
:Bir Anda Sabah Olmaz Ebeda
Biliyorum bana kýzacaksýn. Ama ben buna aldýrýþ etmem, gerçek neyse onu yazarým.
Dostum, eklediðin grafiðin aylýk olanýna göre 2017 10. ayda 2.51 zirveden satýþ gelmiþ. O tarihten beridir hisse sat konumunda.
Yeniden toparlanmasý zaman aýrý diye düþünüyorum. Günlük çýkýþ ve iniþler olabilir; ancak bu trendin yönünü bir anda deðiþtiremez.
![]()
Yer Ýmleri