Originally Posted by
JoNaThAn
Çünkü þirketin gelirlerinin %75 civarý direkt dolar, geri kalan %25 civarý euro. Dolar bazlý hedefleri ve rakamlarý þirket kendisi söylüyor zaten. TL olarak bakmýyorlar. O nedenle, Kordsa'nýn gelecek yýllardaki cirosunu tahmin etmeye çalýþýrken, dolardan baðýmsýz bir tahmin yürütemeyiz. Çünkü cirosu dolarla olacak ve sonrasýnda tl'ye endekslenecek.
Burada da otomatikman þu tür sýkýntýlar veya avantajlar ortaya çýkýyor.. Birincisi, þirketlerin usd bazlý büyümesi çok hýzlý deðildir. Diðer yandan, Kordsa'nýn avantajý, içinde bulunduðu sektörün dolar bazlý hýzlý büyüyor olmasý. Bunun yanýnda, inorganik büyüme de gerçekleþtiriyor; yani doðrudan faaliyette olan bir þirketi alýyor ve hazýr ciro söz konusu. Fakat tüm bunlar dahilinde hedef, mevcut Kordsa'nýn yanýna bir Kordsa daha koymak. Önceki Kordsa'nýn cirosu + yeni alýnan þirketlerin cirosu toplamda, pandemi öncesi 1 milyar usd'ye yaklaþtý. Bu alýnan þirketler büyütülüyor. Bununla beraber baþka þirketler de satýn alýnacak. Bizim ele aldýðýmýz perspektif uzun vadeli. 2028 diyelim. Bu tarihe kadar þirket hem organik, hem de inorganik büyümelerle cirosunu 2 milyar - 2.5 milyar usd aralýðýna çýkaracaktýr. Bu tamam.
Bizim tahta bazlý hedef fiyat belirleme sürecimiz ise bu noktada baþlýyor. Mesela, o tarihte dolar kaç tl olacak? Farazi konuþuyorum, 1 tl olursa, Kordsa'nýn cirosu, iki kattan fazla büyümesine raðmen bugünküyle ayný kalacak, sadece 5 milyar tl civarýnda olacaktýr. Ama.. 8-10 yýl sonraki dolar kuru, bugünkü kurun 5-10 katý olursa... (Ama bu hesaba girmeden önce Tr'de geçmiþ yýllarda dolar nereden nereye gelmiþ, ona da bakmalý, o zaman her þey daha net olacaktýr.) Ýþte o zaman biz tl olarak çok farklý bir tahta fiyatýndan konuþuruz. Ha tabii, enflasyona karþý eriyecek belli oranda bu kazancýmýz. Ama sonuç olarak bir yükseliþ söz konusu olacak. O nedenle, dolar kuru önemli. 2.5 milyar usd ciron varsa, dolar 8 liraysa, ona göre tl bazlý ciro ve kar açýklarsýn. Dolar 50 liraysa, ona göre tl bazlý ciro ve kar açýklarsýn. Tahta fiyatýn da ona göre deðiþir.
Uzun lafýn kýsasý, Kordsa'nýn tl ile satýþý yok. O nedenle, tl ile bakýlamaz. Hatta tl'nin deðer kazanmasý bize yaramaz. Elbette, ben bütün tl bazlý deðer kazanýmlarýnýn, devletimizin çok uzun vadeli politikalarýna bakarak geçici olduðunu biliyor, pek de görünmeyecek þekilde sýrýtýyorum.
Yer Ýmleri