http://www.hisse.net/topluluk/showth...=1#post1295443
haftalýk hisse yarýþmamýza kurallara uygun 3 hisse seçip katýlýn
1 hafta yarýþalým.
bir halt olacaðý yok.
sanmam hocam da önce þu olayý bir anlamaya çalýþalým bence. bilen arkadaþlar detaya girebilirse sevinirim, bir önceki arkadaþýn paylaþýmýna göre hem arge için para harcanýyor hem de ayrýca sabancýya para ödeniyor, arge için iki tane para çýkýþý var. ayný gruba ait baþka bir fabrikada bu kadar oranda arge çalýþmasý yok, tüm arge iþlerini tek kordsa ya mý kitlemiþler onu bir çözelim önce. belki de biz yanýlýyoruzdur,
o yüzden daha çok görüþ gelirse daha detaya inebiliriz. (benim ilk anladýðýma göre tüm grubun arge yükünü kordsa çekiyor o yüzden özsermaye karý az çýkýyor, bu potansiyelle daha çok kar elde etmesi daha çok yatýrým yapmasý veya temettü daðýtmasý lazým)
Haklýsýnýz hissede 3. Yýla yaklastim. Gerçekten önemli bir gider, dikkatimi çekmedi deðil ama odaklanmadigim bir konu olmuþ. Satýþlar ve faliyet kar artýþýna raðmen, hammadde fiyatlarýnýn artýþýna odaklanmisiz hep. Hissede yabancý çýkýþý %52 lerden 45 lere düþünce hissede bu fiyatlara çekildi. Gerçi bu orandaki düþüþü bu süre içerisinde býrkac kez yaþayýnca alismislik yarattý desem yeridir. Ytd.
son iki yýl faaliyet raporlarýna baktým, her çeyrekte bu baðýþ yapýlmýþ. ilk çeyrek x, ikinci çeyrek 2x, son çeyrek 4x olmuþ. bir de ayrýca bilançoda arge harcamasý var. ayný durum için brisanýn bu yýl 3. çeyrek raporuna baktým onlardaki arge harcamasý çok cüzzi kalmýþ hatta sembolik.
bir arkadaþ petrol fiyatý ile kords fiyatýndaki iliþki grafiði vermiþ, son altý aylýk hisse fiyatý düþüþünü ona baðlamýþ çok kiþi ama eðer durum yukarýda ifade ettiðim gibiyse sadece petrolle alakasý yok. kazandýðýnýn % 20 si üzerinde bir rakamý yatýrýma veya hissedarýna ayýrmadan önce baðýþ diye bir yere ayýrýyorsan ve bu argeyse ve bunun da kar marjlarýnda bir getirisi yoksa yabancý bundan kaçabilir. bu yýlki baðýþ miktarlarý daha fazla, onu da düþünmek lazým.
sizin hesap da kaynayan kurbaða hikayesi gibi olmuþ hocam, hani kurbaðayý kaynar suya atarsýn hemen sorunu anlar, ama suyu yavaþ yavaþ ýsýtýrsan kurbaða anlamaz gibi. bu tip sistematik ve kademeli deðiþikliklere çok dikkat etmek lazým.
Sn Bsayfam yatýrýmcý iliþkilerine sorarsanýz bilgilendirirsiniz. Ben birkaç kez görüþtüm baþka konular için spk gereði vs deyip gecistiriyorlar. Bu konuyla ilgili spk gereði baðýþlarýn oraný nekadar diye baslarsaniz belki cevap alabilirsiniz. Ama kords teknolojisi, patentleri ve büyüme açýsýndan arge ihtiyacý brýsa ya göre çok daha fazla potansiyelli.argeyi baðýþlarla karistirma dan sormalý. Ytd.
ben sorarým normalde de önce burada bu konu konuþuldu mu? ve düþüncem doðru mu ona bakýyorum, ben kords almayý düþünüyordum bu durumu gördüm, benim diðer hisselerin hiçbirinde bu denli baðýþ yok. bazý hisselerde sadece yönetime ödenen fahiþ ücretler var. ama burada abartarak yazýyorum neredeyse daðýttýðý temettü kadar ayrýlan bir para var, üstelik bir kalem deðil iki kalem birden. adýný koysunlar artýk marjý belli tek bir kalem olsun.
konu dediðim gibiyse eðer yatýrým iliþkilerine soracaðým zaten. oraya sormak sorun deðil, þayet kords ta yatýrýmcý olsaydým genel kurulda konuyla ilgili soru sorardým yada bu baðýþ iþinin ucu açýk olmamasýný bir üst limite baðlanmasýný isterdim. düþünsene hesap yapýyorsun, ham madde þu olsa, üretim bu olsa, satýþ bu olur, þu kadar faaliyet karý oluþur. bilançoya bir bakýyorsun karýn önemli bir bölümü uçmuþ. bence bu durum adil deðil, yatýrýmcýsýnýn rýzasýný almadan yaptýklarý bir uygulama.rakamlar büyük olduðundan adil de deðil. dediðim gibi diðer hisselerde böyle bir durum yok.
yatýrýmcýlardan hiç soran olmadý mý þimdiye kadar, bu kadar yatýrým yaptýn, arge yaptýn faaliyet karlarý niye böyle diye?
Yer Ýmleri