Þirket için þu anda iki olumsuz durum var bunlarý da yazayým;
1) Arz yönlü sýkýntýlardan dolayý baþlýca ham maddemiz olan petrolün fiyatý geçen çeyreðe göre artýyor ve dolayýsýyla maliyet tarafýnda baský oluþuyor. Geçen çeyrek ortalama 68$'dan iþlem gören WTI ham petrolün fiyatý þu anda 70$ seviyelerinde. Ben petrolde uzun vadede küresel enflasyonun üstünde yükseliþler beklemiyorum ve bu yüzden geçici bir sorun olarak görüyorum.
2) Euro maliyetimiz yok fakat yanlýþ hatýrlamýyorsam satýþlarýmýzýn %23'ü Euro cinsinden. Dolayýsýyla karlýlýk oranýmýz EUR/USD paritesindeki yükseliþlerden olumlu, düþüþlerden olumsuz etkileniyor. EUR/USD geçen çeyrekte ortalama 1,19 seviyelerindeydi, þu anda ise 1,16 seviyelerinde bulunuyor. Ben buradaki riskin EM para birimlerindeki düþüþten dolayý önemsiz olduðunu düþünüyorum çünkü oradaki düþüþ daha fazla ve yaklaþýk %28 maliyetimiz EM para birimlerinden oluþuyor. Bir de þirket zaten EUR/USD paritesindeki riskin önemli bir kýsmýný hedge etmiþ durumda.
Toparlayacak olursak yukarýda saydýðým iki faktör haricinde þirketin bilançosunu olumsuz etkileyecek benim görebildiðim herhangi bir faktör bulunmuyor. EM para birimlerindeki deðer kaybý yukarýdaki olumsuz faktörleri görmezden gelebilmemizi saðlýyor, dolar bazlý karlýlýk oranlarýnda bu iki faktörden dolayý çok yüksek bir artýþ beklemesem de TL bazlý müthiþ bir bilançonun bizi beklediðini düþünüyorum.
Yazdýklarým tamamen kiþisel görüþlerim olup yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yazdýklarým tamamen kiþisel görüþlerim olup yatýrým tavsiyesi deðildir.
Teþekkürler paylaþýmlara. Hammadde tedarikçisi aldýklarý þirket bu sene devreye girdi. Önceki yýllarda böyle bir sýkýntý vardý. Ana sektörde yani eski karlarýný elde ettiði lastik kýsmý özellikle brisanýn yeni fabrikasý ve kapasite artirimýylada olumlu görünüyor kords için. Tek ayrýþtýgim durum son alýnan iki þirketin geçmiþ yýl karlarý açýklandýðý gibi deðil tabi onlar geçmiþ yýllar olabilir biri 7 ml diðeri 32 ml gibi hatýrlýyorum. Þirketin sahibi 70 yaþýnda bir amcaydi. Google onun adýný yazýp baðlantýsý olduðu sirketlerin ederlerine ulaþmýþtým tabi eski bilgiler olabilir. Yalnýþim olmasýn. Yatýrým tavsiyesi olmadan.
Sn hakkiakgun, Sn poem temel verilerle çok daha iyi açýklayýcý bilgiler sunmuþtur. Geçmiþ yazýlarý okuyabilirsiniz.
o kadar toplu alým oldu hali iyi deðil ama ben bu hisseyi çözemedim zaten
Yer Ýmleri