13 üzerine atarsak iþler düzelir...
13 üzerine atarsak iþler düzelir...
Bilanço beklentim, ÇEYREKSEL olarak konuþuyorum:
Aðustos ilk haftasý bilançomuz gelecek. Ýkinci çeyrek beklentilerimi aþaðýya yazýyorum.
830 Milyon Ciro
110 Milyon Favök
13 Milyon Net Kâr
Geçen sene ayný çeyreðe göre favök tarafýnda %50'lik ve ciroda %40'lýk net kar tarafýnda ise %87'lik bir düþüþ bekliyorum.
Bilanço biraz baský yaratacak olsa da uzun vadede alým fýrsatý olarak deðerlendirilebilir, yurtdýþý otomotiv ve havacýlýk kaynaklý ciro kaybý 2021 ikinci yarýsý ile beraber telafi edilecektir diye düþünüyorum.
Ytd.
2027 Hedef Fiyatým 90 TL. YTD.
Temettü beklemiyorum. Hatta keþke hiç vermese, neden veriyor anlamýþ deðilim. Zaten verdiði kuþ kadar, holding iskontosu da var tut içeride yatýrýma yönlendir kardeþim. Birçok araþtýrma var büyüme döneminde temettü veren ve vermeyen þirketlerin performanslarýyla alakalý hepsi reinvestment'ýn daha iyi bir seçenek olduðunu söylüyor.
2027- Ciro 21 Milyar 12 milyar TL lastik güçlendirme- 9 Milyar TL Kompozit
2027- Net Kar Marjý kompozit tarafýndaki aðýrlýðýn artýþýna ve borç yükünün azalmasýna baðlý olarak %12-14 arasýna çýkacaktýr O da tahmini 2 Milyar 600 Civarý net kar yapar. Ortalama F/K ile de 90 TL gibi bir hedef fiyat çýkar. Bu yukarýda yazdýklarýmda öyle hayal meyal þeyler deðil. Lastik tarafý piyasa paraleli büyüyecek þekilde kompozit tarafýný da dolar bazlý sektörel dünya büyüme beklentisinin baya altýnda projekte ettim.
ytd.
Deðerli paylaþýmlarýnýz için çok teþekkürler. Eðer 2027 civarýnda 2.6 milyar liralýk bir net kar rakamý bekliyorsanýz, benim fikrim, 90 tl mütevazi bir rakam olur. 190 milyon gibi bir sermaye ile ben 110-120 lira arasý fiyat beklentisinde olurum belli oranda iskontoyu da hesaba katarak. Ama elbette holding iskontosu aðýrlýðýný daha fazla gösterirse (burada Kordsa Inc.'den gelecek olan temettü miktarý da önem kazanýr, eðer oradan buraya hiç nakit akýþý olmaz ise o zaman holding iskontosu yüksek olacaktýr; eðer oradaki karlar buraya akýyorsa, o zaman holding iskontosu az olacaktýr) daha düþük fiyatlar da olabilir.
Þu an verdiði temettü kuþ kadar, haklýsýnýz. Ama bir yatýrýmcý için temettü de önemlidir. Ben hisselerimi alýrken sadece para kazanayým, sermayem artsýn diye almýyorum; eðer bana þirketteki ortaklýðým ayný kalmak kaydýyla her yýl nakit temettü vermeyecekse, o zaman benim için verimli olmaz. Mesele, hem bize daðýtýlan temettüleri yaþamýmýza yansýtýrken, hem de þirketteki ortaklýðýmýzýn ayný kalmasý. Ama beni düþündüren þu; þirkette holding yapýlanmasý olduðu için, mesela örnek veriyorum, birkaç yýl sonra 1 milyar lira kar geldiðinde bunun ne kadarýný daðýtacaklar.. Bunun 500 milyonunu daðýtamýyorsa, eksik olur.. Ya da en azýndan 2 lira verecek þekilde 380-400 milyonunu daðýtmalý. Mesela yýllar sonra þirketin hissesini 50 liradan elimde taþýrken, 2 lira da temettümü almak isterim þahsen. Kordsa çok güzel bir büyüme hissesi, üstelik doðal hedge. Elbette yýllar boyu sabredenler için; ölçümüz 5-10 yýldan aþaðý asla deðil. Ama temettü hissesi diyebilir miyiz? Ýþte bunu zaman gösterecek. Büyümesini tamamladýktan sonra alacaðýz bunun yanýtýný.
...
Aslýnda bu projeksiyonu dolar bazlý ele almalý. Benim þahsi görüþüm, dolar gibi para birimleri bizim gibi ülkelerde yüzdelik bazda yükseldiði için 2027-2030 beklentim bugünki fiyatlarýn %300-400 üzeri. Eðer durum benim tahmin ettiðim gibi olursa, sizin tl bazlý belirttiðiniz ciro þirketin zaten bugünkü usd cirosuna denk geliyor. Elbette herkesin 10 yýl sonraki usd beklentisi farklý olacaktýr. O nedenle sizden usd bazlý ciro ve net kar beklentinizi rica edebilir miyim? Çünkü benim tahminlerim 2027 ve özellikle 2030 yýllarýnda tl bazlý olarak çok daha farklý noktalarda.
...
Güzel bir noktaya parmak bastýnýz. Ben döviz tarafýnda bu sene yaþanmasý muhtemel yukarý yönlü bir atak haricinde, önümüzdeki 5 senenin geçtiðimiz 5 sene gibi olmayacaðýný düþünüyorum. Herkesin döviz tahmini farklý, tabii özellikle gelir tabaný YP daðýlým gösteren firmada kur sizin tahmin ettiðiniz seviyelerde olursa TL bazlý çok farklý þeyler konuþulur, ancak benim görüþüm 2021-2027 arasý stabil döviz dönemi. O nedenle benim tahminlerim,; Döviz kurunu bu sene oluþacak ortalama kur fiyatý üzerinden her sene %6,5 üzerine koyarak projekte edebilirsiniz. Ben datalarýmý o yönde ilerlettim. Tabi sizin dediðiniz gibi olursa ,TL bazlý çok daha farklý fiyatlamalar olur.
Bir de kaðýdýn günlükçüleri tokatlamasý beni mest ediyor. Bu kaðýdý alýp tutacaksýn, borsada nadir seçici davranýp, uzun seneler beklenmesi gereken bir þirket. Ben bu hikaye birlikteliðinde varým beklentilerim belli. Havacýlýk tarafýnýn tahminimce 2021 ikinci yarýsýyla beklentilerden daha hýzlý eski cirolarýna kavuþacaðýný düþünüyorum. Hatta BOEING'in ertelenen uçak sipariþlerine tekrar baþladýðý ve geçen ay bir havayolu firmasýndan 17 yeni uçak sipariþi aldýðýný okudum. Buranýn yolu uzun. Gelecek çeyreklik bilançodan da korkmayalým. Þöyle düþünelim þu çeyrek bile zarar etmezse KORDÝ daha ne zaman zarar edebilir ki? Ne kadar günlük gözünü para hýrsý bürümüþ Borsa'nýn B sinden anlamayýp kulaktan duyma vole peþinde koþan kumarbaz varsa buradan uzak dursun lütfen.
Yer Ýmleri