Hocam buz gibi psikolojin olmalý. Yoksa bu çok çýktý buradan alayým öbürüne koyayým. Öbürü çok geri kalmýþ, diðeri çok yükselmiþ. Bir bakarsýn oyun kenarýna almýþlar.
Bir kere sepetiniz varsa o sepeti neden yaptýnýz, neden farklý sektörlere yatýrým yaptýnýz, amaç neydi? Sektörler ayný mý? ayný deðilse buradan öbürüne geçmek neden veya tren yoldayken baþka trene binmek neden? Bir çok soruyu kendinize sormak daha doðru olur portfoyunuz sebepli
. Dönemsel bekleyiþler olur þirketlerde, gerek sektorsel gerek emtia (petrol vs)sebepli veya baþka hususlar ama neyin ne zaman nasýl olacaðýný kestirmek zor elbette.
Prensipler:hisse yükseliyor, ya da yükseldi diye edinilmemeli! Deðer yatirimciysaniz ve þirket hakkýnda gidiþata dair güveniyorsanýz ilave olarakta çeþitli sektörlerden portfoyunuzu araþtýrarak olusturduysaniz bence problem olmayacaktýr. Borsada hisseler düþtüðünde veya süründüðünde zorunluluktan veya biriktirmek amaçlý kalinabilmeyi, yükselirken göstermektir asýl baþarý.
Çünkü borsa yatýrýmcýliginin en önemli noktasý hatta yüzde 50 si olan insan psikolojidir. Ytd
Uv'ye baþlayalý 4 sene bitti ancak arada deðiþimler yaptým.
Tüm tesbit ettiðim hisseler biri hariç kaç kat yaptýðýný hesaplamaya makine lazým.
Artýk portföyümü þekillendirdim hocam.
Düþüþlere dayanýklýyýmdýr
Korona faciasýnda kýlým kýpýrdamadý
Al-sat-aktar vs. gibi þeyler yapmayacam.
Sadece biriktirdiðim nakiti daðýlma olursa borsaya sokacaðým.
Deðiþimlerden çok kaybettim. Artýk deðiþmeyi düþünmüyorum.
Sepeti beðendiðim þirketlerden yaptým.
Çeþitlendirme vs. gibi amacým yok.
Mesela demirler sürünüyor þu ortamda ama bekleyeceðim.
Kaybedersek kaybedeceðiz artýk.
Kafam baþka türlü basmýyor.
Tek takýldýðým nokta þu misal kords 150 olmuþ maliyetim 30tl bu fiyattan yeniden alabilir miyim bilmiyorum?
Tek takýldýðým nokta o.
Saygýlar
Alýrsýn hocam. 13 yýldýr hisse biriktiriyorum.
- hiç toplu alým yapmýyorum, küçük küçük alýyorum.
- neredeyse hiç satýþ yapmadýðým için bundan 5-6 yýl önce maliyetimi takip etmeyi býraktým. o beni baya rahatlattý
- özellikle bilanço dönemleri sonrasýnda ucuz kaldýðýný düþündüðüm hisselerimde elim titremeden alým yapýyorum.
- en sevdiðim de temettü dönemlerinde gelen parayla hisse almak. prensip olarak mutlaka üzerine birikimlerimden de koyarak fazlasýný alýyorum. yani temettü ile 100 hisse alabilecekken üzerine para koyarak 200 hisse alýyorum. 100 tanesi bedavaya geldiði için yarý fiyatýna maliyetlenmiþ gibi hissediyorum.
- bedelsiz dönemlerinde mutlaka alým yapmaya özen gösteriyorum.
- güvendiðim hisselerde (güvenmediðimde durmam zaten) bedelli sermaye artýþlarýna mutlaka katýlýp lot artýrýyorum.
- þuraya geldiðinde satacaðým gibi bir üst fiyat hedefiniz yoksa kaçtan aldýðýnýz önemsiz oluyor. limit sonsuz ise maliyetin ne önemi var? bilanço ve yatýrýmcý sunumlarýný takip et, iþler kötüleþiyorsa sat. kaç olduðunun önemi yok.
46 yaþýndayým. ömrümün sonuna kadar idare edecek param var, ancak hedefler yüksek. 8 yaþýnda oðlum var, onun için çalýþýyorum. gerekirse yurt dýþýnda okusun, hayattaki seçimlerinde onu kýsýtlayan þey para olmasýn istiyorum. kendim için de kalburüstü bir emeklilik hayal ediyorum.
temettü emekliliðine tam olarak inanmýyorum ne yazýk ki. çünkü borsa ne de olsa riskli bir yatýrým, temettü için güvendiðimiz hisseler (örneðin ereðli vb.) bugün türkiyenin en güvenilir þirketleri olabilir ama 10 yýl sonra ne durumda olacaklarý belli deðil. siyasi geliþmeler(!), teknolojik geliþmeler, yönetsel hatalar, doðal afetler.... yüzlerce risk sýralanabilir. sürekli takipte olmak gerekir.
bir arkadaþla konuþurken ona þunu söylemiþtim; önemli olan anapara deðil, güvenilir nakit akýþý. nakit akýþýný anaparadan karþýlamaya baþladýðýnýz anda erime baþlamýþ demektir. temettüyü anaparaya eklemezseniz anaparanýz enflasyon karþýsýnda riske girmeye baþlar. bu nedenle nakit akýþýný birikimlerinizin dýþýnda bir yerden tedarik edebiliyor olmanýz gerekir.
ne zaman ki temettü miktarý harcayabileceðinizin üzerine çýkýp yeni yatýrýmlar için yetmeye baþlar, o zaman temettü emeklisi olabilirsiniz. Ki teoride hiç bir miktar harcayabileceðimizin üzerine çýkamaz![]()
)))
tabi bunlar benim kendi görüþlerim, yatýrým felsefesi kiþiden kiþiye çok büyük farklýlýklar gösterebilir.
Yer Ýmleri