Þubat-Spot XU030 10 dk. grafikte spread:
![]()
Þubat-Spot XU030 10 dk. grafikte spread:
![]()
Yukarýdaki grafiði koyma amacým spot ve yakýn kontrat (Þubat) arasýndaki farkýn nasýl deðiþtiðini göstermek. Grafik son 10 dakikalýk veriler kullanýlarak oluþturuldu, son 20 gün.
Grafikte dikkat edilmesi gerekenler
(1) Fark sabit deðil.
(2) Zaman ilerledikçe azalýyor
(3) Ortalamasýndan en az 300-400 puan sapýyor
(4) Ortalamasýndan saptýktan kýsa süre sonra ortalamasýna dönüyor
(5) 3800-4000 ile baþlayan spread 1600e gerilemiþ
(6) Spread baþlangýçtaki 4000 seviyesine bakarak artýk bundan sonra 4000 gidecek demek zarar ettirir
(7) Spread nasýl hesaplanacaðýný önceki yazýlarda ele aldýk; teorik deðeri doðru hesaplayamýyorsanýz zarar kaçýnýlmaz
(8) Son olarak bu seviye ucuz/pahalý demek için bir ölçüye ihtiyaç var o da "teorik fiyat"
(9) Bol kazançlar
@Analist1 YUNUS KAYA dan alýntýdýr.
Yaptýðým çalýþmaya göre #BIST30 Endeksindeki þirketin temettü ödemeleri BIST 30'u % 2.8 aþaðý çekecek 4.089 puan büyüklüðe ulaþacaktýr. #VIOP kontratlarýnda teorik fiyat hesaplamalarýnda Buna dikkat edin! Bu tablonun tamamýný yayýnlýyorum
![]()
Bear_Bull
@BearBull26
Tablo için teþekkürler. Yarýn inceler yorumlarýmý yazarim. En kritik konu EREÐL temettu tarihi. Geçen sene mayýs idi nisan ayý içerisinde nisanda ödeyeceðiz dediler. Geçen sene bu durum infial yaratmýþtý. Bu sene nisan bekleniyor. Yine deðiþtirip mayýs yaparlarsa þirket için ciddi prestij kaybý olur. Puan etkisi benim hesapladigimdan biraz farkli yarýn detayýna bakarýz. Paylaþým için tekrar teþekkürler.
SM-G935F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Uzun bir ara oldu, kusura bakmayýn. hala takipçi kaldýysa bir iki not düþeyim.
Daha önce Alnus Yatýrým Analisti Yunus Kaya Bey'in temettü tablosuna bakmýþtýk. Tablo yayýnlandýktan sonra GARAN ve AKBNK temettü deðerleri netleþti. Bu iki kurumun temettüleri sonrasý endekse etkileri toplam 1160 puana ulaþtý. Yunus Bey'in tahmininin iki katýna ulaþtý.
Sýrada iki büyük var:
1)TUPRS
2)EREGL
TUPRS karýný ve daðýtacaðý temettü tutarýný piyasa (siz analistler diye yorumlayabilirsiniz) daima yaptýðý gibi pesimistik olarak bekliyor. TUPRS karý az gelecek, az temettü ödeyecek. Pahalý terminal (!) modelinde beklenti 13 kuruþ, ortalamasý 12,2. Beklenen etki ise 1050 puan civarýnda. TUPRS karýn %86'sýný daðýtýyor. Geçen sene 6,2 kuruþ ödediler, 1,5milyar TL. Bu sene 3ncü çeyrek sonunda 7,7 milyar TL nakit var. Son çeyrekte nakitleri yakmazlarsa 13 kuruþ temettüyü rahatlýkla öderler.
EREGL gelelim.
Karý gördük, iki katýnda fazla. EREGL analist kar beklentisi en azýndan bu düzeyde deðildi. Karýnýn ortalama %95'ini temettü olarak daðýtýyorlar. Bu da 1 TL temettü tutarýný oldukça olasý kýlýyor. Nakit bakiyesine bakarsanýz devasa burada da problem yok.
Zamanlamaya gelelim.
Analistler Mayýs ayýnda bekliyorlar. Twitter'da yazanlarý görürsünüz.
Biraz Sherlock mantýðý yürütelim:
EREGL sahibi kim? OYAK
OYAK nedir? Emekli sandýðý
OYAK genel kurulu ne zaman? Nisan sonu/Mayýs baþý
OYAK genel kurulda ne belirliyor? 2017 kar paylarýný
Bu kar paylarýnýn önemli bölümü nereden geliyor?EREGL temettü
Peki eðer OYAK gk Mayýs baþýnda olur ve EREGL hala temettüsünü duyurmamýþ ise o zaman OYAK genel kurulunda ne konuþulacak?
Bu çerçeveden bakarak EREGL temettü duyurusu ve ödemesinin NÝSAN ayýnda olmasý gerekir. Geçen sene Mayýs idi; apar topar Nisan'a çektiler. Kimse sormadý neden diye? Geçen sene sormadýlar bu sene de geçen seneki deðiþiklik kalýcý deðilmiþ gibi bir varsayýmla hareket ediliyor olsa gerek.
Ýlave olarak HALKB temettü ödemeyebilir, ABD ile ilgili iþlerin zamanlamasýna baðlý. HALKB 150 puan etkisi var.
PETKM için analistler yatýrým yapacak temettü ödemez diyorlar, ben burada bir problem görmüyorum.
Þubat-Nisan vade farký teorik deðerini bu bilgiler ýþýðýnda toplamda -1300 civarýnda hesaplýyorum.
Bu yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir; Teorik bilgi alýþveriþi yapýyoruz. Trade etmek ciddi bir iþ ve ciddi hazýrlanmak gerekiyor. Hazýrlýksýz olanýn okumayanýn alacaðý sonuç belli: Zarar. Bu baþlýðý da bilgi alýþveriþini kolaylaþtýrmak için açmýþtým. Twitter da görüyorum -100 hesaplýyorum roll zamaný +200 olur vs. yazmýþlar. Roll zamaný en büyük pozisyon taþýyan kurum gelecek alacak fiyat artacak. Piyasada satýcý tarafý hiç yok çünkü. Spread size dediðim gibi Aralýk-Þubat roll döneminde anormal yükseldi. Spot long-VIOp short 1000 puandan fazla kar veriyordu, kimsenin yaptýðýný zannetmiyorum. O dönemde arbitraj yaptýðýný söyleyenlerden "tamam artýk spread buralara yerleþti daha aþaðý gelmez" yorumlarýný bile duydum. Tekrar ediyorum bu iþin adý "carry trade" ve faizin bir fonksiyonu. Faiz 13 iken siz 16 ile teorik deðer hesaplarsanýz birisi de gelir size satar gider spotu alýr %3 spread karýný cepler.
Son düzenleme : Adnan Salih; 08-02-2018 saat: 10:00.
60 dk spread grafiðini inceleyebilirsiniz:
ayný grafiðin spread deðerlerinin açýlmaya baþladýðý dönemi yakýnlaþtýrdým:
![]()
Aralýk - Þubat satýþ-satýþ farký (spread) iyice gerileyerek 10625'e indi. Alýþ-Alýþ tarafýnda ise fark 10125. Teorik deðer bizim varsayýmlarýmýz ile hesapladýðýmýzda 10900 civarý çýkýyor. Buradaki strateji satýþ-satýþ farký ve/veya alýþ-alýþ farký 10000 veya altýna geldiðinde Aralýk long / þubat short yapmak. 11000'e doðru da kapamak olmalý.
Büyük pozisyonlar þöyle:
TBY -491
ZRY -195
DZY -101
DSI 1195
Aralýk-Þubat son iþlemlere göre fark son 20 gün 10 dk grafikte aþaðýdaki gibi oldu:
![]()
Aralýk Long/Þubat Short nasýl yapýlacak anlamadým. Aralýk aralýk yerine Nisan mý yoksa bilemedim.
iPad cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri