sn rosense forumda yazýlan takip ettiðim hisselerde her yorumu ve bilgiyi okurum bilmediklerimi de öðrenmeye çalýþýrým forumda çok faydalý bilgiler aktarýyorsunuz her okuyan da okuduðunu anlamayamaz baþkasýnda kabahat bulur kimse ile de polemiðe girmemeye çalýþýrým çünki hiç bir þey bilmediði halde biliyormuþ gibi ukelalýk yapýyorlar bilançoya bakmadan ahkam kesiyorlar . alacaðým hissenin ayrýntýlý 40 / 50 sayfalýk bilançosunu okur incelerim karlar nerden geliyor esas faaliyetlerden diðer gelirler / yatýrým faaliyetler / finansman gelirleri yeniden deðerlemeler / ertelenmiþ vergi gelirleri / dip notlarýný okurum
F / K oranýný ona göre deðerlendirmesine bakarým þirketin faaliyet raporunu bilanço sunumuna da bakarým ne yatýrým yapýyor kapasite artýþý var mý gelecekte hasýlatý ve kar da ne kadar büyüme olacak deðerlendiririm þirketin her dönem bilançosunun sermaye ye göre hasýlat oranýna dikkat ederim cari fiyat 2000 tl hasýlatý sermayesinin 20 misli olursa 2000 tl 1 misli demektir bugün borsada 5 misli 10 / 15 / 18 misli hisseleri kapýþýyorlar bugün borsada baba þirketlere büyük hasýlatlý þirketler çoðunluðu 1 misli 1, 5 misli 2 misli nadir oluyor 1 mislinin yarýsýnda olanlar da var borsada ralli olursa 2 / 3 misline de yükseltirler .
borusan 2014 yýlýnda amerikada yatýrým yapýnca biraz almýþtým sonra biraz biraz alýma devam ettim 2020 39 00 fiyatý gördü düþerken birazýný sattým baþka hisselerden aldým 20 50 ye kadar düþtü 39 00 tlden sonra düþeni kýrmasý ile 25 00 / ve 27 00 li fiyatlardan 2021 kasým ve 2022 mart ayýnda sattýklarýmý yerine koydum 100 00 tl ye kadar ara sýra tekniðe göre sat al yaptým
100 00 tl den sonra yapmadým 2024 yýlýnýn 12 aylýk bilançosuna kadar bekliyeceðim 2025 de o zaman karar veririm ne yapacaðýma 1997 den beri borsada iþlem yapýyorum al sat ile kazanýlmayacaðýný anladým 2008 den sonra karar verdim iyi hisse seçerek aldýðým hisseyi bekleyerek kazanýldýðýný öðrendim borsada üç kaðýtcý olacaksýn ama benim þu an 4 kaðýdým var hissem var bazen 5 / 6 olabiliyor . bundan sonra tüpraþ hissesini 5 / 6 sene içinde her fýrsatta bütcesine göre alýp biriktirmek 6 / 7 sene
sonra büyümesine göre fiyatýný tahmin edemiyorum bugün için % 90 rafineri % 10 enerji 6 sene sonra % 90 enerji % 10 rafineri olacaðýný belirtiyorlar .
grafiðe tekniðe göre bazen al sat veya sat al yaparým elimde olan veya olmayan hisselerden günlük veya 10 dakikalýk grafik üzerinden iþlem yaparým günlükde aroon osilatör indikatörü trendi takip etmek endeks ve hisseler için belirleyici oluyor en risksýz olan elindeki hisseyi yüksekden satýp aþaðýdan almak çok ucuz hisselerden bulup aldýðým halde beklemeyi sabretmeyi yapmadýðýmýz için çok giden hisseler oldu hepsi nasip meselesi spekülatif olan pahalý olan hisseyi speðin günahlarýna ortak olmamak için borsayý bilmeyen yatýrýmcýlarýn bedduasýný almamak için o hisselerden uzak durarým hemde kaybetmemek için kaybetmemeyi öðrenen sonunda mutlaka kazanýr
yatýrým tavsiyesi deðildir
endeks 100 grafiði
![]()
Yýlmaz beyin düþünceleridir Herhangi bir indikatör-gösterge, ortalama, hepsi fiyatýn türevleridir.
Yani zaten fiyatýn yaptýðýný takip edeceklerdir.
Diðer ifadeyle hepsi gecikir.
Arz/Talep bölgeleri nasýl oluþur?
þeklinde kafasýnda soru iþaretleri olanlara kýsaca anlatmak istiyorum. Bir ralliden sonra fiyat duraksama yapýp, tekrar hýzlýca o bölgeden ayrýlýp ralliye devam ediyorsa iþte size bir talep/arz bölgesi.
Hýzlý ayrýlma çok önemli.
Ayný þekilde, dipte veya tepe noktasýndan fiyat hýzlýca özellikle engulf yaparak ayrýlýyorsa, fiyatýn tekrar o bölgeye geldiðinde tepki alma ihtimali çok yüksektir.
Fiyat toparlanma bölgesinde ne kadar çok oyalanýr/dengesiz kalýrsa (kümelenme) ve bununla beraber o bölgeden ne kadar hýzlýca ayrýlýrsa, bölge o kadar güçlü olur.
Ýþte size örnekler:
Arz/Talep bölgeleri ne kadar çok test edilirse, o kadar zayýf hale gelir ve kýrýlma ihtimali artar.
Bunun anlamý, o bölgedeki alýþ/satýþ emirlerinin bittiðini gösterir.
Genellikle kýrýlma 2. veya 3. ziyaretlerde olur.
Biz fiyatý hareket ettiremiyorsak o zaman bunu yapanlarýn ayak izlerini sürmemiz gerekiyor.
Onlarýn mantýðýný çözmemiz lazým.
Ýþte Arz/Talep bölgeleri burada devreye giriyor, indikatör yok, sade grafik, çünkü gerek yok!
Ben size fiyat hareketini nasýl kullanmanýz gerektiðini, büyük kurumlarýn fiyatý nasýl hareket ettirdiðini anlatýyorum, iþin mantýðýný.
Þu hisse böyle yapacak þöyle uçacak diyemem.
Çünkü bilmiyorum.
Diyeni de takip etmenizi önermem
37.372.000.000,00 TL Kâr ile bist'in en çok kazanan firmasý kchol'de hissenin sahibi citibank ne isterse o olur.
Burada insanlar boþ konuþur, yalan konuþur. buna göre yatýrým yapýlmaz.biri hisseye girerse, biri çýkar .benim fikirlerim size tavsiye deðildir.laf salatasýdýr.
KCHOL için aylýk USD/TRY grafiðini açýnýz geçmiþte nerelere gitmiþ oralardan tekrar gevþeyip daha kötü yerlere gittiðini aklýmýzdan çýkarmamalýyýz ..
DOLAR bazýnda XU100 286.41 üzerine iðne attý geri çekildi özellikle burasý önemli arkadaþlar takipte mi kalacaðýz..?
hafta baþýnda borsanýn yönü hakkýnda neler olur genel deðerlendirme kendimize göre yaptýktan sonra.
Haftalýkta 7 mum yeþil kapanýþ yaptýk.
8. haftanýn içindeyiz.
Düzeltme satýþlarý dikkatli olunmalý sertleþebilir.
Düzeltmenin ardýndan yeni hedefleri konuþulur.
GXU. Derki; Görselimiz dolar bazlý endeksimizin SPX (Standard & Poor's) Endeksine oranlý grafiði 33 yýllýk mazisiyle.
Böyle bakýnca 2010 yýlýndaki zirvesinden yaklaþýk 6,6 kat uzaðýz (dünyadaki göreceli trendimiz) bugüne deðerlersek 2010 zirvesini XU100 = 50.000
Ama nominalde bakýnca 7.000 lerdeyiz ve çok çok yükseldik naralarý...
Doðrudur çok yükseldik ama dünyadaki konumumuza göre çok çok küçülmüþtük.
2001 den 2010 a güzel bir dalga yaþamýþtýk, ayný dalganýn ihtimali bile akla zarar fýrsatlar içerir.
bir dalga daha olursa oyunda olmayacak insan o kadar çok olacak ki anlatýlamaz Grafiðe bakýnca gerçekten de biz çok ucuz ve düþük kalmýþýz
Yer Ýmleri