0.25 puanlýk küçük adýmlarla yapýlan faiz artýrýmlarý içinde bulunulan þartlarda ABD borsalarýnda mevcut trendi etkilemez, oluþan balonu söndürmez.Ancak faizler negatif bölgeden çýkýp reel bölüme geçecek kadar yükselirse iþte o zaman ABD borsalarýna sert düzeltme gelir ve sadece borsalarda deðil, emlak piyasasý dahil tüm varlýk fiyatlarýnda balonlarý söndürür.
Ama bu küçük faiz artýrýmlarý bile, geliþmekte olan ülkelerin borçlanma maliyetlerini çarpan etkisiyle yükselteceði için, özellikle yüksek borçlanma ihtiyacýnda olan ve risk primi yüksek olan ülkelerin piyasalarýný olumsuz etkilemesi beklenir.
Son düzenleme : deniz43; 13-01-2022 saat: 13:06.
ABD'de 0.25 puanlik kucuk adimlar, mevcut trendi etkilemez gerci de, bu faiz artislari sureklilik gosterecek bence, en az 3-4 artis pespese gelecektir.
ABD'liler bunu, "dolar eve don..!" cagrisi seklinde okurlar.
Faizler artmaya baslar ve devam ederse, korkarim Turkiye icin cok yikici olacaktir diye dusunuyorum.
Deniz bey bu durumda altýn için konuþursak, usd index ile ters korelasyon olduðundan dolar deðer kazanacaðý için altýnýn onsunun deðer kaybedeceðini söyleyebilir miyiz?
Dün gece dolar kurunda yine saçma sapan bir hareket oldu.
Ülkeye büyük bir yabancý yatýrýmcý/fon girdi parasýný bozdu desek anlamlý deðil, öyle olsa gündüz piyasa derinken azar azar yüksek fiyattan bozmalarý beklenir, örneðin panik durumlarý hariç borsada yabancý satýþlarý böyle olur. Akþam sýð piyasada kuru indirecek ani satýþýn açýklamasý olarak bu olasýlýðý göremiyorum.
Bizimkiler (MB, kamu bankalarý, varlýk fonu veya baþka iliþkili kurum veya þirketler) 20 aralýk gecesi gibi kura ikinci bir darbe vurmak istediler desek, buna da neden bulmakta zorlanýyorum. 20 aralýkta kur düþürüldü ama hem elinde dolar tutan halk (mevduat sahibinin üçte ikisi) çok kinlendi ve sosyal anlamda olumsuz etkisi oldu, hem de fiyatlar pek düþmedi enflasyona etkisi olmadý. Ayný operasyonu tekrar etmelerini beklemem. Üstelik kurun seviyesinden çok oynaklýðýn zararlý olduðu söylenirken yine ani bir hareket gelmiþ oldu, bunu yerine güçleri yetiyorsa 13.8'de kuru tutmalarýný veya yavaþ yavaþ enflasyon/mevduat oranýnda artmasýna izin vermelerini beklerdim. Belki de buna cephane yetmeyeceðini görünce yine ani bir silkeleme / stop patlatma gibi birþey denemek istediler.
Gerçekten bilmiyorum ama bir ülkenin para biriminin böyle oynamasý ekonomiye çok zarar veriyor, bir günde yüzde beþ aþaðý yukarý gidebiliyor hala.
Deniz hocam veriler çýkýnca yorumlar sanýrým dün gece ne oldu bitti gerçekten merak ediyorum.
-Fed faiz artýrýrsa, diðer majör merkez bankalarýnýn faizi nominal olarak sýfýr olduðu için, dolarýn diðer majör merkez bankasý paralarýna karþý bir miktar deðer kazanmasý dolayýsýyla dolar endeksinin de deðer kazanmasý beklenir.
-Ama dolar endeksi deðer kazansa da ;Enflasyon yüksek olmaya devam ediyor , bir miktar faiz artýrýmý olsa da , faizler hala reel olarak negatif olduðu durumlarda altýnýn usd/ons olarak deðer kaybetmemesini bekleriz.
-Fakat þu anda,ABD'de enflasyon yüksek,faizler dip seviyede,likidite bol,hepsi birden altýn fiyatýnýn yükselmesini destekleyen nedenler olmasýna raðmen,altýnýn beklenen çýkýþý yapamadýðýný da bir kenara not edelim.
Yer Ýmleri