Originally Posted by
deniz43
-TL cinsi net faiz getirileri çok uzun süredir ve þimdi de reel olarak negatiftir,çünkü enflasyon verileri doðruyu yansýtmaktan çok uzaktýr, gerçek enflasyonu ifade eden en iyi gösterge kira bedelleridir.
-Ama hesabýný döviz cinsinden yapanlar için;döviz baskýlandýðý ve hareket etmediði için,TL cinsinden faizler reel olarak negatif olsa da,döviz cinsinden reel olarak pozitif getiri sunduðu için , ben de bu dönem içinde birikimlerimin bir bölümünü TL mevduat,ve para piyasasý fonlarýnda tutmayý rasyonel bir hareket olarak gördüm.
-Ama sanayinin rekabet gücünü kaybetmesi,tüketim ithalatýnýn patlamasý ile ,ekonomi yönetiminde, iþ bir daha düzeltilemez seviyeye gelmeden,bir miktar para politikasýný revize etmek ve enflasyon kadar döviz fiyatýnýn artmasý þeklinde bir deðiþikliðe gidecekleri izlenimi verildi.
-Bu durumda artýk,TL mevduatta ve para piyasasý fonlarýnda da döviz cinsinden reel getiri kalmamýþ olacak.
-Ben hayatýmýn bir bölümünü yurt dýþýnda yaþadýðým için, daha internetin olmadýðý o dönemden kalma yurt dýþý bir aracý kurumda hesabým var.Eskiden Türkiye'den yurt dýþý borsalardan iþlem yapmak zordu.Ama þimdi, artýk içeride de çok sayýda aracý kurumdan iþlem kolaylýkla yapýlabiliyor.Ýnternet devrimi iþleri çok kolaylaþtýrdý, yatýrým yapýlabilecek þirketlerle ilgili her türlü bilgiye internet üzerinden, evinizdeki bilgisayardan ulaþabiliyorsunuz.
Midas küçük bir kurum ama çok düþük maliyetlerle iþlem yapabiliyorsunuz,bankalar tabii daha güvenilir ama maliyetleri daha yüksek.Bununla birlikte son dönemde bankalarýn da yurt dýþý borsa iþlemlerinde komisyon ücretlerini büyük oranda düþürdükleri gözüküyor.
Nereyi tercih edeceðiniz biraz da sizin profilinize baðlý;sýk sýk alým satým yapan trader tipi bir yatýrýmcý profiliniz varsa sizin için aracý kurum komisyonlarý da önemli olacaktýr,ama uzun vadeli yatýrýmcý iseniz,komisyon ücretini rahatça ihmal edebilir,büyük bir bankanýn aracý kurumu ile yurt dýþý borsalarýndan iþlem yapabilirsiniz.
Yer Ýmleri