ABD askeri-endüstriyel kompleksinin modernizasyonu ve güncellenmesi mühim bir husustur.. Anduril firmasýna dikkat..Originally Posted by d76
ABD askeri-endüstriyel kompleksinin modernizasyonu ve güncellenmesi mühim bir husustur.. Anduril firmasýna dikkat..Originally Posted by d76
ytd..
Ateþkes fazla uzun sürmeyecek galiba:
Ýran medyasýnýn aktardýðýna göre, Al Jazeera haber ajansý Umman Denizi'nde bir Ýran ticaret gemisine yapýlan saldýrýnýn ardýndan Ýran güçlerinin ABD savaþ gemilerine doðru insansýz hava araçlarý fýrlattýðýný bildirdi.
Netanyahu: "Zafer kazanmaya kararlýyýz ve Amerika Birleþik Devletleri'nin yanýnda küresel bir süper güç olacaðýmýz ana çok yakýnýz."
https://x.com/ugurses/status/2046104...212853/photo/1
Ýktidar partisi içinde bir kliðin temsilcisi Yeni Þafak gazetesi ,isyan bayraðý açmýþ.
https://gazeteoksijen.com/ekonomi/sa...ilir-mi-272800
Sanayide dev dönüþüm: Almanya, Avrupa'nýn silah üretim üssü haline gelebilir mi?
Almanya'nýn sanayi bölgelerinde, geçmiþte ihracat odaklý üretim yapan fabrikalar giderek Avrupa'nýn yeniden silahlanma sürecine hizmet edecek þekilde dönüþtürülüyor
Almanya'da ihracata dayalý ekonomik modelin zayýflamasýyla birlikte ülke, otomotiv sektöründen savunma sanayine yönelerek sanayi gerilemesini yeni bir büyüme alanýna dönüþtürmeye çalýþýyor.(deniz 43'ten not:Önceki sayfalarda paylaþtým ,ABD'de benzer bir yaklaþýmda ,Ford ve General Motors ile görüþtü,ikinci dünya savaþýnda olduðu gibi imalatý savunma sanayisine yönlendirme planlarý var.Böylece Çin tekabeti nedeniyle oluþan atýl kapasite de deðerlendirilmiþ,istihdam artýþý yaratýlmýþ olacak.)
https://gazeteoksijen.com/ekonomi/ws...a-gecti-272394
WSJ: Pentagon, silah üretimini artýrmak için otomotiv üreticileriyle temasa geçti
Amerika Birleþik Devletleri Savunma Bakanlýðý'nýn azalan mühimmat stoklarýný takviye etmek için otomotiv üreticileriyle temasa geçtiði iddia edildi
ABD'nin güvenlik garantilerine yönelik belirsizlikler ve Avrupa'nýn yeniden silahlanma süreci hýz kazanýrken, Berlin yönetimi ülkeyi kýtanýn savunma sanayisinin merkezi haline getirmeyi amaçlýyor.
Öte yandan Almanya ve Avrupa Birliði'nde yapýlan düzenlemeler, savunma þirketlerinin finansmana eriþimini kolaylaþtýrdý. Artan kamu ihaleleri ve finansman programlarýyla birlikte, Rusya kaynaklý güvenlik endiþeleri ve küresel risklerin etkisiyle savunma alanýnda yaklaþýk 1 trilyon euroluk bir kaynak mobilize edildi.
Bu baþlýkta son 2 yýldýr paylaþýmlarýmda sýk sýk ifade ediyorum.Þu andaki küresel konjonktür,ikinci dünya savaþý öncesi konjontüre çok benziyor.Bir tarafta ABD-Çin ,diðer tarafta da Avrýpa-Rusya kaçýnýlmaz bir küresel savaþýn hazýrlýklarýna baþlamýþ durumda.Bu savaþlar önceki dünya savaþlarý gibi, küresel kaynaklarýn paylaþým savaþý olacak.
Bu nedenle son 2 yýldýr özellikle Almanya,Japonya ve ABD savunma sanayisine iþ yapan þirketlerin hisse senetlerinin yatýrým portföylerine dahil edilmesini tavsiye ediyorum.
https://gazeteoksijen.com/new-york-t...sariyor-272867
NEW YORK TIMES
Asya'da kýtlýk baþladý: Ýran savaþýnýn ateþi tüm dünyayý sarýyor
Ýran'daki savaþla birlikte enerji akýþýnýn kesintiye uðramasý Asya ekonomilerini beklenenden daha hýzlý sarstý. Uçuþlar iptal ediliyor, fabrikalar duruyor, gýda fiyatlarý yükseliyor. Uzmanlara göre kriz uzarsa milyonlarca kiþi yoksulluða sürüklenebilir ve tüm dünya Asya'daki krizden etkilenebilir
"Ýran'da savaþýn 28 Þubat'ta baþlamasýnýn ardýndan Asya, dünyanýn petrol ve doðal gazýnýn büyük bir bölümüne eriþimini kaybetmenin ciddi ve kademeli etkilerini görmeyi bekliyordu. Ancak çatýþmanýn ekonomik ve sosyal etkileri, yetkililer ve uzmanlarýn öngördüðünden daha hýzlý ve daha sert biçimde bölgeyi vurdu.
Asya-Pasifik genelinde birçok ülke, yönetmekte zorlandýklarý ani sarsýntýlar yaþýyor.
Yakýnda bir barýþ anlaþmasý saðlansa bile, onlarca yýldýr küresel ekonomik büyümeyi sürükleyen bu üretken bölgenin geleceðinde muhtemelen aylar sürecek uçuþ iptalleri, yükselen gýda fiyatlarý, fabrikalarda üretim duraklamalarý, geciken sevkiyatlar ve uzun süredir dünyanýn her yerinde kolayca bulunabilen ürünlerde boþ raflar yer alacak: plastik poþetler, hazýr eriþte, aþýlar, enjektörler, ruj, mikroçipler ve spor giyim ürünleri bunlardan sadece birkaçý.
Birçok yetkili ve uzmana göre savaþýn Orta Doðu üzerinden geçen ticari trafiði boðmasý birkaç hafta daha sürer ve belirsizlik devam ederse, yaþanacak kýtlýklar bazý ülkeleri toplumsal huzursuzluk dalgalarýna ve ardýndan resesyona sürükleyebilir.
Sayýsýz þirket iflasýn eþiðine geliyor. Hükümetler enflasyonu yavaþlatmak için devasa borçlar üstleniyor. Birleþmiþ Milletler ve diðer kurumlarýn en kötü senaryolarýna göre yýl sonuna kadar Asya genelinde milyonlarca kiþi yoksulluða sürüklenebilir."
Piyasalarýn taktýðý pembe gözlük þaþkýnlýk verici.2008 yýlýndan önce küresel ölçekte birçok ekonomik kriz gördüm.Piyasalar anýnda olmasý gerekenin de üzerinde çok sert tepki vermiþti,menkul deðerlerde çok sert satýþ dalgasý olur,büyük deðer kayýplarý yaþanýrdý.Þu andaki kriz hepsinden büyük olduðu ve daha ne kadar süreceði de belli olmadýðý halde,piyasalarýn varlýk deðerlemesi yaklaþýk 2 ay ,savaþ öncesinden pek farklý deðil.Bakalým bundan sonra piyasalarýn seyri nasýl geliþecek...
Sn deniz ben þunu anlamadým.
Normalde Amerikanýn doktorini 1,5 savaþtý. Hatta ikinci dünya savaþýnda donanma pasifik savaþýný, kara kuvvetleri avrupadaki savaþý yürüttü.
Þimdi iran ile yapýlan savaþta silahlarýn ciddi bir kýsmýný tüketiyorsa. Çin gibi üretim gücüne sahip bir ülkeye karþý mücadeleyi nasýl yürütecek.
yemin billah linke gitmeden tahmin ettim
abi bu isyan bayraðý deðil
bu ''mevcut ekonomik politikalar ile Erdoðan yeniden seçilemez''
tez çabuk, Erdoðan'ý yeniden seçtirecek politikalara baþlayýn... demek
yoksa fakirlik ile, enflasyon ile, ekonomi ile zerre kadar alakasý olmaz bunlarýn
tek dertleri... Erdoðan
Ýkinci dünya savaþýnda pasifikte ABD deniz gücünün komutaný Chester Nimitz,ama kara kuvvetlerinin komutaný da Douglas MacArthur idi.MacArthur Avustralya'da organize ettiði ordu ile japonyanýn iþgal ettiði baþta Filipinler,güneydoðu asya ülkelerinde japonyayý maðlup etti,japonyanýn teslim anlaþmasý da Missuri zýrhlýsýnda ABD'yi temsilen Mac Arthur'un imzasýyla oldu.Japonlar teslim olduktan sonra Japonyadaki ABD iþgal kuvvetlerinin komutaný ve pasifik kara kuvvetlerinin komutaný da macarthur oldu ve kore savaþýnda da müttefik ordularýnýn komutaný macarthur idi.
"the invasion of Japan, MacArthur became commander in chief U.S. Army Forces Pacific (AFPAC) in April 1945, assuming command of all Army and Army Air Force units in the Pacific except the Twentieth Air Force. Nimitz became commander of all naval forces. Command in the Pacific therefore remained divided."
Hem Nimitz,hem de macarthur savaþ sonrasý 5. yýldýzýný takan 2 komutan oldu.(3.sü Eisenhower)
Sorunuza gelince ABD 2.dünya savaþýndaki sanayi üretimi gücünü kaybetti(%17.3),þimdi büyük bütçeler ayýrarak bunu geri kazanmaya çalýþýyor,önemli üretim kapasitesi olan japonya(%5.2) ve g. koreyi(%2.5) de ynýna alarak Çin'e karþý denge oluþturmaya çalýþacak.
Yer Ýmleri