Paul Tudor Jones: Fed Won't Raise Interest Rates Next Year
https://www.zerohedge.com/news/2018-...ates-next-year
Paul Tudor Jones: Fed Won't Raise Interest Rates Next Year
https://www.zerohedge.com/news/2018-...ates-next-year
Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.
Batýk kredi pazarý 41 milyara ulaþtý
Bankalar 2018’de 5, toplamda 41 milyar TL’lik batýk kredilerini varlýk yönetim þirketlerine sattý. Borç tahsilatý için bekleyen 3.5 milyon adet dosya bulunuyor.
Bankalar, giderek artan batýk kredilerini varlýk yönetim þirketlerine satýyor. Kredileri yaklaþýk yüzde 5 bedelle satýn alan þirketler, takipteki vatandaþlara ulaþýp borçlarý uzun vadelere yayarak tahsil etmeye çalýþýyor. Varlýk Yönetim Þirketleri Derneði (VYÞD) Baþkaný Selçuk Tuncalý’nýn paylaþtýðý verilere göre, bankalar 2018’de 5 milyar TL’yi aþan miktarda batýk kredilerini varlýk yönetim þirketlerine sattý.
Son üç yýldaki satýþ 20 milyar TL’yi aþtý. Aralýk 2018 itibarýyla varlýk yönetim þirketlerinin elindeki sorunlu kredi büyüklüðü 41 milyar TL’yi aþarken, sorunlu kredi dosya sayýsý yaklaþýk 3.5 milyona ulaþtý.
Gazetemize konuþan Tuncalý, ekonomideki olumsuz geliþmelerin varlýk yönetim þirketlerinin tahsilatlarýný da olumsuz etkilediðini dile getirdi.
Tuncalý’nýn açýklamalarýndan satýr baþlarý þöyle:
-Bankalar 2016’da 6.4, 2017’de yaklaþýk 9 milyar TL tutarýnda alacak satýþý yapmýþtý. 2018’de bu rakam 5 milyar TL’nin üzerinde oldu.Aralýk 2018 itibarýyla varlýk yönetim þirketleri tarafýndan yönetilen toplam portföy büyüklüðü 41 milyar TL’yi aþtý.
-Halihazýrda Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafýndan faaliyet izni verilmiþ olan 20 varlýk yönetim þirketi bulunuyor.
-Varlýk yönetim sektöründe müþterilerin borçlarý uzun dönemlere dayalý ödeme planlarýyla yapýlandýrýlýyor ve müþterilerin ihtiyaçlarýna, tercihlerine ve ekonomik durumlarýna göre vadelendiriliyor.
-Varlýk yönetim þirketleri tarafýndan tahsilatlar, bankalar ve diðer finansal kurumlara paralel olarak çaðrý merkezleri aracýlýðýyla ve yasal takip yoluyla gerçekleþtiriliyor. Tahsilat süreçlerinde müþteriler ile iletiþim konusunda sorunlar yaþanabiliyor.
-Satýþa konu edilecek tahsili gecikmiþ alacak portföylerinin satýþ tutarlarý da kredi türlerine, teminat yapýlarýna ve makro ekonomik koþullara göre deðiþiyor.
2018 yýlýnda gerçekleþtirilen satýþlarýn yaklaþýk üçte ikisi bireysel kredilerden, geri kalan kýsmý ise KOBÝ/ticari portföy kredilerinden oluþuyor.
3.5 milyon dosya
Halihazýrda 3.5 milyona yakýn dosya VYÞD üyesi þirketler tarafýndan yönetiliyor. VYÞD üyesi þirketler, bugüne kadar bankalar tarafýndan varlýk yönetim þirketlerine devredilen toplam alacaklarýn yüzde 80’ini temsil ediyor. VYÞD üyesi þirketler tarafýndan 800 binin üzerinde dosya çözüme kavuþturuldu.
-Süreç þöyle iþliyor: Bankalar ortalama 2-3 yýl hukuki takipten sonra tahsil edemedikleri dosyalardan oluþan tahsili gecikmiþ alacak portföylerini ihale yoluyla varlýk yönetim þirketlerine temlik ediyor.
Diðer borçlar da satýþa çýkabilir
VYÞD Baþkaný Selçuk Tuncalý, bankalardaki sorunlu krediler dýþýndaki alacaklarýn da satýn alýnabilmesi için çalýþmalarýn sürdüðünü belirterek þunlarý söyledi:
“Banka kredileri dýþýnda telekom, enerji, teknoloji ve belediye alacaklarýnýn satýn alýmý konusunda çalýþmalar devam ediyor. Eðer bir müþterinin bankaya borcu varsa ayný zamanda elektrik, Telekom gibi farklý kanallara borcu olma ihtimali de oldukça yüksek oluyor. Bu anlamda temel amacý sorunlu kredilerin yapýlandýrýlarak tahsil edilmesi ve ekonomiye kazandýrýlmasý olan ve en önemlisi BDDK tarafýndan denetlenen bir sektör olan varlýk yönetim sektörünün bu alanda hizmet sunabilmesi büyük önem taþýyor. Sektör yurtdýþýnda da böyle çalýþýyor.
Hocam ülkede genel gidiþat kötü ekonomik sosyal siyasal yönden yargýda bitik durumda baþkanlýk sistemi de geldi bu gldurumda önümüzde 4-5 yil oaramizin degerini korumak icin yatýrýmlarýmýzý ne yönde deðerlendirmeliyiz.
Wednesday December 12 2018 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Core Inflation Rate MoM NOV 0.2% 0.2% 0.2%
US
Core Inflation Rate YoY NOV 2.2% 2.1% 2.2%
US
Inflation Rate YoY NOV 2.2% 2.5% 2.2%
US
Inflation Rate MoM NOV 0.0% 0.3% 0%
Dýþarýdaki iþlerim nedeniyle Salý günü yayýnlanan Ekim ayý ödemeler dengesi raporu için deðerlendirme yapamamýþtým.
Ekim ayýnda Türkiye 2.770 milyar dolar cari fazla verdi,Eylül ayýnýn cari fazlasý ise 1.830 milyar'dan 1.806 milyar dolara aþaðý yönde revize edildi.Yýlýn ilk 10 ayýnda Türkiye'nin cari açýðý 27.134 milyar dolar, yýllýk cari açýk ise 39.403 milyar dolar oldu
Finans hesabýna bakarsak:Ekim ayýnda Türkiye'den 2.346 milyar dolar yerli sermaye çýkmýþ yani yurt içi yerleþiklerinden kaynaklanan çýkýþ devam ediyor, yabancý sermayeden ise bu sefer ,931 milyon dolar yabancý sermaye giriþi(Hazinenin 2 milyar dolarlýk borçlanmasý olmasaydý bu kalem de 1.069 milyar dolar çýkýþ olacaktý) olduðunu görüyoruz , kaynaðý belirsiz olan net hata noksan kaleminde gösterilen ise 355 milyon dolarlýk giriþ görüyoruz. Sonuç olarak,Ekim ayýnda:
-Türkiye'den 2.346 milyar dolar yerli sermaye çýkýþý olmuþ:
-Türkiye'ye 931 milyar dolar yabancý sermaye giriþi+355 milyon dolar net hata noksan +2.770 milyon dolar cari fazla+3 milyon dolar sermaye hesabý =4.059 milyar dolar döviz giriþi olmuþ,bu da merkez bankasý rezervlerini
4.059-2.346=1.713 milyar dolar arttýrmýþ.
Yorum:Ekonomi yönetimine güven eksikliði nedeniyle yurt dýþýna para çýkýþý devam ediyor,bunu karþýlayacak yabancý sermaye giriþi yetersiz.Cari dengenin kurlarýn zýplama yaptýðý Aðustostan beri fazla vermesi olumlu ama döviz kurlarýnýn geri gelmesiyle muhtemelen Ocak ayýndan itibaren yeniden eski yüksek cari açýk rakamlarýný göreceðiz çünkü TUÝK'in ihracat yaptýðýmz ürünler için düzenlediði Yurt Dýþý Üretici Fiyat Endeksi,yýllýk %55.40 ile kur artýþlarýnýn üzerinde seyrediyor,yýlbaþýndan itibaren asgari ücretin de tahminen %25 civarýnda artmasýyla,güncel maliyetlerle ihracatýn kar yazacak bir þekilde yapýlmasý -özellikle rekabetin yüksek olduðu düþük katma deðerli sektörlerde- çok zorlaþacak.Yükselen maliyetlere raðmen,baðlayýcý sözleþmeler nedeniyle yapýlan son dönem ihracatýn da büyük ölçüde eldeki eski maliyetli stoklardan yapýldýðýný ifade edelim.
Merkez Bankasýnýn yayýnladýðý haftalýk veriye göre,geçen hafta:
-Yabancýlar 67.6 milyon dolar hisse senedi+177.4 milyon dolar Hazine tahvili=Toplam 245 milyon dolar TL cinsinden varlýklarda satýþ yaptýlar.
-Yurt içi yerleþiklerin döviz tevdiat hesaplarý geçen hafta 663 milyon dolar arttý.(398 milyon dolarý gerçek kiþiler 265 milyon dolarý da þirketler olmak üzere)
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/201...tahvil-geliyor
Bu ne demek abi
Yer Ýmleri